Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Döşemealtı İlçe Örgütü’nün Danışma Kurulu Toplantısı, 26 Aralık Perşembe günü düzenlendi. Toplantıya Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı ve CHP Döşemealtı İlçe Başkanı Veli Çot, CHP Döşemealtı Eğitim Komisyonu Başkanı Suna Ülger ve çok sayıda partili katıldı. CHP Döşemealtı Eğitim Komisyonu Başkanı Suna Ülger, toplantıda göç sorunu ve insan hakları konusunda sunum yaptı. Göç sorunu ve insan hakları konularının birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Başkan Ülger, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni esas alarak, insan yaşamının önemine vurgu yaptı.
“DEMOKRASİYİ İNŞA EDEMEDİ”
Ülkemize gelmiş olan dağınık bu göçmenlerin öncelikle sağlıklı bir şekilde kayıt altına alınması gerektiğini belirten Ülger, “Bu maalesef düzenli bir şekilde yapılamadı. Suriye'de göçmenlerin büyük bir çoğunluğunun geldiği ülkede şu anda bir istikrar sağlanmış buraya geliş sebepleri olan demokrasiyi inşa edememiş olan Beşar Esad'ın ülkeyi terk etmesiyle beraber daha rahat ve daha huzurlu yaşanabilecek bir ülke haline gelmiş olabileceği düşünülmekle geri dönüşlerinin de sağlıklı bir şekilde yapılması gerektiği kanaatindeyim” dedi.
“OY VERECEK KESİMİ İNANDIRALIM”
CHP olarak erken seçimin sinyalini veren Ülger, “2026 yılında yapılacak olan bir erken seçimde iktidar olacağımız kesindir. Buna öncelikle bizlerin inanması lazım ki seçmenlerimizi oy verecek olan kesimi de inandırabilirim bundan kesinlikle şüphemiz de yoktur. Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminde mevcut göçmenler ve bundan sonra muhtemel başka komşu ülkelerden gelebilme ihtimali olan göçmenler için nasıl bir politika yürüteceğimiz üzerinde düşünmemiz gerekmektedir” diye konuştu.
“DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞEBİLİR”
Sığınmacılara ilişkin çözüm önerilerinde de bulunan Ülger, “Henüz daha sınır kapılarından ülkemize girecek olan göçmenlerin önce sağlıklı kayıtlarının tutulması, ilk önce onlara ayrılmış müstakil sağlıklı kamplar oluşturulması, eğitim sağlık ülkeye oryantasyonların sağlanması ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinin düzelmesi, bu gelen göçmenler içinde yaşı 18 yaşın altında olup evli olanların mutlaka aile planlanması konusunda bilgilendirilmesi ileride doğurganlıklarının fazla olması dolayısıyla ülkemiz için demografik yapının değişmesi tehlikesi yönünde tedbirler alınması elzemdir” dedi.
“SINAVA TABİ TUTULMALARI GEREKİR”
Okul çağındaki çocukların kendi ana dillerinde eğitim alırken bir yandan da ülkemizin önce dilini ve ülkemizde uyum içinde yaşayabilmeleri için ülkemizin ayrıntılı şekilde tanıtılması gerektiğine dikkat çeken Ülger, “Öncelikle kendi kültürümüzün öğretilmesi gerekir. Şayet tercih hakkımız var ise öncelikle kadınlar çocuklar ve yaşlı erkekler alınmalı geç genç erkeklerin kendi ülke savunmalarında bulunmak üzere alınmaması gerektiği kanaatindeyim şayet alınacak ise bu gelecek olan erkeklerin ne iş yaptıkları konusunda varsa eğitim ve meslekleri konusunda sadece onların beyanlarına güvenmeyip onları kendi dillerinde sınavlara tabi tutmak uygulamalı sınavlara tabi tutmak gerekir” diye konuştu.
“YALAN BEYANLAR KOL GEZİYOR”
Göçmenlerin mesleklerini ifade etme noktasında yalan beyanda bulunabildiklerini de kaydeden Ülger, “Günümüzde yaşamış olduğumuz bazı acı tecrübeler gelen bu göçmenlerimizin kendi beyan etmiş olduğu mesleklerin doğru olup olmadığı ile ilgili yazılı veya uygulamalı sınavlara tabi tutulması gerektiğini inanıyorum. Çünkü uygulamada görüyoruz ki art niyetli bazı kişiler ülkelerinde ben şu meslekte görev yapıyordum şeklindeki yalan beyanlarıyla ülkemizde de maalesef sahte diploma veren sitelerden beyan etmiş olduğu diplomayı alarak bunların denkliğini ilgili kamu kuruluşlarımıza yaptırarak bu meslekleri icra ederken cinayetler işlediklerini biliyoruz” şeklinde konuştu.
“NE KADAR YABANCI KALDI?”
Eğitimde çocukların öncelikle Türkçe’yi öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Ülger, “Sınıflara dağılımı yapılırken kaynaştırma öğrencileri benzeri her sınıfa eşit oranda dağıtılması gerekir. Ülkelerindeki şartlarını düzelmesinden sonra geri dönüş aşamasında girişteki gibi mutlaka kayıtların tutulması sağlıklı bir şekilde kontrol edilmesi gerekir ki ülkemizde bulunan bu yabancıların ne kadarının kaldığı konusunda sağlıklı veri elde edilebilsin. Belediyelerimizin altyapı çalışmaları bulundukları ildeki nüfusla orantılı oranda olması dolayısıyla belli bir ilde sayının fazla tutulması o bölgedeki altyapı hizmetlerinin ve belediye hizmetlerinin durma noktasına getireceğinden demografik olarak eşit oranda illere dağıtılması elzemdir” ifadelerini kaydetti. Başkan Ülger’in sunumu, katılımcılarla paylaşıldıktan sonra CHP Genel Merkezi’ne gönderildi.