Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), şubat ayı genişletilmiş üye toplantısını yoğun katılımla gerçekleştirdi. Toplantıya, ANTGİAD üyeleri, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı İsa Güzel, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya OSB Başkan Vekili Yiğit Budak, ATSO Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın, Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, önceki dönem MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu da katıldı.

'DEĞİŞİME SEYİRCİ KALMAK BÜYÜK HATA'

ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş, yaptığı konuşmada, değişimin kaçınılmazlığına, yapay zeka devrimine, Türkiye'nin yatırım iklimine ve gençlerin geleceğe dair umutsuzluğuna dikkat çekti. Dünyanın hızla değiştiğini, ekonomiden teknolojiye her alanın büyük bir dönüşüm içinde olduğunu vurgulayan Yavaş, bu değişime seyirci kalmanın büyük bir hata olacağını belirtti. Yavaş, “Değişimi yönetemeyen toplumlar, değişimin yönettiği toplumlara dönüşür. Bu sürecin dışında kalamayız" dedi. İş dünyasının sorumluluğunun büyük olduğunu belirten Yavaş, Türkiye'nin teknolojik devrimleri kaçırmaması gerektiğini vurguladı.

SANAYİ DEVRİMİNİ DE KAÇIRMIŞTIK 

Sanayi devrimlerinden sonra en büyük dönüşümün yapay zeka ile yaşandığını söyleyen Ercan Yavaş, üretimden finansa, sağlıktan eğitime her alanda yapay zekanın küresel düzeni yeniden şekillendirdiğini belirtti. Türkiye'nin bu devrimde geri kaldığını ve dünya sahnesinde yeterince yer almadığını aktaran Yavaş, "Yakın zamanda Fransa'da düzenlenen yapay zeka zirvesine 61 ülke katıldı. Türkiye ise bu listede yoktu. Sanayi devrimlerini kaçırdığımız gibi, şimdi de yapay zeka devrimini kaçırma riskiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

'DÖNÜŞÜMÜN DIŞINDA KALAMAYIZ'

Bu riski ortadan kaldırmak için devlet, üniversiteler ve özel sektör iş birliğiyle 'Yapay Zeka Ajansı' kurulması gerektiğini belirten Yavaş, bu ajansın bürokrasiden uzak, hızlı ve dinamik kararlar alabilen bir yapıda olması gerektiğini ifade etti. Yavaş, “ANTGİAD olarak bu dönüşümün dışında kalamayız. Türkiye'nin geleceği için bu ajansın kurulması için harekete geçmeye hazırız" dedi.

GENÇLERDE 'KIYAMET HARCAMASI' FENOMENİ

Ercan Yavaş, Türkiye'de gençlerin ciddi gelecek kaygısı yaşadığını belirterek, ev ve araba sahibi olmanın artık gençler için ulaşılamaz bir hayale dönüştüğünü söyledi. Yavaş, “Gençlerimiz artık gelecek planı yapmıyor, sadece bugünü yaşıyor. Kafelerde, restoranlarda hiçbir birikim yapmadan harcama yapıyorlar. Uzmanlar bu durumu 'kıyamet harcaması' olarak adlandırıyor" dedi.

TÜRKİYE GÜNDEMİ FARKLI KONULARDA 

Bu umutsuzluğun iş dünyasında ara eleman krizine neden olduğunu belirten Yavaş, girişimciliğin desteklenmesi, mesleki eğitimlerin artırılması ve gençlere umut aşılanması gerektiğini ifade etti. Yavaş, dünyanın inovasyon, yapay zeka ve sürdürülebilir çevre yönetimini konuştuğunu, ancak Türkiye'de gündemin farklı konularla meşgul edildiğini söyledi. Yavaş, konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası olan laik Cumhuriyetin sonsuza kadar yaşatılması gerektiğini vurguladı. Toplantının konuk konuşmacısı ekonomi yorumcusu ve yazar Barış Soydan, dünya ekonomisinin 2025 yılına dair beklentilerini anlattı. 
 

Kaynak: DHA