ÇGD Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de emek yoğun ve sömürünün en görünmez olduğu mesleklerin başında gazeteciliğin geldiğine işaret edildi.  Ülkemizde yıllardır gazetecilerin haklarını gerileten düzenlemelerin yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, medyanın tam anlamıyla kontrol altına alınarak bağımsız gazetecilik yapılmasının önüne engeller konulduğu, güvencesiz ve patronun iki dudağı arasında çalışan gazetecilerin gözaltılar, tutuklamalar, ev hapisleri gibi engellemelerle karşılaştığına dikkat çekildi.

ÇOK SAYIDA BASIN ÖRGÜTÜNDEN ORTAK AÇIKLAMA

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla aralarında Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Disk Basın-İş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda yer aldığı kurumlardan ortak açıklama geldi.

BASIN HÜRDÜR SANSÜR EDİLEMEZ

Yapılan açıklamada, “Anayasa’nın “Basın hürdür, sansür edilemez” hükmünün adeta kâğıt üzerinde kaldığı günlerde sansür tehdidi artık olağanlaşmış, oto sansür gibi çok daha ağır süreçler mesleğimizi tehdit eder hale gelmiştir. Bu yetmezmiş gibi onlarca yerel gazete kapanmış, ulusal ölçekte yayın yapan haber siteleri, gazeteler ve televizyonlar birer birer küçülme yoluna gitmiştir. Onlarca yıldır bu koşullarda çalışan gazeteciler için 10 Ocak günü gazetecilerin dayanışma ve emek mücadelesinin en önemli uğraklarından biridir” denildi.

DAYANIŞMA İLE HAKLARIMIZI ALACAĞIZ

“Özlük haklarımızın hak ettiğimiz seviyeye yaklaştırıldığı ve 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe giren 212 sayılı yasaya karşı çıkan patronlara karşı 1961’de verilen üç günlük mücadeleyle, ortaya konulan dayanışma nasıl başarıya ulaştıysa bugün de gazeteciler dayanışma ile haklarını alabilecek güçtedir” şeklinde yapılan açıklamada; “Saygıyla andığımız 10 Ocak ruhu bugün, basın meslek örgütlerinin uzun süreden sonra bu düzeyde bir araya gelmesiyle ve “Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” metnini oluşturmasıyla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu deklarasyonla dile getirdiğimiz taleplerimiz nettir. Sendikasız, güvencesiz bir şekilde; yoksulluk hatta açlık sınırının da altında ücretlere ve çalışma saatleri belirsiz şekilde çalışan yüzlerce gazeteci için bugün yeni bir 10 Ocak olmalıdır” denildi.

Muhabir: BÜLENT ÖNER