Geçtiğimiz günlerde turizmciler ile bir araya gelen Antalya Valisi Hulusi Şahin de konuyu gündeme getirerek, “Kemer’de otelde çıkan yangında itfaiye giremedi. Allah korusun bir ölüm olsa etkisi nasıl olurdu. Otelleri kurarken yangın konusunu lütfen unutmayın” demişti. Vali Şahin’in uyarılarının ardından lüks projelerin güvenliği bir kez daha gündeme geldi. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün ulaştığı uzmanlar iskandan sonra projelerin keyfi olarak değiştirildiğini ileri sürdü. Bu tür projelerin sık sık denetlenmesi çağrısında bulunan uzman isimler, mevzuata aykırı en küçük değişiklikte olası bir afet anında facia yaşanabileceğine dikkat çekti.
VALİ HULUSİ ŞAHİN GÜNDEME GETİRDİ
Antalya Valisi Hulusi Şahin’in AKTOB tarafından düzenlenen ekim ayı turizm buluşmalarında kentte bulunan 5 yıldızlı otellerin birçoğunda yaşanan sorunları dile getirerek uyarıda bulunmuştu. Vali Şahin’in otellerde yangınlarına önlenmesine ve müdahale konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, “Otellerimizde yangınlar ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. Kemer’de yaşanan son yangında otele bizim itfaiye araçlarımız giremedi, tahliyede sıkıntısı yaşadık. Allah korusun bir ölüm olsa etkisi nasıl olurdu. Otelleri kurarken dizayn ederken yangın konusunu lütfen unutmayın” demişti.
ZAMAN KAYBI
Şahin, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik uyarılarda bulunarak, yangın güvenliğinin sadece otelin değil, aynı zamanda Antalya’nın turizm imajı açısından da hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu konuşmaların ardından Antalya’da bulunan lüks sitelerin ve 5 yıldızlı otellerin yangın güvenliği bir kez daha gündeme geldi. Nitekim geçen yıl Akdeniz Üniversitesinin hemen batısında yer alan bir lüks sitede de Rus bir ailenin kaldığı dairede yangın çıkmış, itfaiye ekipleri site kapısından içeri girememişti. İtfaiye ekiplerinin yangına site duvarının üzerinden müdahale etmesi zaman kaybına ve tahliyelerde gecikmelere neden olmuştu.
İTFAİYE SOKAKTAN GEÇEMİYOR
Bu tür olayların tekrarlanmaması için yangın güvenliği konusundaki düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, otellerin ve lüks sitelerin yangın güvenliği açısından gerekli standartları karşılaması gerektiğine dikkat çekti. Yaşanan soruna ilişkin konuşan Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Bunlar ile ilgili yasal zorunluluk yoktu. 2007 yılında binaların yangından korunması hakkında yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelikte binanın yangın kaçış yolları, yangın merdivenleri, yangın dolapları, itfaiyeye su verme ağızlarına kadar birçok düzenleme mevcut. Birçok yapı iskân aldıktan sonra denetlenmiyor. Sokaklarımızda bile itfaiye geçemiyor. İskanını alan sitenin içerisinde istediklerini yapıyorlar. Bir felaket olacağı düşünülmüyor, kendi konforlarını düşünüyorlar. Otellerin birçoğu kaçak yapılardır. Daha fazla alan kazanalım diyerek hareket ediyorlar.” dedi.
DENETİMLER YAPILIYOR
Sitelerde itfaiye ve ambulansın girmesi gibi bir zorunluluk olmadığını ifade eden Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Volkan Soysal, “Yeni yapılan projelerde hem yangın merdiveni hem de yangın kaçış alanları oluyor. Acil bir durumda kim nereye kaçacağı belli oluyor. Sitelerde yangın merdiveni zorunluluğu var. İtfaiye ve ambulansın girebildiği siteler de var. Her katta yangın dolapları olması gerekir. Yeni binalarda bu tür durumlara karşı denetimler yapılıyor. Yapı denetimde biz bunlara çok dikkat ediyoruz. Ruhsat verilirken bu tür şeylere çok dikkat ediliyor. İskandan sonra da belirli aralıklarla takip ediyoruz. Özellikle deprem bölgesinde bu tür kontroller yapıyoruz. Daha dikkatli olmakta fayda var. Vali beyin dedikleri çok doğru. İskân aldıktan sonra projede değişiklik yapanlar da var” sözlerine yer verdi.
ZORUNLULUK YOK
Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkan Hasan Çerçiler ise, “Proje çizilirken yangın hususu öne çıkarılır. Bu tür yapılarda itfaiye daire başkanlığı gerekli incelemeleri yaparak ruhsat öncesinde onay veriyor. Kalabalık binalarda çift merdiven zorunludur. Yönetmelikte itfaiye ve ambulans girecek diye bir zorunluluk yok. Otel tipi yapılarda yangını sistemin söndürmesi gerekir. Aslında bu işin bir standarda oturtulması gerekir. Giriş takılarının 4-5 metre olmalıdır” dedi.