Av. Cavit Arı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, 2016 yılı itibarıyla toplam 1 milyar 720 milyon liralık yatırımla oluşturulan 1 milyon yüz bin metrekarelik EXPO 2016 Antalya alanının parsellere ayrılarak satışa sunulması üzerine basın açıklaması yaptı. 1100 dönüm birinci sınıf tarım toprağının yok edildiğini belirten Cavit Arı, 2016 yılındaki açılış maliyeti 1 milyar 720 milyon TL olan, o tarihte 680 milyon dolar, bugünkü karşılığı ise 18 milyar 400 milyon TL’lik önemli bir bütçe boşa gitti” diyerek diyen Cavit Arı, “Alıcısı belli mi bilemiyoruz, ancak milli bir servet ve bütçe kaynaklarımızın nasıl yok edildiğini buradan açıkça görüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada sonuç bu kadar emeğin, çabanın boşa gitmesi ve harcanan millî servetin heba olmasıdır” şeklinde görüş belirtti.  

ARI MUHATAPLARINDAN YANIT ALAMADIKLARINI DİLE GETİRDİ

Antalya'nın Aksu ilçesinde 1100 dekarlık arazide, 1 milyar 720 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen ve resmi açılışı 23 Nisan 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan EXPO 2016 Antalya Ajansı ve Organizasyonu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yönetiliyordu. Alanın uzun bir süre atıl vaziyette bırakılmasına karşı STK'lar alanı faal hale getirmek adına birçok girişimde bulunmuş, ancak bu konuda gerekli desteği görememişlerdi. Çürümeye terk edilen toplam 1 milyon 100 bin metrekarelik EXPO Alanı parsellere ayrılarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldı”

diyen CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, yaptığı basın açıklamalarıyla konuyu yıllardır gündeme getirdiğini ancak konunun muhataplarından hiçbir şekilde olumlu bir yanıt alamadığını belirtti.

EXPO RANTA TESLİM EDİLMESİN

EXPO 2016 konusunu TBMM’de, yazılı ve görsel medyada birçok kez gündeme getirdiğini belirten Cavit Arı,

“EXPO 2016, 2010 yılında başlayan bir Antalya serüveniydi. Olimpiyatlar ve Dünya Kupası ardından en büyük organizasyon olarak kabul edilen yüz altmış yıllık EXPO, tarihinde ilk kez Türkiye'de düzenlenecekti. Antalya kent dinamiklerinin yoğun çabası ve mücadelesiyle 23 Kasım 2011 tarihinde Antalya EXPO mücadelesini kazandı ve 2016 EXPO düzenlemesi Antalya'ya verildi. Tabii ki bu kazanım ülkemiz ve Antalya'mız adına önemli bir kazanımdı. Çiçek ve çocuk temalı Botanik EXPO 2016, gençler ve çocukları temel alan, gelecek nesiller için yeşil bir dünya anlayışıyla başlamıştı. Hedefleri ise uluslararası tanıtıma katkı sağlamak, ulusal ve uluslararası çevre problemlerini ortaya koymak ve alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekmek, kentsel alanda yeşil yaşam alanları yaratmak, eko ve yeşil turizmi desteklemek, kente yeni altyapı kazandırmak, kentin ekonomik gücünü artırmak, tarımsal potansiyeli ve endemik zenginliğimizi dünyaya tanıtmaktı.Ancak EXPO hakkını Antalya kazandıktan sonra, maalesef beklenen başarı sergilenemedi; çünkü devreye siyasi hırs girdi; çünkü devreye iktidarın "Her şeye ben hâkim olurum." anlayışı girdi. Önce kanun lazımdı ancak tam bir yıl sonra çıkarılabildi. Kanun çıktı, bu sefer de sürecin başından itibaren katkıda bulunanlar devre dışı bırakılarak yok sayıldı. İlk başta proje maliyeti 180 milyon, katılımcı olabilecek ülke sayısı 100, ziyaretçi sayısı ise en az 8 milyon olarak ifade edilmişti. Bunca olumsuzluk içerisinde zar zor yetiştirildi ve hatta, resmî açılışta dahi eksikleriyle açılabildi. Maalesef, açılışa ancak 16 ülke katılabildi. Fuar geliri, hedeflenen 300 milyon iken 20 milyon TL olabildi. Ziyaretçi sayısı da 5 milyon yabancı, 3 milyon yerli turist olarak planlanmış iken ancak 4 milyon kişi ziyarette bulundu. Ziyarette bulunanlarınçoğukendi vatandaşımızdı. EXPO hayali böylece siyasete alet edilerek büyük bir beceriksizlikle ranta teslim edildi.’’

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ KİRAYA VERİYOR

“Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, toplam 1 milyon 100 bin  metrekarelik EXPO alanının parsellere ayrılarak satışa çıkarılması ülkemiz ve bizler için gerçekten acı bir durumdur. STK'lar ve bizler bu konuda alanı faal hale getirmek adına birçok girişimde bulunduk ve mücadele ettik ama alanın uzun bir süre atıl vaziyette bırakılması, Tarım İl Müdürlüğü tarafından düğün yeri olarak kiralamalar yapılarak dünyanın en pahalı düğün salonu unvanını alması bir yana; beceriksizliğin ve her şeyi siyasallaştırmak gayretinin yarattığı bir örnektir bize ve bugün vardığımız sonuç ortada” diyen Cavit Arı, “Aksu ilçemiz sınırlarında 1100 dönüm birinci sınıf tarım toprağı yok edildi. 2016 yılındaki açılış maliyeti 1 milyar 720 milyon TL olan, o tarihte 680 milyon dolar, bugünkü karşılığı ise 18 milyar 400 milyon TL’lik önemli bir bütçe boşa gitti. Beceriksizlik, iş bilmezlik, partizanlık yapan iktidar nedeniyle milli servetimiz yok edildi. Expo alanı geleceğe faydalı bir eser olarak kalacak denilerek başlandı, ancak başarısızlık nedeniyle şimdi alan satılma noktasına geldi. Alıcısı belli mi bilemiyoruz; ancak milli bir servet ve bütçe kaynaklarımızın nasıl yok edildiğini buradan açıkça görüyoruz. Halbuki EXPO alanı için bilimsel bir değerlendirme yapılarak ve kentin önde gelen kurumlarının da görüşü alınarak tarım ve teknolojinin buluştuğu bir bilim merkezi dâhil çeşitli seçenekler araştırılıp kullanılmalıydı. Ancak bugün geldiğimiz noktada sonuç bu kadar emeğin, çabanın boşa gitmesi ve harcanan millî servetin heba olmasıdır” dedi.