CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, okul yönetimleri tarafından velilerden kayıt ücreti adı altında ödeme yapmaları talep edildiğini, bu uygulamanın yasak olduğu birçok yetkili tarafından açıklanmış olmasına rağmen herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığının bilinmediğini belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Mustafa Erdem, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YASAK DEDİ AMA
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, kayıt ücreti adı altında öğrenci velilerinden para alınmasını Meclis gündemine taşıdı.
“Millî Eğitim Bakanlığı, okulları güçlendirmek için bütçeden okullara daha fazla kaynak ayırmaya ve özellikle ihtiyaca göre bütçe tahsis işlemlerini 2021 yılında uygulamaya başlamıştır. Bu kapsamda okulların elektrik, yakıt ve su ihtiyacından temizlik malzemelerine, onarım, donatım ve kırtasiye ihtiyaçlarından laboratuvar ihtiyaçlarına kadar çok geniş bir alandaki ihtiyaçlar için 2021 yılında 8,7 Milyar Türk Lirası bütçe kullanılmıştır. 2022 yılında ise bu miktarın yaklaşık 2,5 Milyar Türk Lirası azaldığı gözlenmiştir” diyen Mustafa Erdem,
“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 12 Kasım 2022 tarihinde yapılan son açıklamaya göre, okullara gönderilen söz konusu toplam ödenek miktarının 6,2 Milyar Türk Lirasına yaklaştığı belirtilmiştir. Bu miktar, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 284.528.403.221 Türk Lirası olan yıllık bütçesinin sadece yaklaşık olarak yüzde 2,18’ine tekabül etmektedir. Öğrenci başına yaklaşık 330 Türk Lirasına denk geldiği söylenen bu miktar yetersiz bulunmakta ve okul yönetimleri tarafından velilerden kayıt ücreti adı altında ödeme yapmaları talep edilmektedir. Bu uygulamanın yasak olduğu birçok yetkili tarafından açıklanmış olmasına rağmen herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığı bilinmemektedir” ifadelerini kullandı.
BAKAN TEKİN’DEN CEVAP İSTEDİ
Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Erdem, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede Bakan Tekin’e, şu soruları yöneltti:
"2021 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okullara kullanılan 8,7 Milyar Türk Lirası tutarındaki bütçenin, hızla artan enflasyon ve hayat pahalılığına rağmen 2022 yılında 2,5 Milyar Türk Lirası miktarında düşürülmesinin gerekçesi nedir?
Söz konusu uygulamanın amacı okulların herhangi bir dış kaynağa ihtiyaç duymadan ayakları üzerinde durmasını ve okullar arası imkân farklılıklarını azaltmak için ihtiyaç durumuna göre etkin ve verimli bir şekilde kaynak kullanımını sağlamak değil midir?
2023-2024 eğitim öğretim yılında, bakanlığınız tarafından okullara ayrılan ödenek miktarının, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2024 yılı toplam bütçesine oranının yüzde kaç olması planlanmaktadır?
Bakanlığınızın 2024 yılı bütçesinden okullar için ayrılacak olan ödenek miktarının, öğrenci başına kaç Türk Lirasına tekabül etmesi planlanmaktadır?
Hem okul yönetimleri hem de veliler açısından, okullara ayrılan bütçenin yetersizliğinden kaynaklanan bu mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak bakanlığınız tarafından atılacak adımlar nelerdir?
Devlet okullarında velilerden herhangi bir ücret talep edilmesi yasak olmasına rağmen devam ettiği görülen bu uygulamaya karşı bakanlığınız tarafından alınmakta olan/ alınacak önlemler nelerdir?"