Burdur'un Altınyayla ilçesinde yapılan yöreye özgü 'çevirme sırık kebabı' lezzetiyle damak çatlatıyor. Kuzu veya oğlak etinin odun közünde 3- 4 saat çevrilerek pişirilmesiyle ortaya çıkan kebabın 40 yaşındaki son ustalarından Mehmet Akalın, "Özel günlere, davetlere gidip pişiriyoruz. Geleneğimizi devam ettirmek istiyoruz" dedi.

ALTINYAYLA YÖRESİNE ÖZGÜ BİR LEZZET

Burdur'un eski adı 'Dirmil' olan ilçesi Altınyayla'da yöreye özgü bir lezzet olan 'çevirme sırık kebabı' yapılıyor. 6 aylık oğlak veya kuzu, iç organları çıkarıldıktan sonra ardıç ağacına bütün olarak geçiriliyor. Özel ölçülerde yapılan pişirme alanına yerleştirilen et, ardıç ağacının közünde yaklaşık 3- 4 saat çevrilerek pişiriliyor. Pişirme işleminin ardından indirilen etler satırla parçalanarak, servis ediliyor.

4 SAAT DÜŞÜK ATEŞTE PİŞİRİYOR 

Yaklaşık 20 yıldır çevirme sırık kebabı yapan usta Mehmet Akalın, "Çevirme kebabını, oğlak veya kuzuyu ardıç ağacına takarak yaklaşık 4 saat düşük ateşte pişiriyoruz. Bu her yerde yapılan bir şey değil. Bu Dirmil'e has bir kebaptır. Sırığı ardıç ağacından yapılır, ateşe dayanıklıdır, ete de tat verir" dedi.

"BU SIRIK KEBABI UNUTULMAYA YÜZ TUTTU" 

Çevirme sırık kebabını yapan ustanın azaldığını söyleyen Akalın, "Eskiden 6- 7 yerde yapılırdı bu kebap. Şimdi iki kişi kaldı. Eskilerden de biz varız. Özel günlerde davetlere gidip pişiriyoruz. Bu geleneğimizi devam ettirmek istiyoruz. Pişirmek biraz çaba gerektiriyor. Hiç başından ayrılmadan 4 saat kısık ateşte pişiriyoruz. Çevirme sırık kebabının üzerine lezzet yoktur. Bu sırık kebabı unutulmaya yüz tuttu. Biz de bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Biz de yapabilirsek 10 yıl daha yaparız. Bizden sonrası yok" diye konuştu.

Mehmet Akalın, kebabın boyu 150 santimetre, eni 130 santimetre, yüksekliği 100 santimetre olan pişirme alanında, etin her tarafının eşit şekilde piştiği ortamda yapıldığını da söyledi. 

Kaynak: DHA