MMO Antalya Şubesi içerisinde kurulan Şube ve Kent Çevre Gündemi Komisyonu tarafından kent trafiğiyle ilgili bir rapor hazırlandı. Raporda, özellikle çevre yollarının işlevini yitirerek, kent içi yola döndüğü, bu nedenle yeni çevre yollarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği, her yıl milyonlarca turistin geldiği havalimanı etrafındaki yolların bir an önce tamamlanması gerektiği belirtildi.

"DÜNYA SIRALAMASINDA YOKUZ"

Antalya’da yaşanan trafik sorununa yönelik tüm yetkililere açık çağrıda bulunduklarını ifade eden MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Antalya 2 milyonu aşan yerleşik nüfusu yanı sıra yılda aldığı 10 milyonu aşan turist sayısı ile hem bir metropol şehir hem de ülkemizin en önemli turizm destinasyonudur. Yakın zamanda basılı medyada da yoğun bir şekilde yayınlanan bir araştırma şirketinin raporuna göre Antalya, 2023 yılında aldığı ziyaretçi sayısı itibariyle İstanbul, Londra ve Dubai’ den sonra dünyada 4. sırada bulunmaktadır. Ancak aynı rapora göre sürdürülebilirlik, turizm performansı gibi birçok parametre itibariyle yapılan değerlendirmede turizm altyapısı, sağlık ve güvenlik, dünyanın en iyi 20 destinasyonu arasında maalesef Antalya’mız bulunmamaktadır. Turizm altyapısının en önemli birleşenlerinden biri de tabii ki o şehrin ulaşım altyapısı ve trafik yönetimidir. Bu kapsamda şehir içi ve çevre yollarının durumu ile mevcut trafik sorunu Antalya için dikkat çekici olmaktadır” dedi. 

"ALTERNATİF YOLLAR ÜRETİLEMİYOR"

Antalyalıların hergün artan trafik sıkışıklığından dolayı isyan ettiğini ifade eden Atmaca, “Mevcut çevre yolları, çevre yolu özelliğini kaybetmiş, adeta şehir içi ulaşım yolu olarak tercih edilir hale gelmiştir. Bağlantıları eksik ve yetersiz çevre yolları transit araç yükü ile birlikte kapasiteyi taşıyamaz durumdadır. Çevre yolları arasındaki bağlantı kavşakları, projelerinde olduğu gibi kesintisiz bir şekilde bağlı değildir. Haliyle de bu, kavşaklardaki trafik ışığı yoğunluğunu arttıran ve çevre yollarında trafiği kilitleyen bir diğer neden olarak göze çarpmaktadır. Bütün bunların yanı sıra Antalya’nın turizm nedeniyle yüklendiği dinamik bir nüfusunun olduğu da unutulmamalıdır. Antalya havaalanına inen bir yolcunun şehre sirkülasyonu daha havaalanı çıkışında başlayan problemler silsilesi haline gelmektedir. Her geçen gün genişleyen ve yolcu kapasitesi artan havaalanına transferi sağlayan yolların yetersizliği ve alternatif yolların üretilememesi günden güne havaalanı çevresi trafik problemini büyütmektedir. Şehir içi ana yollarda, sadece pik yük saatlerinde değil neredeyse günün tamamında oluşan yoğun trafik için çözüm arayışı alternatifler türetilecek şekilde yürütülmelidir. Sorunun çözümü için sadece raylı sistem yatırımlarının tamamlanmasının beklenmesi yeterli değildir. Kaldı ki pik trafik yükünde kavşakların tamamı dolduğunda akıllı trafik ışığı yönetim sistemi de çözüm olmaktan çıkmaktadır” ifadelerini kaydetti.  

"KAMUOYU ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR"

