Bölgede 11 mahalleye tarımsal sulama sağlayan ve bölge halkının yaşam damarı olan gölün kuruması bölge sakinlerini tedirgin etti. İlkbahar ve yaz aylarında yaşanan kuraklığın ardından bu manzaranın oraya çıktığını ifade eden Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya, “Manzara karşısında derin üzüntü duyuyoruz. Maalesef su kaynaklarımızı birer birer kaybetmeye başladık. Doyran’ın tamamen kuruması demek, bizim yaşam damarımızın yok olması demektir. Lütfen geleceğimiz için bölge tarımı için bir an önce harekete geçelim” dedi. 

11 MAHALLEYE SULAMA SUYU

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Akdamlar Mahallesi’ndeki Doyran Göleti, doğaseverler ve bölge halkı için hayati bir kaynak olma özelliği taşıyor. Yemyeşil doğası ve huzur veren manzarasıyla bilinen gölet, özellikle bahar ve yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kış ve ilkbahar aylarında yaşanan şiddetli kuraklık, Doyran Göleti’ni kuruma noktasına getirdi. Doyran Göleti, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda bölgedeki 11 mahalleye tarımsal sulama imkânı sağlamasıyla da büyük önem taşıyor. 

MANGAL ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜ

Diğer taraftan bölgeye araç girişinin yasak olmasına rağmen birçok kişinin orman içerisinde araçlarıyla girdiği, gölün çevresini mangal çöplüğüne çevirdiği görüldü. Yapılanlar bununla da kalmayarak, göl çevresine çok sayıda çöp bırakıldı. Antalya Körfez Gazetisi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre adım başı mangal yakılması ve küllerinin doğaya bırakılması ise göl manzarasına gölge düşürdü. Gölü ziyarete gelen doğa seveler, göl çevresine araçla girişin tamamen yasaklanmasını, yeni mangal sahası açanlara ise ceza verilmesini talep etti. 

KRİTİK BİR GEÇİM KAYNAĞI

Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya, kurumaya yüz tutan gölün manzarasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti. Akkaya, "Manzara karşısında derin üzüntü duyuyoruz. Maalesef su kaynaklarımızı birer birer kaybetmeye başladık. Doyran’ın tamamen kuruması demek, bizim yaşam damarımızın yok olması demek. Bu göletin sularıyla beslenen tarlalar, bölge çiftçileri için kritik bir geçim kaynağı. Ancak son aylarda gölette yaşanan ciddi su kaybı, özellikle bölgedeki tarımsal faaliyetleri tehlikeye atmış durumda. Gölün kuruması, hem ekonomik hem de ekolojik açıdan büyük bir kaybı beraberinde getirebilir” dedi. 

ACİL EYLEM ÇAĞRISI

Gölün tamamen kurumasının, bölgedeki yaşamı büyük ölçüde olumsuz etkileyeceğini belirten muhtar, bu duruma karşı acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. Akkaya, “Doyran Göleti’nin kuruma tehlikesine karşı alınacak önlemler, sadece yerel halkı değil, aynı zamanda bölgedeki ekosistemi de yakından ilgilendiriyor. Tarımsal faaliyetlerin devam edebilmesi ve doğal dengenin korunması için su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Lütfen geleceğimiz ve bölge tarımı için bir an önce harekete geçelim" sözlerine yer verdi. 

“SUDA İSRAF GİBİ BİR ŞANSIMIZ YOK”

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise, “Ben de dün gördüm. Gerçekten manzara karşısında çok üzüldüm. Eskiden o göldeki suya elimiz dokunurdu. Şimdi toprak yüzeyinde sadece 1-2 metre yükseklikte su kalmış. Tamamen yok olmasının bir an önce önüne geçilmesi gerekir. Su kaynaklarımızı daha kontrollü kullanmalıyız. Kapalı devre sulama sistemleri arttırılmalıdır. Suda israf gibi bir şansımız yok. Her geçen yıl bizim aleyhimize işliyor. Yıllar içerisinde bu seviyeye geldi ise birkaç yıl sonra neler olacağını tahmin dahi edemiyorum” dedi.

ANTALYA'NIN MUTLAKA KEŞFELDİLMESİ GEREKEN SAKLI GÜZELLİĞİ 

Işık oyunlarıyla değişen kendine has büyüleyici rengi, oksijen oranı yoğun tertemiz havası, etrafını çevreleyen dağların heybetli görünümü, haz ve dinginlik veren yemyeşil doğası ile şehrin içerisinde tüm gözlerden uzakta kalarak, huzurlu saatler geçireceğiniz mükemmel bir kaçış noktası. Gürültü ve karmaşadan uzaklaşarak stres atmak isteyenlerin tercihi olan gölün çevresi, tamamıyla ormanlık alanlarla çevrili. Doyran Göleti’nin el değmemiş bakir doğası, ziyaretçilerine sessizliğin ve dinginliğin tam ortasında, doğayla iç içe keyif dolu saatler geçirme imkanı sunuyor. Kartpostalları andıran manzaralarıyla ünlü Doyran Göleti çevresinde, fotoğrafçılık, kamp, balıkçılık, doğa yürüyüşleri, bisiklet, gibi birçok çeşitli aktivite yapmak mümkün. Yakınlarda bir tesis bulunmadığından kamp yapmak isteyenlerin, ihtiyaçlarını önceden temin etmeleri tavsiye ediliyor. Şehir merkezine yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonları piknik ve mangal için Antalyalıların en sık tercih ettiği lokasyonlardan biri olan Doyran Göleti, şehirde mutlaka keşfedilmesi gereken saklı güzellikler arasında bulunuyor. Doyranın kuruması demek, tarım alanlarının kapısına kilit vurulması demektir. Bu doğal yapıyı korumamız gerekiyor. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN