Akdeniz’in incisi, Türkiye’nin turizm şehri Antalya’nın muhteşem doğası ve sakinliği o kadar cezbedici ki genellikle tatil için düşünülen ilk destinasyonlardan biri oluyor. Tası tarağı toplayıp taşındıracak güzellikteki köyleri ise iç açıyor!

Antik kentler ile dolu tarihi zenginliği, Toros Dağları’nın eteklerinde bulunan benzersiz yaylaları, manzarası ve tabiatın sesleri ile Antalya’nın hem bilinen hem de gizli kalmış köylerini sizin için derledik…

Kaleköy

Antalyanin Koyleri Kalekoy

Masmavi Akdeniz’in kıyısında bir hazine olan Kaleköy, tarih ve doğaseverler için adeta bir cennet! Eski ismi ‘’Simena’’ olan bu bölge, Likya kıyı kenti olarak biliniyor.

Sarp kayalıklar üzerine inşa edilen Kaleköy, Simena Antik Kenti’nden kalan gizemli kalıntılar ile tarih sayfalarından fırlamış gibi hissettiriyor.

Kaleköy’ün cazibesi sadece tarihinden kaynaklı değil. Benzersiz turkuaz renkli denizi ve yemyeşil doğasıyla adeta büyülüyor. Tatil için gitmeyi düşünüyorsanız, küçük adalar ve gizli koylar sunan Kaleköy’ü keşfetmeye doyamayacaksınız!

Not: Kaleköy, muhteşem bir tatil için uygun konaklama seçenekleri sunuyor. Deniz manzaralı otelleri, butik ve şirin pansiyonları ve doğanın kalbindeki kamp alanları ile tatil anlayışları farklı olanları da tek bir konumda birleştirebiliyor.

Çavuşköy (Adrasan)

Antalya Koyleri Cavuskoy

Antalya’nın öne çıkan sahil köylerinden bir diğeri de Adrasan (Çavuşköy). Hızlı ve modern yaşama huzur dolu bir mola vermek isteyenler için Adrasan’ın sakinliği ve doğal güzellikleri birebir.

Şehir merkezine yaklaşık 3 saatlik bir mesafede bulunan bu köyün, inci gibi parlayan göz alıcı kumsalları ve baktığınızda denizin dibini görebileceğiniz kadar berrak suları meşhur!

Deniz, kum ve güneş sevdalıları için Adrasan Plajı görülmeye değer demek mümkün. Güneşlenmek ve yüzmenin yanı sıra; su sporlarını da deneyimleyebilirsiniz.

Çavuşköy’e tatile gidecekseniz tepelerde yer alan yürüyüş yollarını da mutlaka denemenizi öneririz. Sabahın erken saatleri ve gün batımında yapacağınız yürüyüşlerde harika manzaralarla karşılaşabilirsiniz.

Adrasan’ın konaklama seçenekleri de mevcut. Küçük pansiyonlar ve butik otellerin yer aldığı bu köyde, doğayla iç içe bir tatil yapabilirsiniz. Ayrıca burada yöresel yemekleri de mutlaka denemelisiniz. Çavuşköy’ün restoranları taze ve lezzetli deniz ürünleri ve balık spesiyalleri de sunuyor!

Akçapınar Köyü

Antalya Koyleri Akcapinar

Geçmişte farklı kültürlerden insanların yaşadığı Akçapınar, gizli kalmış köylerden biri! Beydağları eteklerinde yer alan Akçapınar Köyü’nün şelaleleri adeta doğa harikası. Şelalelerin aktığı yerlerde yüzmek ise bambaşka bir hissiyat veriyor.

Doğa yürüyüşleri ve trekking için birbirinden güzel rotalar mevcut. Köye gittiğinizde küçük aile işletmelerinde konaklayabilirsiniz.

Çıralı Köyü

Ciralkoyu

Caretta Caretta’lara ev sahipliği yapan, Yunan mitolojisinin sönmeyen ateşini de içinde saklayan Çıralı Köyü’ne hem yerli hem de yabancı turistler akın etmeye devam ediyor. Olimpos’un yanı başında bulunan köy, benzersiz bir tatil deneyimi sunuyor desek, abartmış olmayız.

Parlak maviliğe sahip denizi tam 3 kilometre olan kum bir sahile sahip. Yaz mevsiminin gözde lokasyonlarından biri olan Çıralı, daha çok huzur ve sakinlik arayan tatilciler için!