Hızla gelişen Antalya’da günün gereksinimleri aynı hızla ve yeterince karşılanamadığına dikkat çeken Atmaca, “Gereksinimleri karşılamak çabası gündeme gelen sorunu gidermekle yetinmek olarak yaşama geçmektedir. Kentin uzun erimli ulaşım master planının uygulanmaması sorunların yığın haline gelmesine neden olmaktadır. Antalya, büyükşehir belediyesi olduktan sonra son dönem hariç beş yılda bir değişen yönetim anlayışının plansızlıkta ya da var olan planların uygulanmamasında payı büyüktür. Oysa ülkeler için geçerli olan konuların kentler için de geçerli olabilecek olanlarının kent geleceği için titizlikle ele alınması gereken hassas özellikleri vardır; kent ulaşımı, kent ve çevre, kent kültürü ve kent kimliği bunların başında gelir. Konumuz açısından kent ulaşımı doğrudan kentli yurttaşları ilgilendiren, etkileyen, yaşamı güzelleştiren ya da olumsuzlaştıran gündelik en önemli konudur, dolayısıyla siyaset dışında tutulması gerekir. Ülkemizde genel seçimler ve mahalli seçimler yakın zamanda tamamlanmış, şehrimizi gerek mecliste temsil edecek vekillerimiz gerekse yerel yöneticilerimiz görevlerine başlamışlardır. Kent içi trafik yoğunluğu karşısında çözüm için gerek milletvekillerimiz gerekse belediye başkanlarımızdan acil çözüm için Antalya kamuoyunun beklentisi mevcuttur. Bu kapsamda gerek iktidar gerekse muhalefet milletvekillerimizin güç birliği içerisinde hareket ederek karar alıcı mekanizmayı zorlayıcı bir şekilde adımlar atmalarını beklemekteyiz” diye konuştu. 

"AKTARMALI ULAŞIM MODELİNE GEÇİLMELİDİR"

Şube ve Kent Çevre Gündemi Komisyonu Başkanı Mahmut Çelik ise trafik sorunun çözümüne yönelik önerilerini şu şekilde sıraladı: “Kuzey çevre yolunu Korkuteli yoluna bağlayan Çığlık yolu ile aynı yolun Yukarıkocayatak’ a bağlayan Abdurrahmanlar çevre yolu uzantıları ivedilikle tamamlanarak kentin doğu-batı uzantısındaki transit araç trafiği şehir içi araç yükünden arındırılmalıdır. Antalya-Alanya otobanına hızla başlanmalı, böylece havaalanından Alanya yönüne kesintisiz ve hızlı transfer için alternatif oluşturulmalıdır. Karayolları bünyesindeki Duraliler kavşağı, Uncalı kavşağı, Akdeniz Bulvarı kavşağı, Kepez varyantı üzerindeki Korkuteli kavşağı ile Döşemealtı’ndaki Altınkale kavşağı projelerinde olduğu şekilde hızla tamamlanarak trafik akış sürekliliği sağlanmalıdır. Kent içi trafik yoğunluğunu azaltmak için de acil eylemler gerekmektedir. Belek bölgesine kadar uzanan turizm yolu da dahil havaalanı çevresindeki tüm planlı yollar, artan kapasite ve havaalanı sirkülasyonu yanı sıra Altıntaş bölgesindeki yapılaşma ve yerleşik nüfus yoğunluğu gözetilerek, hızla tamamlanmalıdır. Şehir içi trafiği için günümüz teknolojilerine uygun şekilde trafik simülasyonu yapan görsel programlardan faydalanılarak bazı güzergahlarda tek yönlü trafik akışı da dahil alternatifler üzerine çalışılmalıdır. Raylı sistem güzergahı üzerindeki toplu taşımada otobüs alternatifi tekrar gözden geçirilmeli, optimum süreçlere uygun şekilde gerekirse raylı sistem güzergahındaki otobüs hatları trafiği rahatlatmak adına aktarmalı ulaşım modeli şeklinde düzenlenmelidir. Aktarmalı ulaşım modeli hususunda halkın bilinçlenmesini sağlayacak çalışmalar da yapılmalıdır.”

"METROBÜS VE TROLEYBÜS DEVREYE GİRMELİDİR"

Çelik konuşmasına şöyle devam etti: “Ulaşım master planı çerçevesinde henüz yatırım planına girmeyen güzergahlar için kısa vadede hızlı çözüm sağlayacak nitelikte metrobüs ya da troleybüs gibi özel otobüs hatları değerlendirmeye alınmalıdır. Şehrin bütünlüğü içerisinde kütlesel olarak mevcut ancak vazgeçilemeyen Üniversite kampüsü, Andızlı mezarlığı, Narenciye ve Vakıf çiftliği gibi bölgeler için alternatif alt ve üst yollar planlanmalı ve hızla devreye alınmalıdır. Raylı sistem ana duraklarına yakın bölgelerde araç otoparkları oluşturularak, raylı taşıma cazip hale getirilmeli, araç trafiği böylelikle azaltılmalıdır. Aynı yöne hareket eden kullanıcıların özel araçlarını ortak kullanacak şekilde planlama yapması yönünde kültür oluşumu için bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.”


 

Muhabir: DUYGU TEKİN