Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2023 yılı ihracat verilerini düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2023 yılında bölge ihracatının geçen yıla oranla yüzde 4,4’lük artışla 2 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Çavuşoğlu, 2023 yılı ihracat verilerini açıklayarak, “İhracat artışı hedef pazarlarımızdaki ekonomilerin zorluklarla karşılaştığı ve doğal büyümelerin gerisinde kaldığı dönemde kaydedilmiştir. Önümüzdeki dönem de küresel ekonomi açısından zor geçeceğe benzemektedir” dedi.
2023 YILI İHRACAT VERİLERİ PAYLAŞILDI
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Çavuşoğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 2023 yılı ihracat verilerini değerlendirerek 2024 yılındaki beklentileri açıkladı. Basın mensuplarını sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, sektörlere göre değerlendirmede bulunarak, “Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan 10 bini aşan BAİB'in üye sayısı ve 2023'te 2 bin 700'e yakın ihracatçısıyla yüzde 4,4 artışla 2 milyar 674 milyon dolarlık ihracata ulaştı” dedi.
YÜZÜMÜZ GÜLDÜ
Türkiye’nin ihracat rakamlarının açıklayan Çavuşoğlu, “Bir nebze de olsun yüzümüz güldü. Ülkemizde geçen yılın biraz daha üzerinde ihracat geçekleştirmek biraz daha sevindirici oldu. Yüzde 28'lik artış ve yüzde 32'lik paya sahip yaş meyve ve sebze sektörü 850 milyon dolarlık ihracatla ilk sıradadır. Hepimizin bildiği gibi, Birliğimiz, sorumluluk alanı içerisindeki Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 10.000’den fazla üyeye hizmet vermektedir. İhracat ülke ekonomisine sağladığı döviz girdisi, ekonomik kalkınma ve refaha katkısı ile beraber yarattığı istihdam dikkate alındığında büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığının belirlediği ihracat hedefine ulaşabilmek ve bölgemizin ihracatını arttırmak amacıyla, Bakanlıklarının destekleriyle, çeşitli ülkelere farklı sektörlerde Ticaret Heyetleri, UR-GE projeleri kapsamında Yurtdışı Pazarlama Faaliyetleri, Alım Heyetleri düzenliyor ve Birlik olarak ulusal ve uluslararası düzeyde fuarlara katılım sağlıyoruz” dedi.
GENEL RAKAMLAR AÇIKLANDI
‘Bu faaliyetlerle ihracatçılarımızın farklı ülkelerdeki potansiyelleri görmesini, pazar çeşitliğinin sağlanmasını ve halihazırda bulunduğumuz pazarlardaki yerimizi korumayı amaçlıyoruz’ diyen Çavuşoğlu, “Bildiğiniz üzere 2 Ocak tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızca Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ankara’da organize ettiği toplantıda ülkemizin genel ihracat rakamları açıklanmıştır. Buna göre Küresel ticaretin 2 trilyon dolar daraldığı 2023'te Türkiye'nin ihracatında artış devam etti ve ülkemizden 2023 yılında (önceki yıla göre yüzde 0,64 oranında artışla) 255,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. 2023 yılında bölgemiz Türkiye Geneli mal ihracatı artış hızına göre (4 kat) iyi bir performans gösterdi. Bölge ihracatının en önemli pazarlarından Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş ve yakın pazarlarımızdaki karşılıklara rağmen Birliğimiz ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artış ile 2 milyar 673 milyon dolar gerçekleştirdi. Bu yılki ihracat rakamımıza 2696 üyemizin katkı ve özverili çalışmaları ile ulaştık. 2023 yılında ihracat ailemize 978 yeni firmamız katıldı. Bunun 460’ı ise 72 milyon dolarlık ihracat değeri ile bu yıl ihracat serüvenlerine başladılar” şeklinde konuştu.
İHRCATTA YÜZ GÜLDÜREN 5 SEKTÖR
Akdeniz bölgesinde yapılan en fazla ihracatı gerçekleştiren ilk 5 Sektörü açıklayan Çavuşoğlu, “Yaş Meyve ve Sebze 850 milyon dolar( yüzde 27,59 artış), (yüzde 32 Pay), Maden ve Metaller 493 milyon dolar( yüzde 5azalma) ( yüzde 18,5 Pay), Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri 328 milyon dolar (yüzde 10,8 artış) ( yüzde 12,3 Pay), Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 257 milyon dolar (Yüzde 0,02 artış) (yüzde 9,6 Pay) Demir ve Demir Dışı Metaller 94 milyon dolar (yüzde 24,4 azalma) ( yüzde 3,5 Pay) olarak belirlenmiştir Sayılan ilk beş sektörün bölge ihracatındaki payı yüzde 75 oldu. Ayrıca, söz konusu sektörlerde bölgemizin ihracatı Türkiye ihracatından önemli miktarda pay aldılar. Örneğin, yaş meyve sebze sektöründe Türkiye ihracatının %25’ini bölgemiz gerçekleştirdi. Türkiye geneli Doğaltaş ürün grubu ihracatının ise yüzde 16’sı bölgemiz firmalarınca gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.