Çıralı Köyü’ne vardığınızda gezeceğiniz noktalar da artıyor. Likya Yolu, Olimpos Antik Kenti, Phaselis Antik Kenti ve Yanartaş tatilin yanı sıra tarihe de tanıklık etmenizi sağlıyor.

Özellikle kalmalı tatile gitmeyi planlıyorsanız, gece mutlaka sahile inmelisiniz. Gece ışıklandırılmayan Çıralı plajında gökyüzünde yalnız gezen tüm yıldızları görebilirsiniz!

Çakırlar Köyü

Antalya Koyleri Cakirlar

Bir başka gizli cennet ise Antalya şehir merkezine 15 km mesafede bulunan Çakırlar Köyü’dür. Eskiden köylerin idari merkezi olan Çakırlar, şimdilerde ise Konyaaltı’na bağlı mahalle olmuştur.

Çakırlar’da gerçek bir köy kahvaltısı deneyimlemeye ne dersiniz? Köy özleminizi dindirecek Çakırlar’ın tertemiz bir doğası bulunuyor.

Tarım ve ağaç sanayisi ile geçinen köy güncelde ise tamamen organik tarım ve sürdürülebilir turizme yoğunlaşmış durumda. Betonlaşmanın oldukça az olduğu bu köy, gerçek köy hasreti çekenler doğanın yeşilinin tadını çıkarmak için birebir!

Burada hediyelik eşya alabileceğiniz ve pazar alışverişinizi de yapabileceğiniz sosyete pazarları bulunuyor.

Not: Çakırlar Köyü, halihazırda aktif yaşam alanına sahip. Fakat yeni iskana açılmış bölgeleri de mevcut. Özellikle şehirden uzaklaşmayan isteyenler, sürekli kalmayacak olsalar dahi hafta sonları ve yaz mevsiminde gelmek için bahçeli evler inşa ediyorlar.

Geyikbayırı Köyü

Geyikbayiri Koyu

İs kokulu aromasıyla damak çatlatan Hatay lezzeti! Arap ülkeleri onun için sıraya giriyor İs kokulu aromasıyla damak çatlatan Hatay lezzeti! Arap ülkeleri onun için sıraya giriyor

Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı bir köy olan Geyikbayırı, o kadar ünlü ki birçok Youtuber’ın videolarına da konuk olmuş. Toros Dağlarının eteklerinde yer alan bu köy, özellikle doğa sporları sevenler ve macera arayanların da uğrak noktası!

Geyikbayırı’nın ünü ise Türkiye’nin en önemli tırmanış merkezlerinden biri olmasından geliyor. Kayalık yapısı ve çeşitli zorluk seviyelerine sahip rotaları ile dağcılar ve tırmanışçılar için adeta bir cennet! Geyikbayırı bu sayede sadece turistleri değil yıl içerisinde yüzlerce yerli ve yabancı sporcuyu da ağırlıyor.

Geyikbayırı’nda konaklamak da mümkün. Böylece bölgenin keyfini daha yoğun şekilde çıkarabilirsiniz. Pansiyonlar ve özellikle dağ evleri ile benzersiz bir deneyim sizi bekliyor!

Not: Geyikbayırı ayrıca tarih tutkunları için de büyüleyici bir adres. Köyde bulunan antik kalıntılar ile tarihi yapılar, zengin geçmişe yakından tanık olmanızı sağlıyor.

Ormana Köyü

Dugnelievler

Antalya’nın gizli köşesi Ormana, eski bir yörük köyüdür. Toros Dağlarının eteklerine kurulmuş olan bu köy, Manavgat Çayı’nı besleyen derelerin arasında yer alıyor. Hala daha kendine özgü mimarisini koruması ise ziyaretçilerini mest ediyor!

Dışarı göç sebebiyle şimdilerde köyün yerleşik nüfusu azalmış olsa da göç edenler köylerini unutmuyor ve yatırım yapmaya devam ediyor.

Köyün turistik açıdan en mühim özelliği ise duvardan taşan ahşap parçacıkları sebebi ile düğmeli ev adı verilen yapılar. 300 kadar düğmeli ev olduğu bilinse de köyün tutkunları sayesinde henüz 50 tanesi restore edilmiş durumda.

Düğmeli evler, Ormana’yı kültür köyü statüsüne taşıyor! Ayrıca bu evlerden bazıları gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklamaları için pansiyona çevrilmiş durumda. Köyün içi kadar çevresi de doğal güzelliklerle dolu! Orman, şelale, mağara ve yaylaları ile keşfedilmeyi bekliyor!

Muhabir: Duygu Tekin