ANTALYA KONYAALTI’NDA EN BAŞARILI, EN SEVİLEN MUHTAR SORUSUNUN YANITI ‘ÖZLEM SADAY'

Antalya’nın gözde ilçesi Konyaaltı, Antalya'nın batı ucunda yer alan ve aynı isimle dünyaca ünlü, en uzun sahilin bulunduğu ilçesi.2022 sonu itibarıyla nüfusu 204.795. 10 köy ve 29 mahallesi var. Çakırlar Yolu ile Kepez'e, Dumlupınar Bulvarı ile Muratpaşa'ya, güneyinde Kemer'e ve Kumluca'ya, kuzeyinde Döşemealtı'na ve kuzeybatısında ise Korkuteli'ne komşu.

Bugün Konyaaltı olarak adlandırılan bölgenin, 20. yüzyıl sonlarına kadar, Antalya'nın falezler üzerinde yer almasından dolayı "Koyaltı" biçiminde anıldığı ve halk dilinde zamanla Konyaaltı'na dönüştüğü tahmin ediliyor.

Bu güzel nadide ilçenin en gözde mahallesine gelince, kime sorarsanız sorun Konyaaltı’nda Gürsu diyor.

Ben de bu nadide ilçenin, nadide mahallesini bir de muhtarının ağzından dinleyelim dedim ve Gürsu mahallesinin sevilen Muhtarı Özlem Saday’a Konyaaltı ilçesini, mahallesini, siyaseti ve neden bu kadar çok sevildiğini sordum..

Merhaba sizi önce Özlem Saday olarak tanımak isterim, sonra muhtar kimliğinizle de anlatmanızı isteyeceğim.

Özlem Saday; Antakya’da doğdum ilk, orta ve lise eğitimini Antakya’da tamamladım ve sonrasında Antalya’ya Konyaaltı’na yerleştim. O dönemlerde Konyaaltı Beldeydi. Henüz İlçe olmamıştı. Konyaaltı’nın eski halini bilen, kentleşme sürecine tanıklık eden bir Konyaaltı’lıyım. Bu bölgede yaşayan bir turizmciyim. 25 yıldır Konyaaltı’nda yaşıyorum.

25 yıl, bu çeyrek yüzyıl ediyor. Ne mutlu size burada kök salmışsınız. Konyaaltının yeni halini, eski halini biliyorsunuz o zaman, hatta Migros AVM yapılmadan, yollar açılmadan önceki halini biliyorsunuz o zaman. Çeyrek yüzyılda Konyaaltı’nda neler değişti?

Şu an Gürsu mahallesinin tam orta noktasına yakınız. Bulunduğumuz yerin arka tarafları, yani bugünkü Uncalı’ya doğru kuzeye bakan alan tamamen orman ağaçlarıyla doluydu ve yerleşim yok gibi, çok azdı. Orman ağaçlarının devamında portakal, narenciye bahçeleri yer alırdı. Şu an hemen önümüzden geçen, Güney- kuzey ekseninde yer alan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı anayoldan ayrılan küçük bir toprak yoldu. Hatta Tivak Markete kadar bir patikaydı, ardından narenciye bahçeleri başlıyordu o günlerde. Hatta Kemer istikametine uzanan Atatürk bulvarı bile yalnızca bir sokaktı. Daha sonra cadde, sonrasında bulvar oldu. Sahil bandındaki alan cadde olarak kullanılıyordu. O da boğa çayına kadardı. Mis gibi portakal çiçeklerinin genzimizi yakan kokusuyla, deniz kokusu karışık bir havası vardı. Kuş cıvıltıları her yeri sarardı.

Şimdi şehirleşme süreciyle o kadar bahçe ve orman kalmasa da Antalya’nın en yeşil, ağacı ve kuşu en bol mahallelerinden birinde yaşamanın mutluluğunu sürüyoruz, ben de 20.000 civarındaki komşularım da. 25 yıldır mis gibi kokusunu içime çekerek büyüdüğüm en özel yer burası Konyaaltı.

Konyaaltı İlçesinin 25 yıllık tarihine tanıksınız, içinde yaşadınız ve hala buradasınız. Bu sevginiz Konyaaltı aşkınız sizi muhtarlığa kadar nasıl getirdi?

