Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kibyra Antik Kenti, tarih meraklılarının ve turistlerin uğrak yeri haline geldi. 2023 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 19 bin ziyaretçiyi ağırlayan antik kent, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çekiyor. Antik kentin en çok ilgi çeken bölümlerinden biri ise Medusa mozaiği oldu.
MEDUSA MOZAİĞİ'NİN ÖNEMİ VE KORUNMASI
Odeion bölgesinde 2009 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan Medusa mozaiği, her yıl kış şartlarından korunmak amacıyla özel bir örtü ile kapatılıyor. Mayıs ayında ziyaretçilere kapılarını açan bu eşsiz eser, 15 Kasım'da tekrar koruma altına alınacak. Medusa mozaiğinin yapım tekniği ve kullanılan malzemeler, onu dünyada benzersiz kılan özellikler arasında yer alıyor.
MEDUSA MOZAİĞİ VE OPUS SECTİLE TEKNİĞİ
Kibyra Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Medusa mozaiğinin renkli mermer parçalardan 'Opus Sectile' adı verilen özel bir yöntemle oluşturulduğunu belirtti. Dr. Özüdoğru, dünyada bu tekniği kullanarak yapılmış ve günümüze ulaşmış bildiğimiz tek Medusa mozaiğinin Kibyra'da olduğunu vurguladı. Ayrıca, mozaiği görmek için ziyaretçi talebinin son yıllarda arttığını ve bu nedenle korumanın büyük önem taşıdığını dile getirdi.