EN FAZLA İHRACATIN GERÇEKLEŞTİĞİ ÜLKELER
2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeleri açıklayan Çavuşoğlu, “Çin Halk Cumhuriyeti242 milyon dolar ( yüzde 29 artış)- (yüzde 9 Pay), Almanya 224milyon dolar ( yüzde 19,4artış)- (yüzde 8 Pay) Rusya Federasyonu 216 milyon dolar (yüzde 8 artış)- (yüzde 8 Pay), Ukrayna 131 milyon dolar ( yüzde 23 artış)-(yüzde 5 Pay) Amerika Birleşik Devletleri 124 milyon dolar (yüzde 2 artış)- (yüzde 5 Pay) olarak gerçekleşmiştir” bilgisini paylaştı.
VERİLER İYİYE GİTTİ
Bölge iştigal alanındaki iller açısından ihracat ve ithalat verilerini değerlendiren Çavuşoğlu, “2023 yılında illerimizin ihracat verileri ise 2 milyar 199 milyon dolar; Burdur’un 251 milyon dolar ve 433 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. 2023 yılın ilk 11 aylık döneminde Antalya’nın 1 milyar 667 milyon dolar; Burdur’un 71 milyon dolar ve Isparta’nın 69 milyon dolarlık ithalatı olmuştur. Bildiğiniz üzere dünyayı son yıllarda etkileyen Kovid-19 salgını, gıda ve enerji krizleri, iklim değişikliği, doğal afetler gibi birçok sınama ile karşılaşırken, 2023 yılın başında Şubat ayında ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketi ile derinleşen bir olumsuz tablo ile karşılaşmıştık. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, 2023yılını2,7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak kapatan ve 2023 yılında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4’lük bir artış oranıyla 2.6milyar dolar seviyelerine ulaşma başarısını gösteren ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME YÖNELMELİYİZ
Çavuşoğlu açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
2022 yılında ve 2023 yılında artış trendini bozmadan ilerlerken ihracatçılar olarak gelecek planlarımızı da tasarlıyoruz. Yeni pazarlar bulmak için çalışırken halihazırda elimizde olan pazarlardaki konumumuzu güçlendirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda, özellikle Avrupa pazarında çevreyle barışık üretimi desteklemek amacıyla gündeme alınan karbon vergisine karşı ürünlerimizdeki karbon ayak izini azaltmak üzere sürdürülebilir üretim yöntemlerinin yönelmenin gerekliliğini üreticilerimize ve ihracatçılarımıza anlatıyoruz. Birliğimizce, yeşil dönüşüm, sürdürülebilirlik, karbon ayak izi gibi konularda farkındalık yaratılması adına faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu kapsamda, yeni oluşturduğumuz UR-GE projelerinde firmalarımıza bu konuları dahil ederek firmalarımızın duyarlılığını arttırmayı amaçlıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılının kutlandığı 2023 yılında da ticari anlamda küresel ölçekte karşı karşıya kalınan tüm sınamaları aşarak ülkemizin ve bölgemizin istihdam, ekonomik kalkınma ve refahına ihracat ailesi olarak en üst düzeyde katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
DÜNYA EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ
Dünya ekonomisi bölümü ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, “Dünya Ticaret Örgütü’ne göre küresel mal ticaret hacmi artış oranı 2021 yılında yüzde 9,6 iken, 2022 yılında yüzde 3’e, 2023 yılında ise yüzde 0,8’e gerilemiştir. Dolayısıyla son iki yıl küresel ticaret açısından son derece kötü yıllar olarak değerlendirilebilir. IMF’ye göre gelişmiş ülkelerin büyüme oranı 2022 yılında yüzde 2,6 iken 2023 yılında yüzde 1,5’a, hedef pazarımız olan avro bölgesinde ise 2022 yılında yüzde 3,3’ten 2023 sonu itibariyle de yüzde 0,7’ye gerileceği öngörülmektedir. Son iki yıl büyüme oranlarının da düşük kaldığı ekonomilerin sıkıştığı yıllar olarak karşımıza çıkmaktadır. 2024 yılında gelişmiş ülkelerin yüzde 1,4, avro bölgesinin ise ancak yüzde 1,2 oranında büyümesi beklenmektedir. IMF verilerine göre dünya ekonomisinin genelindeki büyüme oranı da 2024 yılında yüzde 2,9 seviyesinde kalacaktır. İhracat artışı hedef pazarlarımızdaki ekonomilerin zorluklarla karşılaştığı ve doğal büyümelerin gerisinde kaldığı bir dönemde kaydedilmiştir. Önümüzdeki dönem de küresel ekonomi açısından zor geçeceğe benzemektedir” şeklinde konuştu.