Arabeskin ölmeyen sesleri arasında yer alan Ferdi Tayfur, Antalya’da çekilen birbirinden değerli sinema filmlerinde rol aldı. Neredeyse yarım asırdır sinema ve arabesk severlerin izlediği Batan Güneş adlı film Serik’te çekildi. Bir filminin Kepez ilçesinde Dokuma Park içerisinde çekilen Tayfur ile Antalya arasında önemli bir sevgi bağı bulunuyor.
BİRBİRİNDEN DEĞERLİ YAPIMLARLA YILLARA DAMGASINI VURDU
Ferdi Tayfur birçok albüm çalışmasına imza atmıştır. Seni Dilendim, Gönül Yorgunu, Sevda Yelleri, Emmoğlu, Çeşme, Geçen Yıl, Her Saat Başında, Sanma Sana Dönerim, Merak Etme Sen, Ben de Özledim, Yıldızlarda Kayar, Huzurum Kalmadı gibi şarkıları ile ünlenmiştir. 50 kaset ve 34′un üzerinde film yaptı.
BATAN GÜNEŞ FİLMİ ÇOK BEĞENİLDİ
Batan Güneş, Temel Gürsu'nun yönettiği 1978 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Hulki Saner'in yazdığı filmin başrollerinde Ferdi Tayfur ve Necla Nazır oynamaktadır. Sevdiği kızla evlenebilmek için işçi olarak Almanya'ya giden köylü bir gencin hikayesinin anlatıldığı filmin yapımcılığını Hulki Saner üstlenmiştir. Bugün bile izleyicileri tarafından sevilerek izlenen Batan Güneş filmi Antalya’da çekilmiş ve çekim sahnelerinin önemli bölümü o yılların Antalya’nı görsele yansıtıyor.
BÖBREK NAKLİ ANTALYA’DA GERÇEKLEŞTİ
Diyaliz tedavisi gördüğü günlerde ünlü sanatçı Ferdi Tayfur, 3 yıl önce Antalya'da özel bir hastaneye başvurdu. Burada gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra Tayfur'a, 58 yaşındaki oğlunun böbreği nakledildi. Ünlü sanatçının sağlık durumu bugün itibariyle iyi.
FERDİ TAYFUR’UN HAYATI
Ferdi Tayfur, 15 Kasım 1945 tarihinde doğmuştur. Adana'da doğan sanatçıya adını dublaj sanatçısı Ferdi Tayfur'un hayranı babası Cumali Bey koymuş, oğlunun eğitimine düşkün olan Cumali Bey'in vefatı ile eğitim hayatı sona eren sanatçı yoksul ve trajik bir hayat yaşadığını, babasının ölümünden sonra annesinin evlendiğini, kendisininde okumak istediğini ancak imkanlar yüzünden bunu gerçekleştiremediğini söylemiştir. Henüz çocukluk yıllarında üvey babasının bulduğu şekerci dükkanında çıraklık yapan sanatçı okumayı iş hayatında öğrendiğini söylemiştir. Daha sonraları çiftlikte çalışarak ailesinin geçimine katkıda bulunan Tayfur aynı yıllarda düğünlerde şarkı söylerken yerel gazetede Adana Radyosu'nun müzik yarışması ilanını görür ve yarışmaya katılır. Ancak birinciliği kazanamaz ve ikinci olur, üvey babasının engellemelerine karşı İstanbul'a gelip Lunapark Gazinosu'nda iş bulur ve Nurten İnnap'a bağlama çalmaya başlar. Daha sonra Leyla adlı ilk plağını doldurur ve bu plağından 500 lira kazanır. Ferdi Tayfur 1968 yılında Seda Plak ile iki plaklık anlaşma yapar ancak beklenen ilgiyi görmez. Akabinde yeniden Adana'ya döner ve çiftlikteki işlerin başına geçer, diğer yandan müzik çalışmalarına devam eder ve üç yıl aranın ardından yaptığı Huzurum Kalmadı adlı plakı yayınlanır. 1973 yılında ise Görsev Plak adına yaptığı Kır Çiçekleri adlı 45'lik ile çıkış yakalar. Yine 1974 yılında yaptığı Bana Gerçekleri Söyle adlı 45'lik ile adını duyurur. 1975 yılında Elenor Plak'a transfer olur. Önce Bırak Şu Gurbeti, ardından Çeşme adlı şarkısı ile adını duyurur.