2019 yerel seçimlerinde komşularımdan bir talep geldi. 25 yıldır oturduğum Gürsu mahallesine muhtar olmak fikri beni de cezbetti. Allah da nasip etti büyük bir oy farkıyla rakiplerimi geçerek Gürsu Muhtarı oldum. Mahalleme komşularıma hizmet etmekten mutlu ve gururluyum. Gürsu benim yuvam evim burada, çocuklarımı burada büyüttüm. Ben burada büyüdüm diyebilirim. Acı tatlı pek çok anım var. İki doğma büyüme Gürsu’lu çocuğum var.

Gürsu nasıl bir mahalle biraz mahallenizden söz eder misiniz?

Dünya’nın incisi Antalya, Antalya’nın incisi Konyaaltı, Konyaaltı’nın gözbebeği de Gürsu. Sahilden başlar, batısı boğa çayının kenarına kadar uzanan geniş bir alana sahip bir mahalle. Gazi Mustafa Kemal bulvarı doğu sınırı olmak üzere sırtınızı denize verdiğinizde gördüğünüz tüm alan Gürsu sırındadır. Yüzölçümü büyüktür2380 metrekare. 20.000 insanın yaşadığı eğitim düzeyi en yüksek mahalle Gürsu. Komşuluk ilişkileri çok iyi, bizlerle diyalogları, iletişimleri açısından, eğitimin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir mahalle Gürsu.

Gürsulular sanata, spora, eğitime, çevreye karşı çok duyarlıdır. Sanatçı, yazar pek çok komşumuz var burada. Fikirlerini rahatça ifade eden bir mahalledir mahallem. Benim bu mahalleye aşkım da sanırım bu yüzden.

Tivak marketin karşısında, köşe başında Gürsu muhtarlığı var. Ancak 2019 yılında siz seçildiğinizde orada bir muhtarlık binası yoktu. O kadar merkezi ki gelen geçen her dakika uğrayıp, sohbet edebiliyor, Gürsu halkı muhtarlıkla ve sizinle güzel bir iletişim sergiliyor. Mahalleli ile güçlü İletişim ne şekilde gerçekleşti?

Yalnızca Gürsu’da kurumsal bir muhtar evi yoktu. Oranın kullanım alanını belediyemiz bir projeyle değerlendirdi. Diğer mahallelerdeki gibi bir muhtar evi olsun istedik. Biliyorsunuz yerel seçimlerden hemen sonra bir pandemi süreci geçirdik o dönemde de inşa süreci tamamlandı. Yer seçimi de öyle bir yere geldi ki Gürsu mahallesinin tam orta noktası oldu. Muhtarlıktan hem deniz kıyısına hem de kuzey sınıra kadar olan mesafe eşit. Ortak nokta olması sebebiyle mahalle sakinlerimiz gelip işlerini halletmesinin yanı sıra, geçerken bir merhaba demeleri çok kıymetli ve bizi çok mutlu ediyor çünkü bizim istediğimiz şey muhtar evlerinin mahalleliye ait olduğunu hissettirmekti. Gürsu’da bunu başardı. Mahalleli muhtarlığımızı kendine ait hissediyor. Burası sizin eviniz, tüm eşyalar sizin, her şey size ait demekti bu. Biz onu başardık.

Sizin muhtarlık döneminiz ya da son 5 yıl çok olaylı geçen bir dönemdi. Pandemi, İzmir depremi, Manavgat yangını ve sizin de ailenizden birçok kişiyi kaybettiğiniz 5ilimizi birden etkileyen büyük deprem felaketi. Nasıl bir muhtarlık süreci geçirdiniz, tüm bunlarla nasıl başa çıktınız, sizi ve mahalle sakinlerini felaketler nasıl etkiledi?

Bu kadar dikkat çekmemizin ana nedeni de bu oldu sanırım. Son dört yılda o kadar felaketler ardı ardına geldi ki, 2 yıl pandemi, İzmir depremi, ardından Manavgat Yangını ve 6 Şubat depremi gerçekten çok zorluklarla baş etmek zorunda kaldık. Afet bölgelerine giden yardımları organize ettik, yerlerine ulaştırmasını sağladık, tüm bu süreçlerin içinde mahallenin ihtiyaçları ve beklediği hizmetleri de eksiksiz yerine getirebildik. Mahalleli hep bana destek oldu en büyük desteği de ailemi kaybettiğim 6 Şubat depreminde gördüm, hep yanımda oldular o zaman çok sevildiğimi ve doğru işler yaptığımı daha çok anladım.

Mahallemizin özellikle alt yapı konusunda çok eksiklikleri vardı onları tamamladık, Tedaş ve CLK , ASAT bize çok yardımcı oldu. 10 sokağımızın hiç altyapısı yoktu, alt yapı olmadığı için sokak lambaları yoktu, rögarlarla ilgili sıkıntılar vardı. Şu an hepsi çözülmüş, hizmetler tamamlanmış durumda. O sokaklarımız aydınlatmalarına kavuştu. Devam eden çalışmalarımız da var, sitelerin, apartmanların yöneticileriyle, görevlileriyle sürekli iletişim halindeyiz, tüm ihtiyaçların karşılanması için çalışıyoruz. Sosyal medya üzerinden Gürsuluyuz https://www.facebook.com/gursuluyuz07  Diye bir sayfamız var, mahalle sakinlerimizi her konuda bilgilendiriyoruz. Eğitime katkı sağlamamız, okullarla diyaloğumuz, gelen bağışları yerlerine ulaştırmamız, kadın ve çocuklarla ilgili çalışmalarımız, bunların tamamını bu döneme sığdırdık, galiba başarımızı da buna borçluyuz. Öğretmenler gününde, anneler gününde yani tüm özel günlerde çiçeğimizi alıp mahallelimizin günlerini kutluyoruz. Tüm özel gün ve haftaları kutladık. Öğretmenlerimiz baş tacımız, eğitime destek için elimizden geleni yapıyoruz, bağışlarla askıda soru bankası kurduk, bu bizim ilk yaptığımız projelerden biriydi. 4 binin üzerinde soru bankası kitabı bağışı aldık. İhtiyacı olan, isteyen öğrencilerimiz gelip istediği kitabı bir şey söylemeden alıp gidebiliyor. Çünkü o bir bağış değil, orası kendi evi gibi hissetsin istiyorum. Ayrıca bir kütüphanemiz de var muhtarlığımızda komşularımız kitap alıp okuyup getirebiliyorlar. Pek çok köy okuluna, yeni kurulan kütüphanelere 3 bini aşan sayıda kitap gönderdik. Türkiye’de ilk ve tek yapılan bir uygulama olarak, Pandemi sonrası pandemide ustun çalışmalarından dolayı site görevlilerimize teşekkür belgesi takdim ettik. Bölgemize afet sonrası gelen depremzedelerimizle ihtiyaçlarını karşılamak ve hayata tutunmaları için çaba harcadık.

Mahalleli sizi çok başarılı buluyor, biraz rastladığım mahalle sakinleriyle, esnafla sohbet etme fırsatı buldum sizi öve öve bitiremiyorlar. Gürsu’da yaşayan yabancıların da uyumları muhteşem. Sosyal medya sayfanız da bir anlamda hizmetlerinizde şeffaflık sağlıyor gibi. Herkes herkesten haberdar oluyor ve tüm sakinler istedikleri zaman size ulaşabiliyor. Ayrıca her gün öğle tatillerinde esnaf ziyaretleriniz var, bu ziyaretlerin amacı ne? Bu kadar çok işin arasında özel hayatınıza zaman kalıyor mu?

