2024 yılında Kapıda vize uygulaması sayesinde Antalyalılar sadece 20 dakika içinde ülke değiştirmeyi başladı. Akdeniz’de bulunan ve Kaş’a sadece yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta olan Meis adasına nasıl gidilir? İşte ayrıntılar…

MEİS ADASININ ADI NEREDEN GELİYOR?

Akdeniz’de bulunan Meis adası Antalya’nın en önemli turizm ilçelerinden olan Kaş’a sadece 7 kilometrelik bir uzaklıkta. Türkler adaya Meis adını verse de esas ismi Meis değildir. Yerel halkın ada için kullandığı ad Kastelorizo. Adadaki tek yerleşim yeri olan Kastellorizo (Megisti ya da Meis), St. Jean Şövalyeleri'nin buradaki kızıl kayalardan ötürü adaya verdikleri Château-Roux (Kızıl Şato) adının bozulmuş biçimidir. 

MEİS’İN TÜRKLERDEN KOPARILIŞI 

Yunanistan’ın Akdeniz’deki en büyük ve tek adası olan Meis Adası Osmanlı’dan önce Mısır, Napoli egemenliğinde kaldı. 1512 yılında ise ada Osmanlı egemenliği altına girdi. 1915 yılına kadar Osmanlı Egemenliği altında kalan Meis adası, 1915 yılından Osmanlı’dan koparıldı. II.Dünya Savaşı’ndan sonra 1948 yılında ada Yunanistan’a bırakıldı.

KIBRIS BUNALIMINDA MEİS TÜRKİYE’YE TEKLİF EDİLDİ 

Kıbrıs bunalımı yaşandığı zaman yani 1964 yıllarında Türkiye ve Yunanistan savaşın eşiğine gelmişti. Savaşa girmeye hazırlanan bu iki ülke için Amerika Birleşik Devletleri birçok çare düşünüyordu. Bu çarelerden biri Haluk Şahin’in Johnson Mektubu adlı kitabında anlattığına göre Kıbrıs Yunanistan’a bırakılacak ve Kıbrıs’ta yaşayan Türkler göç ettirilecekti. Bu şartlar karşılığında Meis adası Türkiye’ye bırakılacaktı. Fakat bu şartlar Türkiye tarafından kabul edilmedi ve ada gene Yunanistan egemenliği altında kaldı. 

2024 YILINDA MEİS’E VİZE KALDIRILDI 

2024 yılında Yunansitan ve Türkiye’nin anlaşması sonucu 10 adaya vize uygulaması kaldırıldı. Meis adası da bu adalardan biriydi. Meis adasına gitmek için kapıda vize almanız yeterli. Vize kalktığı için yeşil pasaporta da gerek kalmıyor. Meis Adası Kapı vizesi şartları: 

  • En az 6 ay geçerliliği bulunan bordo pasaport 

  • Gidiş-dönüş feribot bileti 

  • Otel rezervasyonu 

  • Pasaportta KKTC vize damgasının bulunmaması

  • Seyahat sigortası

  • Vize başvuru formu

  • 3 aylık banka hesap dökümü (konaklayacaksan)

  • 60 € vize ücreti (yaklaşık 2 bin yüz Türk Lirası)

  • Başvuruda bulunup kapıda vize ücretini yatırdıktan sonra kısa süre içerisinde elektronik ortamda vize onayını alabilirsiniz.

MEİS ADASINA NASIL GİDİLİR? 

Akdeniz ikliminin hakim olduğu ada da eğer neme alışık değilseniz, sizin için bu ada birazcık zorlu olabilir. Nemin en az hissedildi ay ise Eylül’dür. Bu yüzden bahar aylarında adaya gidilmesi çok daha güzel olabilir. Bunların haricinde adaya gitmek isterseniz önce Kaş’a gitmeniz gerekiyor. Kaş’a gittikten sonra orada bulunan tur gemileri sayesinde kolay bir şekilde 20 dakika içinde Meis’e ulaşabilirsiniz.

Meis Adası 5

MEİS’E SABAH GİTMEK İSTERSENİZ 

Kaş'tan Meis'e ulaşım sağlayan iki tur bulunuyor. Bunlar kışın haftada bir kez ve talebe göre, yazın ise her gün olmak üzere, Kaş limanından Meis'e ulaşım sağlıyorlar. Sadece yayalar için olan tekneler sabah 10.00'da kalkıp 16.00'da Kaş Limana geri dönüyor. Yaz döneminde pasaport kuyruğundan dolayı adaya girişiniz 11 -12'yi bulabiliyor. Yolculuk 25 dakika sürüyor. Kaş- Meis feribot ulaşım ücreti 2023 yılı fiyatı ise gidiş-dönüş 35 euro (1300 Türk Lirası).

MEİS’ AKŞAM GİTMEK İSTERSENİZ 

Yaz döneminde akşamları da haftada iki kez Meis'e seferler düzenleniyor. 18.00'de  gidiş, 23.00’te dönüş seferlerine katılarak Meis'de denizin kenarında güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Hatta adada daha uzun vakit geçirmek isteyenler, bu iki günden birini seçerek, sabah 10.00 teknesine binip gece 23.00'te dönebilir.


 

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP