Sansür tartışmaları nedeniyle iptal edilen 60’ıncı Altın Portakal Film Festivali’ni bakanlıklardan destek almadan belediyenin imkânları ile düzenleme sözü veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bu konuda sinema sektörü temsilcilerini görüşünü almak için İstanbul’a gitti. Böcek, Marmara Otel'inde bir araya geldiği sinemacılardan “Sansür varsa biz yokuz” cevabı aldı. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu gereği 31 Aralık 2023’e kadar yapılması zorunlu olan festivalle ilgili kendisini iki arada bir derede bulan Başkan Böcek’in ne yönde karar vereceği merakla bekleniyor. Sinema çevrelerinde Böcek’in üçüncü bir yol üzerinde durduğu nostalji festivali için görüşmeler yapacağı da konuşuluyor.

 

SANSÜR VARSA BİZ YOKUZ

Böcek, geçtiğimiz Cuma, İstanbul Taksim’deki The Marmara Oteli’nde sinema sektörü temsilcileri ile bir araya gelerek festivalle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Oyuncular Sendikası, DİSK/Sine Sen, Sinema Televizyon Sendikası, TÜRSAV, SESAM, BİROY, FilmYön, SETEM, SenaristBir, ÇASOT, SİYAD ve Kadın Yönetmenleri Derneği’nden oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmenlerin görüş ve önerilerini dinleyen Böcek,  60. Altın Portakal Film Festivali’ni yeniden yapılması için sinemacılardan destek istedi. Sinema sektörü temsilcileri yaptıkları konuşmalarda ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin festivalden çıkarılmasının çok büyük bir yanlış olduğuna vurgu yaparak, sansür uygulamasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını; 60. Antalya Altın Portakal Filim Festivali yeniden yapılmak isteniyorsa, aynı jüri üyeleri ve Kanun Hükmü belgeseli dâhil aynı filmlerin festivalde yarışmaya alınmasıyla destek olabileceklerini belirttiler. Sinemacılar, ‘sansür’ yanlışından geri dönülmeyen bir festival organizasyonuna destek vermeyeceklerini yayınladıkları basın bildirisi ile kamuoyuna duyurdu.

BÖCEK’İN KARARI BEKLENİYOR

Oyuncular Sendikası, DİSK/SİNE Sen (Sinema Emekçileri Sendikası) , Sinema Televizyon Sendikası, TÜRSAV, SESAM, BİROY, FilmYön, SETEM, Senarist Bir, ÇASOT, SİYAD ve Kadın Yönetmenleri Derneği’nden oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmenlerin davetli olduğu toplantı sonunda film sektörü temsilcilerinin hazırladığı bildiride şu görüşlere yer verildi:

"Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve heyetinin talebiyle kendileriyle bir araya geldik. Film sektörü temsilcileri olarak: Kanun Hükmü belgesel filminin festivalden çıkarılmasının hiçbir meşru sebebi olamayacağını, festivale kabul edildiği açıklanan filmlerin sansüre maruz bırakılmadan sinemaseverlerle buluşması, sanatsal ifade özgürlüğünün baskılanmaması gerektiğini aktardık. İptal olduğu açıklanan festivalin 2023 yılında tekrar yapılması düşünülüyorsa, belirlenen jüri üyelerinin ve Kanun Hükmü belgeseli dâhil tüm filmlerin aynı şekilde programda yer almasının doğru olacağını ifade ettik. Bu adım atıldığı takdirde film sektörü bileşenleri olarak festivalin sanatsal organizasyonu konusunda gerekli sorumluğu alacağımızı vurguladık.  Sansür yanlışından geri dönülmeyen bir festival organizasyonuna ise destek vermeyeceğimizi belirttik. Antalya Film Festivali Başkanı Muhittin Böcek ve heyeti, önerimizi yeniden değerlendireceklerini ve kısa süre içinde dönüş yapacaklarını aktardılar."

NOSTALJİ FESTİVALİ OLABİLİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaya koyduğu şartlar çerçevesinde Antalya Valiliğinin de festivalin yapılmasından yana olduğu öğrenildi. Başkan Böcek’in her iki tarafı da memnun edecek bir formül üzerinde durduğu, dostane ilişkileri bulunan ünlü oyuncu Salih Güney ile yapacağı görüşmelere göre bu formül üzerinde girişimlerde bulunacağı belirtiliyor. Festival kulislerinde Böcek’in görüşmeyi düşündüğü ikinci ismin 2000 yılından geçtiğimiz yıla kadar 12 yıl Sinema Oyuncuları Derneği’nin (SODER) başkanlığını yapan Yusuf Sezgin olduğu konuşuluyor. Böcek, bu isimlerin olurunu alırsa, festival kentin meydan ve sokaklarında eski Yeşilçam filmlerinin oynatılacağı yaygın bir sinema şenliği şeklinde gerçekleşecek; bir tür “nostalji festivali” olarak düzenlenecek 60. Altın Portakal Film Festivali’nde eski Yeşilçam yıldızlarının katılacağı geleneksel kortej de yer alacak.

KABUL EDİLEN BÜTÇE BOŞA GiDER 

2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu gereği 31 Aralık 2023 tarihine kadar festivalin yapılmasının zorunlu olduğu; Bütçesi Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmiş 60. Festivalin yapılmaması durumunda, yapılan harcamalar ve taahhüt edilmiş borçlar için kamu zararı oluşacağı, dolayısıyla festival yöneticilerine zimmet çıkacağı öğrenildi.   

NE OLMUŞTU?

Yönetmen Nejla Demirci'nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" adlı belgeseli, filmde yer alan kişilerden biriyle ilgili yargı sürecinin devam ettiği iddiasıyla 60. Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışma Seçkisinden çıkarıldı. Karara tepki gösteren 20 jüri üyesi görevi bıraktı, daha sonra kararı sansür olarak nitelendiren 27 filmin yönetmen ve yapımcıları, filmlerini festivalden çekti. Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu tarafından 28 Eylül'de yeni bir açıklama yapılarak "Kanun Hükmü adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir" denildi. Boyacıoğlu’nun açıklamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı da bir açıklama yayımlayarak festivalde sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapıldığı iddiasıyla festivalden çekildiğini duyurdu.  Böcek, daha sonra telefonla bağlandığı bir televizyon programında, ardından Ekim ayı olağan meclis toplantısında festivali Bakanlık desteği olmadan, Cumhuriyetin 100. Yılı içinde 31 Aralık 2023’e kadar yapacaklarını açıkladı. 

Muhabir: ALİ TAŞ