Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı devam oturumunda gündeme alınan Boğaçayı 2. Etap projesiyle ilgili teklif ilgili komisyona geri gönderildi. CHP Gurubu adına söz alan Deniz Filiz’in 27. Maddede yer alan Boğaçayı ile ilgili düzenlemenin Meclis gündeminden geri çekilmesi yönündeki sözlü talebi üzerine Başkan Böcek bu talebi oylamaya sundu. Yapılan oylamada talep kabul edilerek tartışma yaratan Boğaçayı projesinin ikinci etabı oybirliği ile ilgili komisyona geri gönderildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde ilk etabını hayata geçirdiği Boğaçayı Projesi 2018’de tamamlandı. Ancak nehir yatağının 2,5 metre kazılarak 750 metre uzunluğunda, yaklaşık 200 metre genişliğinde bir kanala dönüştürülmesi kısa süre içinde önemli çevre sorunlarını da beraberinde getirdi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Başkanlık koltuğunu devralan CHP’li Muhittin Böcek, daha önce meslek odaları ve bilim insanlarının karşı çıkmasına rağmen ilk etabı yapılan Çılgın Proje’nin ikinci etabını da hayata geçirmek için kolları sıvadı.

BAŞKAN DANIŞANI CEM OĞUZ PROJEYİ ANLATMIŞTI

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13 Kasım 2023 tarihinde yapılan oturumunun gündemine alınan Boğaçayı 2. Etap Projesi, 19 Kasım tarihinde ise Başkan Böcek’in Danışmanı Dr. Cem Oğuz tarafından bazı meslek odalarının temsilcilerine anlatıldı. Meslek odalarının temsilcileri ile Boğaçayı Projesinin ilk etabının neden olduğu çevre sorunlarını çözmek amacıyla oluşturulan ‘bilim kurulu’ üyelerine bilgi veren Başkan Danışmanı Cem Oğuz, Türel döneminde yapılan hatalı uygulamalardan ayrıntılı örnekler verdi.

‘İLK ETAPTAKİ GİBİ KAZIKLAR OLMAYACAK’

Tam adı 'Boğaçayı 2. Etap Dere Islahı ve Rekreasyon Düzenlemesi' olan yeni projede amaçlarının taşkınları önlemek olduğunu dile getiren Oğuz,

“Büyükşehir Belediyemizin yapacağı projenin önceliği burada taşkını önlemek. Taşkın önleyici setler özellikle 1. Etaptaki gibi 11 metre derinliğindeki kazıklarla yapılan betonarme perdeler şeklinde olmayacak. Dere yatağına müdahale etmeden yani kazı yapılmadan, doğal yaşama uygun bir şekilde Devlet Su İşleri’nin belirlediği doğal taş kaplamalarla set yapılacak. Üstünde de yaşam alanları oluşturulacak” ifadelerini kullanmıştı.

‘ÇEVRE VE DOĞA DOSTU UYGULAMALAR YAPACAĞIZ’

Başkan Danışmanı Şehir Plancısı Alper Gökçay ise  Boğaçayı’nda planlanan projenin 47 bin 300 metrekarelik bir alanı kapsayacağını açıklamıştı. Gökçay, proje kapsamında yeşil alanlar, bisiklet ve yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, kuş gözlem istasyonları ve skate park gibi imkanların sunulacağı rekreasyon alanı oluşturulacağını belirterek,

“Boğaçayı’nın doğal ortamına dokunulmayacak. Çevre ve doğa dostu uygulamalar yapacağız. İklim değişikliğine uyumlu bitkiler peyzaj çalışmaları, su enerji tasarrufu sağlayan sistemler, uygun alanlarda güneş panelleri, otopark alanında elektrikli şarj istasyonları yer alacak” ifadelerini kullandı.

BOĞAÇAYI PROJESİ KOMİSYONA GERİ GÖNDERİLDİ

Kentte tartışmalara neden olan Boğaçayı projesinin ikinci etabını hayata geçirmek için yerel seçimlere kısa bir süre kala kolları sıvayan Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetiminin bugün yapılan Meclis oturumunda ilgili maddeyi komisyona geri göndermesi dikkat çekti. Yapılan oylamada Boğaçayı Projesini içeren 27. Madde oybirliği ile yeniden değerlendirilmek üzere komisyona geri gönderildi.

‘BOĞAÇAYI İKİNCİ ETAP DERE ISLAHI VE REKREASYON PROJESİ’

Kasım ayı devam oturumunda Meclis gündemine alınan 27. Madde şöyleydi:

“Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan Boğaçay 2. Etap Dere Islahı ve Rekreasyon Düzenlemesi işi ihalesinin yapılabilmesi için;  Boğaçay Çayı 1+250 km, Çandır Çayı 0+450 km ve Karaman Çayı 0+680 km arasında olan sahanın Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü’nden devir alma konusu ile ilgili olarak, DSİ İdaresi ile yapılacak her türlü sözleşme ve protokolleri imzalamaya yetki verilmesi ve planda tanımlı Boğaçay kenarı Park-Rekreasyon alanlarının Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu.”

BÜYÜKŞEHİR ‘BİLİM KURULUNDAN TAM NOT’ DİYE DUYURMUŞTU

Büyükşehir Belediyesi Danışmanları Cem Oğuz, Lokman Atasoy ve Alper Gökçay’ın da hazır bulunduğu Boğaçayı 2. Etap Projesinin tanıtımı toplantısıyla ilgili hazırlanan bülten, idare tarafından “Doğal yapıyı koruyan projeye Bilim Kurulu’ndan tam not” başlığıyla servis edilmişti. Ancak projenin tanıtıldığı toplantıda Büyükşehir Belediyesi ile ASAT çalışanlarının yoğun olması dikkati çekmişti.

 BÖLGE HALKINDAN ‘SORUNLARIN MALİYETİNİ KİM ÖDEYECEK?’ SORUSU

Projenin uygulanmak istendiği bölgede yaşayan vatandaşlar, Boğaçayı’nın önceliğinin taşkın önleme projesi olduğunu ancak Büyükşehir yönetiminin son 5 yıldır bu konuda neden bir adım atmadığını anlamadıklarını dile getirerek şu değerlendirmede bulundu: 

“Halk olarak biz ihaleyi yapan yönetim ile uygulamayı yapan yönetimin aynı olmasından yanayız. Yani seçim yaklaşırken değil, seçimden sonra yapılması gereken ihalelere konu olmalı bu tür projeler. Çünkü yanlışlıkların sorumluluğunu kimse almıyor. Daha önce uygulanan ve çevre sorunlarına neden olan projenin sorumluları da aynı şekilde meslek odalarına, bilim insanlarına yaslanarak adım attıklarını açıklamışlardı. Belediye Meclisinin seçime 5 ay kala bunun sorumluluğunu almaması gerekiyor. 10-15 kişinin ikna olması, bu işin doğru olduğu anlamına gelmez. Eğer sorumluluğu alacak olan yetkililer, ‘oluşacak sorunların sorumluluğunu üstleniyoruz, ekstra maliyet çıkarsa bu bize rücu edilebilir’ diyebiliyorlarsa, ‘bilim kurulu’ da ‘biz de altına imzamızı atıyoruz, sorumluluk bizde’ diyebiliyorsa o zaman buyursunlar yapsınlar. Ancak Boğaçayı’nın önceliği olan taşkınların önlenmesini gerekçe göstererek milyonlarca liralık kamu kaynağını buraya gömerek rant projesi uygulamak kabul edilebilir bir şey değil.”

Muhabir: ALİ TAŞ