Son günlerde Dubai’de yaşanan felaket derecesindeki hava olayları bulut tohumlama nedir sorularını gündeme getirdi. Dubai’nin az yağmur alması zamanlarda bulut tohumlama ile yapay yağmur yağdırmasının, sel faciasına yol açıp açmadığı konusu merak konusu oldu.

Dubai yerel medyası ve halkı ise yapay yağmur yağdırmanın facianın nedeni olduğuna inanıyor. Yağışların olağan dışı mı olduğu merak edilirken sosyal medyada bulut tohumlama ile ilgili yayılan spekülasyonlar da insanları araştırmaya sevk etti.

Son 75 yılın en şiddetli yağışlarının yaşanması sebebiyle sular altında kalan Dubai hakkında sosyal medyada çıkan haberlerin ardından merak edilen bulut tohumlama nedir sorusunu ayrıntılarıyla yanıtladık!

Bulut Tohumlama Nedir?

Özellikle de yağış almayan bölgelerde yağış miktarını artırmak için bulut tohumlama projesi tercih ediliyor. Kuraklıkla mücadele eden ya da yağış miktarını kontrol etmek amacıyla yapılan bulut tohumlama ile yapay yağmur yağdırılıyor.

Bulut tohumlama, Bergeron Findeisen teorisi ile ortaya çıkmıştır. Bulutta yağmur damlası oluşturma fikrinin köken olduğu bu teoriyle koşullara bağlı olarak yapay bir şekilde yağmur yağdırılabiliyor.

Bu yöntemin asıl amacı insan eli ile kasıtlı bir şekilde hava durumunu değiştirmektir. Daha çok yağış miktarını artırmak için yapılsa da bazı durumlarda havaalanlarındaki sisi dağıtmak için de kullanılmaktadır.

Bulut tohumlama, yağmur teknolojisi nedir sorusuyla da birlikte geliyor. Var olan buluttan insan müdahalesi ile yağmur edilmesi, sorunun kısa cevabıdır.

İlgili İçerik: Herkes bu bulutların isimlerini arıyor! Cirrocumulus gerçekten deprem bulutu mu?

Bulut Tohumlama Nasıl Yapılır?

Yağışın oluşması için ilk olarak bulut olmalıdır. Bulutun yeterince soğuması ile havada bulunan yoğunlaşma çekirdeklerinin üzerinde su birikmektedir. Biriken su yer çekimi sebebiyle aşağı düşmeye başlar.

Bulut tohumlama nedir denildiğinde ise kısaca suni yağış demek mümkündür. Yerden gaz göndererek ya da uçaklarla partiküller atılarak gerçekleşmektedir.

Bulut tohumlamada yer alan maddeler aşağıdaki gibidir:

  • Amonyum nitrat
  • Kadmiyum iyodür
  • Bakır sülfür
  • Kurşun iyodür
  • CO2 buzu
  • Gümüş iyodür

Bulut tohumlama sayesinde 15 dakika ila 1 saat içerisinde yağış alınabilmektedir.

Bulut Tohumlama Dubai’de Felakete Mi Yol Açtı?

Son 75 yılın en şiddetli yağışları son günlerde Dubai’yi vurdu. 1,5 yılda düşmesi beklenen yağışın 24 saat içerisinde gerçekleşmesi ise Dubai’de sel felaketine yol açtı.

Kurak bir bölge olan Dubai, ortalama olarak yılda 100mm’den daha az yağış alıyor. Fakat ülke zaman zaman aşırı sağanak yağışlara da maruz kalabiliyor. Bu sebeple de yağışların normal mi olduğu yoksa bulut tohumlama sebebiyle mi kaynaklandığı merak ediliyor.

Bulut tohumlama nedir sorusu da bu spekülasyonların ardından artmıştır. Bu noktada bazı bilim insanları yaşanan sel felaketine bulut tohumlamanın yol açmadığını açıklarken, bazıları ise yapay yağmur teknolojisinin bu duruma yol açtığını söylüyor.

Bu konuda yetkililerden net bir açıklama gelmemiştir.

Bulut Tohumlama Türkiye’de Yapılıyor Mu?

4 mevsimi yaşayan Türkiye’de bulut tohumlaması ilk defa 1990 yılında önce İstanbul, ardından da Ankara ve İzmir’de uygulanmıştır.

Bulut Tohumlama Zararları

Bulut tohumlama nedir ve nasıl yapılır sorularının ardından bu uygulamanın zararlarının neler olabileceğine de değinelim…

Bulut tohumlama sistemi üzerinde yapılan çalışmalar hala daha az sayıda olduğu için ölçülmemiş yan ektilerinin olabileceği düşünülmektedir.

Özellikle de sağlık ve çevre sorunlarına değinen bilim insanları bulutlara atılan aşırı gümüş iyodürün solunum ve cilt rahatsızlıklarına neden olacağını söylemektedir.

Süreyya Karabulut, Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğrafları hakkında konuştu: "İnanmıyorum" Süreyya Karabulut, Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğrafları hakkında konuştu: "İnanmıyorum"

Yapay Yağmur Nasıl Olur? Yapay Yağmur Sonrası Dubai’de Neler Oldu?

Dubai’deki sel felaketi sonucunda hayat adeta durdu. Evler sular altında kalırken, yollar ve iş yerleri de büyük hasarlar gördü. Eğitime ve işlere ara verildi. Uzaktan çalışma uygulandı.

Bulut tohumlama nedir, nasıl yapılır sorusunu ayrıntılarıyla cevapladık

Muhabir: Duygu Tekin