 İlk zamanlarda her dakika aranıyordum, sonraları sosyal medya üzerinden sayfayı da kurduktan sonra oradan mesajlaşarak haberleşebiliyoruz mahalle sakinleriyle. Gürsuluyuz sayfası tamamen mahalleye ait bir sayfa. Çalışanlar, herhangi bir sorun yaşayanlar bize anında ulaşabiliyor. Çalışmalarımızı da mahalleliye aktarma fırsatı bulduk. Duyurular kısmında fark yarattık. Bu bizi rahatlattı. Ayrıca site yöneticilerimizle toplu mesaj bölümümüz var. Onlara toplu mesaj atarak anında bilgilendiriyoruz. Bizim istediğimiz tüm mahalle sakinlerimizin, muhtarlıkla güçlü bir iletişim içinde olması, bilgilendirilmesi, esnafların mahallede yaşayan işletmelerin tanıtımı bu çok önemli, sormuştunuz ya esnaf ziyaretlerini bu kadar çok neden yapıyorsunuz diye.  Çok önemliydi çünkü pandemiden çıkmıştık, insanlar bir anda işsizdi. İşletmeler açıldı ama işlerin açılması gerekiyordu, biz biraz da mahalle içinde dönüşüm olsun, mahalleli yeni açılan işletmeleri tanısın, destek olsun istedik. İşte dedik ki mesela 336 sokakta şu işletmemiz var. Teşekkür ettik, ziyaret ettik. Mahalleyi sahilden, yukarıya tüm sınırlarına kadar birbirinden haberdar ettik aslında.

Bu sayfalar şeffaflığı da getirmiş, tüm çalışmalar, başvurular sonuçlar, herkesin gözü önünde yapılıyor. Bunun geri bildirimi size nasıl oluyor?

Bu kadar çok çalışmamın sebebi aslında mahalle sakinleri, geri bildirimleri çok çabuk aldık. Aynı anda dönüş sağlanıyor. Mesela mesaj mı attınız anında cevap bulur. Biz mahalleli ile birbirimizi çok sevdik galiba. Bu iş para için yapılmaz, yaşam standartları belli, gelen ödenek belli, bu parayla yapılacak bir şey değil, bu sevgiyle aşkla yapılacak bir şey. Ben mahalleme aşığım. O yüzden çok çalışıyorum. Çok çalıştığım için bu emeğin dönüşümü onların sevgileri, takdirleri oldu. 6 Şubat depreminde acı kayıplarımdan dolayı bana gösterilen sevgiyi ilgiyi anlatmam mümkün değil. Hepsini yanıbaşımda hissettim. Ben onlara bir söz vermiştim, 2019 seçimini çok muhteşem bir oyla kazanmıştım, sonuna kadar bu oyların hakkını vereceğim diye söz vermiştim. 30 marta kadar tüm çalışmalar işte çok adaylı o seçimde, beni büyük bir teveccüh ile seçtiklerinden dolayı teşekkür etmek için ve elbette ki mahalleme hizmet etmeyi sevdiğim, çalışma aşkım olduğu için.

Mahalleli de size müteşekkir sanırım, kime sorsanız Özlem Saday ismi öne çıkıyor. Peki siyasete girmeyi düşünüyor musunuz, bildiğim kadarıyla siyasi bir geçmişiniz var?

Siyaset çocukluğumdan beri ilgimi çok çekerdi. Atatürk’ün yaptıklarını okuyarak büyüdüm. Daha çok Cumhuriyet tarihine çok ilgim vardı, tamamen bir Atatürkçü, bir Kemalist olarak yolum onun yoluydu o nedenle Cumhuriyet Halk Partisini seçtim. CHP’yi seçmemin bir başka nedeniz de tüzüğüne bağlılığım, laik Türkiye özlemi ve sevgisi oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde uzun süre görev yaptım. Hatta basamak basamak yaptım. Mahalle temsilciliğiyle başladım, İl Başkanlığında İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Eğitim Sekreteri olarak üç dönem 2015,2017 ve 2019’un olduğu kongrelerde seçilerek görev yaptım. 2019 yerel seçiminde de mahallemden talep gelince siyasi kimliğimi bir yana bırakıp mahalleme hizmet etmek için muhtar oldum.

Sizinle 2023’ün son gününde bu röportajı gerçekleştirdik, umarız 2024 umutlarımızı boşa çıkarmaz, son 5 yılın en başarılı muhtarlarından biri olarak sizi tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.

Ben de teşekkür ediyorum.  Acılarla, kayıplarlalar geçen yılın ardından bir daha bunların yaşanmamasını diliyor ve   yeni yılın hepimize sağlık, huzur, mutluluk ve barış getirmesini diliyorum.

Muhabir: BÜLENT ÖNER