BAL-DER Başkanı İzzet Türkdoğan, mahallenin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait tescillenmiş 43 tarihi özellikli yapının restore edilemediğini ve boşaltıldığını anlattı. Başkan, bu durumun mahalleyi adeta bir harabeye çevirdiğini vurguladı.

"Tarihi mahallemizdeki tescilli binalarda restorasyon ve yenileme çalışması yapılamadığı için mülk sahiplerinden birçoğu evlerini terk edip başka semtlere yerleşti. Restorasyon konusunda ilgili belediye tarafından da şu ana kadar gözle görülür aşama kaydedilmedi, kaderimizle ilgili resmi bir açıklama da yapılmıyor." dedi.

İZİNSİZ HURDA DEPOSU VE PARK SORUNU

Yasa dışı hurda toplama ve depolama faaliyetleri, Balbey Mahallesi'ni kaosa sürüklüyor. Başkan Türkdoğan, uygunsuz park edilen araçlar yüzünden sokakların tıkanmasının yangın ve ambulans hizmetlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

GÜVENLİK KAYGILARI VE 'KESİK MİNARE' SORUNU

Mahallede artan hırsızlık olayları ve terk edilmiş binalarda yaşanan yangınlar, semt sakinlerini korkutuyor. Ayrıca, 'Kesik Minare' adının yanlış anlaşılmasının yangın ve acil durumlar sırasında ciddi zaman kaybına yol açtığını belirtiyorlar. Bu konuda yetkililerden acil çözüm bekleniyor. Mahalle sakinleri, 

"Mahallemizde bir yangın çıksa, hasta için ambulans istense 'Kesik Minare' yanı-sokağı dediğimizde itfaiye ve ambulans Kaleiçi semtindeki Kesik Minare Cami sokağına gidiyor, yangını ve hastayı orada arıyor, zaman kaybı yüzünden de yangınlar büyüyor, hastalar zamanında hastaneye yetiştirilemiyor."

Antalya'nın Balbey Mahallesi'nde yaşanan bu sorunlar, tarihi ve kültürel değeri yüksek olan mahallenin geleceğini tehdit ediyor. Yetkililerin sorunlara el atması ve çözüm bulması, hem mahalle sakinlerinin güvenliğini sağlayacak hem de tarihi mirasın korunmasına katkı sağlayacaktır.

Kaynak: DHA