CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Av. Cavit Arı, Antalya’nın en önemli su kaynağı olacak Oymapınar Barajından neden yararlanılmadığı üzerine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması talebi ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesini verdi. Barajın kime ait olduğunun sorusunu soran Arı, “Oymapınar Barajı devletin midir; yoksa özel şirketin midir? Devlete ait ise özel şirket Cengiz İnşaat burayı hangi kanuni gerekçeyle kullanmaktadır? Özel şirkete ait ise hangi gerekçeyle bu şirkete aittir? Bu gerçeğin ortaya çıkarılması gerekmektedir? Çünkü bu baraj kamuya aitse Antalya’mızın gelecekle ilgili en önemli sorunlarından olan içme suyu kaynağı sorunu kendiliğinden çözülmüş olacak” diye konuştu. 

ARI GÜNDEME TAŞIMIŞTI 

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Manavgat Irmağı üzerinde kurulan Oymapınar Barajı, Manavgat ilçesine 18 kilometre mesafede yer alıyor. Seydişehir Alüminyum Fabrikası’nın elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan baraj, 1984 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.  Beton kemer tipi olan baraj, 575 bin metreküp gövde hacmi, 360 metre uzunluğu ve 185 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük barajlarından biri olarak biliniyor.  Dar bir vadide kurulan baraj, son derece heybetli ve etkileyici görünümüyle bir mühendislik harikası olarak nitelendiriliyor. CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Av. Cavit Arı, Antalya’nın en önemli su kaynağı olacak Oymapınar Barajından neden yararlanılmadığını yapmış olduğu basın açıklaması ve TBMM’ye verdiği soru önergesiyle gündeme taşıyarak gerçeklerin ortaya çıkmasını talep etti.

Cavit Arı Destek Mesajı

“OYMAPINAR BARAJI KİME AİTTİR”

2005 yılında Seydişehir alüminyum tesisleri, 305 milyon dolara Cengiz İnşaat’a satıldığını ifade eden Av. Cavit Arı, “Bu tesisin elektrik enerjisini Oymapınar Barajı karşılıyordu. Değerinin 1 milyar TL olduğu tahmin edilen ve özelleştirme ihalesi kapsamında olmayan Oymapınar Barajı, alüminyum tesislerinin yanında Cengiz İnşaat’a bedelsiz olarak verildi. Yargı bu hukuksuz özelleştirmeyi iptal etti, ancak AKP iktidarı yapı kararını sonuçsuz bırakacak bir kanun çıkardı. Anayasa mahkemesi bu kanunu iptal etti. Bütün bu işlemlerin sonucunda, hukukun bir gereği olarak Oymapınar Barajı’nın kamuya iade edilmesi gerekiyordu. Ancak bu yapılmadı. Baraj, Cengiz İnşaat’ta kaldı. Bu gelişmeler sonucunda öncelikle sormak gerekirse; Oymapınar barajı kime aittir? Oymapınar Barajı devletin midir; yoksa özel şirketin midir? Devlete ait ise özel şirket Cengiz İnşaat burayı hangi kanuni gerekçeyle kullanmaktadır? Özel şirkete ait ise hangi gerekçeyle bu şirkete aittir? Bu gerçeğin ortaya çıkarılması gerekmektedir? Çünkü bu baraj kamuya aitse Antalya’mızın gelecekle ilgili en önemli sorunlarından olan içme suyu kaynağı sorunu kendiliğinden çözülmüş olacak” sözlerini kaydetti. 

Oymapınar Barajı

“HER GEÇEN GÜN ZORLAŞMAKTADIR”

Antalya’da son yıllarda büyük bir su stresi yaşandığına dikkat çeken Arı, “Antalya'nın su ihtiyacının tamamına yakını Kırkgözler’den başlayan yeraltından elde ediliyor. Şehrin kullanım suyunun tamamı her sene daha derinlerden çıkarılıyor. Son bir yılda, sondaj kuyularının pek çoğu derinleştirildi. Her bir kuyuda en az 8- 9 metre daha derinden su temin edilmektedir. Güvenli içme suyuna erişimin her geçen gün zorlaşması, küresel iklim krizinin sürekli artması, kuraklık, yağışların az seyretmesi, enerji maliyetlerinin artması kentimizde su sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Antalya önümüzdeki yıllar içerisinde daha büyük bir su sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Bu sorunun çözümü için mahkeme kararlarıyla kamuya ait olduğu tescillenen Oymapınar Barajı’nın kullanılması, Antalya’nın ileride yaşayacağı su sorununun önüne geçecektir” diyerek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması talebi ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesini verdi.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN