Doğanın gizemli oluşumları arasında tüm cezbediciliği ile Cennet Cehennem Mağaraları da yer alıyor. Türkiye’nin de en sık ziyaret edilen turistik lokasyonlarından biri olan bu mağaralar, tarihi gizemleri ile her yıl yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle tarihi mekanlar ve ören yerlerine ziyaretler de sıklaşıyor. Seyahati için Mersin’i tercih edenler ise Cennet Cehennem Mağaralarını görmeden gitmek istemiyor. Öyle ki bazı insanlar sadece bu mağaraları görmek için bile Mersin’e uğruyor.

Doğanın kalbinde bulunan Cennet Cehennem obrukları, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Bu deneyimi doyasıya yaşamak isteyenler ise Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücreti 2024 yılında ne kadar diye merak ediyor. Ücret tarifelerinin yanı sıra; mağaraların nerede bulunduğundan hikayesine kadar içeren detaylı bir rehber hazırladık!

Cennet Cehennem 5

Cennet Cehennem Mağaraları Giriş Ücreti

Zaman içerisinde yer altı sularının kireç tabakasını eritip içerideki suyun boşalması ile oluşan çöküntüler, Mersin’de Cennet Cehennem Mağaraları olarak anılmaktadır. Aralarında yaklaşık 80 metre mesafe bulunan Cennet Cehennem obruğu Antik dönemde kutsal kabul edilmiştir. Bu sebeple de mitolojik açıdan da önemi bulunmaktadır.

Cennet Cehennem Mağaralarının bulunduğu konumda Meryem Ana Kilisesi ve Zeus Tapınağı’nın yıkıntısı yer almaktadır. Hem obrukları hem de bu tarihi kalıntıları görmek isteyenler ise Cennet Cehennem Mağaraları ücretli mi diye araştırıyor.

Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücreti 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ziyarete açık olan Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücreti 290 TL olarak belirlenmiştir.

Cennet Cehennem Mağaraları Müzekart Geçerli Mi?

Bakanlığa bağlı olan ve Müzekart kapsamında bulunan Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücreti ödemenin yanı sıra; 2024 yılı itibariyle 60 TL olan Müzekartı alarak çok daha cüzi bir fiyata obrukları gezebilirsiniz. Aynı zamanda yıl boyunca Müzekart geçerli olan tüm müze ve ören yeri gibi yerleri ekstra ücret ödemenize gerek olmadan ziyaret edebilirsiniz.

Cennet Cehennem Mağarası paralı mı sorusunu yanıtladık. Şimdi de mağaraların konumu ile ziyaret saatlerini paylaşalım…

Cennet Cehennem 8

Cennet Cehennem Mağaraları Nerede? Hangi Şehirde?

Asırlardır birbirinden farklı medeniyet ve topluluklara ev sahipliği yapmış olan Anadolu’nun her köşesi gezilip görülecek kalıntılar, eserler ve yapıtlar barındırıyor. Cennet Cehennem Mağaraları da doğal oluşumu ile eşsiz bir görünüm sunuyor.

Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücretini açıklamanın ardından buraya nasıl ulaşacağınızı da ekleyelim.

Bu mağaraların Antalya’da olduğu düşünülse de oluştukları yer Mersin’in Silifke ilçesini Narlıkuyu yakınlarıdır. Buraya özel araçlarla Mersin-Antalya Karayolu üzerinden ilerleyip Kızkalesi Beldesi’nin 3 kilometre batısındaki tabelaları takip ederek ulaşılabilir.

Cennet ve Cehennem Mağaralarına toplu taşıma ile gitmek isteyenler ise Silifke dolmuşlarını ya da Mersin-Antalya otobüslerini kullanabilir.

Cennet Cehennem obruğu nerede sorusunu mağaraların Antalya’da mı yoksa Mersin’de mi olduğunu karıştıranlar için yanıtladık!

Cennet Cehennem 7

Cennet Cehennem Mağaraları Ziyaret Saatleri

Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücreti ödenmesinin ardından ziyaret edilebiliyor. Fakat T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı birçok yer gibi mağaraların da gezilebilecek belli saat aralıkları bulunuyor. Bu saatler ise yaz ve kış döneminde değişiyor.

Cennet Cehennem Mağaraları ziyaret saatleri şu şekildedir:

Dönem

Açılış Saati

Kapanış Saati

1 Nisan – 1 Ekim (Yaz Dönemi)

08:00

19:00

1 Ekim – 1 Nisan (Kış Dönemi)

08:00

16:45

NOT: Gişeler ise kapanış saatinden 30 dakika önce kapanmaktadır.

Cennet Cehennem Hangi Günler Açık?

Cennet Cehennem Mağaraları haftanın 7 günü belirli saat aralığında ziyarete açıktır.

Cennet Cehennem 10 (1)

Cennet ve Cehennem Mağaraları Hakkında Bilgiler

Cennet ve Cehennem Mağaraları giriş ücreti ödendikten sonra iki mağarayla birlikte Meryem Ana Kilisesi ve Zeus Tapınağı da gezilebilir.

İki farklı obruktan oluşan alanın arasında yaklaşık 80 metrelik bir mesafe bulunur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze olarak ziyarete açılan mağaraların hikayesi ve özellikleri de ilgi çekmektedir.

Cennet obruğu içine ziyaretçi alımı yapılırken, Cehennem obruğu ise çok derin olduğu için ziyaretçilerin girişi yasaktır.

Cennet Mağarası

Elips şeklinde bulunan Cennet mağarasının ağız kısım açıklığı 250x110 metredir. Mağaranın derinliği ise 70 metredir. Bu derinliğin taban kısmında ise 200 metrelik uzunluğa sahip mağaranın girişi bulunmaktadır. Mağaranın en derin noktası ise 135 metredir.

Mağaranın girişinde dikdörtgen yapıda bir kilise yer almaktadır. Cennet Obruğuna iniş için tam 452 taş basamaklı merdiven kullanılır. Kiliseye varılan nokta ise 300. Basamaktır.

Cennet obruğunun tabanına kadar inmek mümkündür. Burada yeraltından geçen akarsuyun seslerini net bir şekilde kolayca duymak mümkündür.

Cennet Mağarası’nın güney tarafında Zeus Tapınağı yer almaktadır. Dış çeperi Helenistik dönemde yapılmıştır. Sütunlarla yapılmamış, Dor düzenindedir.

Isparta'da elektrik kesintisi: 2 Mayıs Perşembe günü kesinti uygulanacak ilçelerin listesi... Isparta'da elektrik kesintisi: 2 Mayıs Perşembe günü kesinti uygulanacak ilçelerin listesi...

Sağlık turizmi konusunda da Cennet Obruğu’nun özel bir yeri bulunmaktadır. Bu mağaralar astım mağarası olarak da bilinmektedir.

Cehennem Mağarası

Cehennem Obruğu, 110 metre derinliğe sahiptir. Ağız kısmı 50x75 metredir. Cehennem çukurunun kenarları içbükey olduğu için içine girmek mümkün değildir. Cehennem Obruğunun yukarıdan daha iyi gözlemlenebilmesi için 2021 yılında cam teras yapılmıştır.

Cennet Cehennem 9

Cennet Cehennem Mağarası Hikayesi

Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücretini ödeyerek içeriyi ziyaret etmek istiyorsanız, hikayesini de mutlaka bilmelisiniz.

Cennet Mağarası adını, tabanda bulunan yeşil alandan almaktadır. Cehennem Mağarası ise mitolojik bir öyküye sahip.

İşte, mağaraya konu olan efsane aşağıdaki gibidir:

  • ‘’Typhon, Yunan Mitolojisinin en ölümcül canavarı olarak bilinmektedir. Typhon’un Tanrıların kralı olarak bilinen Zeus’u yenmiş ve onu bu mağaraya kapatmıştır. Zeus, Pan ve Hermes gibi tanrıların yardımları sonucunda buradan kurtulmuş ve Typhon’u yenerek onu Cehennem Mağarası’na kapatmıştır.

Cennet Cehennem Mağaraları giriş ücretiyle birlikte merak edilen tüm bilgileri paylaştık

Muhabir: Duygu Tekin