Araştırma görevlisi olmak, akademik kariyer yapmak isteyenler için ideal bir seçenektir. Üniversitelerin ilgili bölümlerinde çalışan araştırma görevlileri maaşları da 2024 yılı temmuz ayı itibariyle güncellenmiştir.

Güncellenen araştırma görevlisi maaşları birçok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. 

Buna göre, üniversitede görev yapan araştırma görevlilerinin 2024 yılında aldığı maaşları derledik. İşte, detaylar…

Arastirma Gorevlisi 1

Araştırma Görevlisi Maaşları

Yükseköğretim kurumlarında araştırma yapan ve asistan olarak da bilinen araştırma görevlileri, üniversitelerde çeşitli sorumluluklara sahiptirler. 

Bilimsel araştırma, proje hazırlama ve sempozyum, kongre gibi akademik etkinliklere katılma gibi sorumlulukları olan araştırma görevlisi maaşları da diğer mesleklere göre daha yüksektir. Bazı kullanıcılar tarafından ise üniversitede araştırma görevlisi ne kadar maaş alıyor araştırması yapılıyor.

Araştırma görevlisi maaşları, çalışılan üniversite, şehir, kıdem, ek görevler, yüksek lisans veya doktora yapmış olma gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.

Araştırma görevlisi maaşları aşağıdaki gibidir:

  • 2024 yılında araştırma görevlisi maaşı devlette en düşük 50.000 TL civarındadır.
  • Araştırma görevlisi maaşları ortalama olarak ise 40.500 TL olarak belirlenmiştir.
  • En yüksek Dr. araştırma görevlisi maaşı ise günümüzde 60.500 TL civarındadır.

Yeni Başlayan Araştırma Görevlisi Maaşı Ne Kadar?

Yeni başlayan bir araştırma görevlisi, genellikle yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış ve akademik kariyerine ilk adımlarını atan bir bireydir. Üniversitelerin fakülte ve enstitü gibi çeşitli birimlerinde görev yaparlar. Yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi maaşı da araştırılıyor. Buna göre merak edenler için yeni başlayan araştırma görevlisi maaşına yer verdik.

Yeni başlayan araştırma görevlisi maaşı aşağıdaki gibidir:

  • Yeni başlayan araştırma görevlisi maaşı 2024 yılında ortalama olarak 50.000 TL şeklindedir.

Arastirma Gorevlisi 3

Öğretim Görevlisi Maaşı Ne Kadar?

Öğretim görevlisi, üniversitelerde ders veren ve öğrencilerin akademik çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir. Genellikle yüksek lisans veya doktora yapmış olan kişilerden seçilen öğretim üyesi maaşları da araştırılanlar arasında yer alıyor. Buna göre merak edenler için öğretim görevlisi maaşlarına yer verdik.

Öğretim görevlisi maaşı aşağıdaki gibidir:

  • En düşük öğretim görevlisi maaşı günümüzde 60.000 TL olarak güncellenmiştir.
  • Öğretim görevlisi maaşı 2024 yılında ortalama 65.000 TL olarak belirlenmiştir.
  • En yüksek öğretim görevlisi maaşı 2024 yılı Temmuz ayı itibariyle 75.000 TL şeklindedir.

Araştırma görevlisi maaşlarına yer verdikten sonra bir de bu meslek hakkında diğer araştırılan konulara yer verelim…

Arastirma Gorevlisi 2

Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?

Araştırma görevlisi olarak görev almak isteyen üniversite öğrencileri bu yolda nasıl ilerlenmesi gerektiğine dair bilgi sahibi olmak adına detaylı araştırma yapmaktadırlar. 

Öncelikle, araştırma görevlisi olmak için üniversitelerin lisans programlarından mezun olmak gerekir. Fakat sadece mezun olmak değil yüksek bir ortalamaya sahip olmak gerekmektedir. 

Daha sonra ise araştırma görevlisi olmak için ÖSYM tarafından yılda iki kez düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) giriş yapmak gerekir. ALES adayların sözel, sayısal ve mantıksal düşünme becerilerini ölçen bir sınavdır ve bu sınavdan en az 70 puan almak gerekmektedir.

ALES’in yanı sıra araştırma görevlisi olmak isteyenler bir de yabancı dil yeterliliklerini kanıtlamak adına Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’na (YDS) girmesi gerekmektedir. Ayrıca adaylar YDS yanı sıra dengi sayılan diğer yabancı dil sınavlarına da giriş yapabilirler. Yabancı dil sınavlarından ise en az 50 puan almak gerekmektedir. 

Hem ALES hem de yabancı dil sınavlarından yeterli puanı aldıktan sonra adayların, üniversitelerin ilgili bölümlerinin yüksek lisans veya doktora programına kayıt olmak gerekir. Bu programlardan mezun olduktan sonra üniversiteler ve araştırma kurumlarının belirli dönemlerde araştırma görevlisi alımlarını takip etmek gerekir. Bu alımlarla ilgili ilanlar, üniversitelerin web sitelerinde yayımlanır. 

Bu ilanlara başvuru yapanlar mülakata alınır ve akademik geçmişi, deneyimler ve gelecekteki akademik planlar hakkında sorular sorulur. Başvuru kabul edildiğinde ise araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlanır. 

Araştırma Görevlisi Yaş Sınırı Kaç?

Araştırma görevlisi yaş sınırı vardır ve bu sınır genellikle 35 yaştır.

Arastirma Gorevlisi 7

Araştırma Görevlisi Ne İş Yapar?

Araştırma görevlisi maaşlarını merak edenler tam olarak hangi görevleri üstlendiklerini de merak ediyor. Araştırma görevlisi, üniversiteler ve araştırma kurumlarında çeşitli görevler üstlenir. 

Üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışanlar temel olarak araştırma projeleri yürütmek, akademik makaleler yazmak, derslerde öğretim üyelerine destek olmak ve öğrencilere danışmanlık yapmak yer alır. 

Ayrıca, araştırma görevlileri laboratuvar çalışmalarını organize eder, fon başvuruları yapar ve projeleri yönetirler. Araştırma görevlileri, aynı zamanda bölümleri ile ilgili konferanslara katılarak ve bilimsel topluluklarla iş birliği yaparak akademik kariyerlerine katkıda bulunabilirler. 

Araştırma görevlileri öğretim faaliyetlerine katkıda bulunurken ise, sınav hazırlığı ve değerlendirme süreçlerinde de aktif rol oynarlar. İdari görevleri arasında ise bölüm toplantılarına katılmak ve akademik etkinlikleri düzenlemek gibi sorumluluklar bulunur.

Araştırma Görevlisi Kadrolu mudur?

Araştırma görevlileri çoğunlukla kadrolu personeller olsa da bu durum, doktora eğitimi, akademik unvan ve üniversitenin alım koşullarına göre değişebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