Antalya’da yaşayan eğitimci, sosyolog ve şair Muhammed Ali Özdoğan, 2001 yılından bu yana çeşitli ulusal edebiyat dergilerinde yayımlanan şiirlerini "Kayıp İlanı" adlı şiir kitabıyla okuyucularıyla buluşturdu. Öğretmen, akademisyen ve şair kimliğiyle edebiyat dünyasında kendine özgü bir yer edinen Özdoğan, Çıra Yayınları imzalı kitabında "seçici" dediği şiir okuyucusuna hitap etti. 

DERİNLİKLİ BİR DENEYİM

Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün özel haberine göre şiirlerinde insanın kendine yabancılaşmasını merkeze alan Özdoğan, modern dünyanın getirdiği toplumsal yozlaşmaya karşı güçlü bir duruş sergiledi. Hem görsel hem de duyusal imgeleri ustalıkla kullanarak, insanın doğayla ve toplumla olan ilişkisini sorguladı. Yeni kitabı Kayıp İlanı, Antalya ve Akdeniz’den ilham alan şiirleriyle dikkat çekerken, bireysel ve kolektif hikâyeleri bir araya getirerek okuyuculara derinlikli bir deneyim sundu. M. Ali Özdoğan, uzun yıllardır edebiyat dünyasında yer alan isim olarak öne çıkmayı başardı. Yazıları ve şiirleriyle Okuntu, Derkenar, Yedi İklim, Akatalpa, Sadece Şiir, İzole Şiir, Aydos, Beşinci Mevsim, Olağan Şiir ve Mahalle Mektebi gibi prestijli edebiyat dergilerinde yer aldı. Şiirlerinde bireyin dünyadaki yerini, insan ilişkilerini ve toplumsal değişimleri ele alan Özdoğan, eserlerinde insan ruhunun derinliklerine inmeyi hedefledi. 

Muhammed Ali Özdoğan (3)

KALEMLE ARAMIZ İYİ OLACAK

Antalya’nın köylerinden ve kasabalarından gelen ilhamla şekillenen şiirlerinde, sıradan insanın yaşadığı büyük dönüşümleri konu edindi. Örneğin, kitapta yer alan bir şiirinde, Akseki’nin dağlarında çobanlık yapmış Kemal Dayı’nın hikâyesi anlattı. Muhammed Ali Özdoğan, Antalya Körfez Gazetesi ekibini ziyaret ederek, kitabı ve düşünce dünyası hakkında bilinmeyenleri anlattı. Antalya’nın Akseki İlçesi’nde hayata gözlerini açtığını ifade eden Özdoğan, “Şanslıyım ki çocukluğum köyde geçti. Günümüz çocuklarının masallarda duyduğu dere, tepe benim hayat hikâyemin mekânıdır. Daha ilkokula başlamadan babam okumayı öğretti. O zamandan bu yana yazıyorum. Kalemle aramız iyi olacak. Gençlerin kalemle ve kitapla arası iyi olmalı. Kalemle yazmayı sevmeyen çocukların yazmaya adım atması kolay değil. Şiir yazmaya başlamamın nedeni okuduğum şairlerdir” dedi. 

KİTAP DÖNEMİ KAPANIYOR

M. Ali Özdoğan, Türkiye’de şiirin yeterince okunmadığını ve kitaplara olan ilginin azaldığını vurgulayarak, “Bundan önce de kitaplar yazdım. Türkiye’de herkes şiiri sever ama kimse pek okumaz. Artık kitap dönemi yavaş yavaş kapanıyor. Benim kitap satıp para kazanma gibi bir derdim yok. Fikir sanatçılığı yapıyorum. Artık her şey telefon oldu. Elimize kitap almıyoruz. Benim özel bir okur kitlem var, sayıları azdır ama kitabın değerini bilirler. Şiir okuyucusu daha seçicidir. Belli bir kesimdir.” dedi. Kitap çıkarmanın artık çok zahmetli bir süreç haline geldiğini belirten Özdoğan, artan maliyetler nedeniyle birçok şairin eserlerini yayımlamakta zorlandığını dile getirdi. 
 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN