Pandemi yıllarında büyükşehirlerde kurulan tanzim satışlar bir kez daha gündeme geldi. Antalya’da piyasada oluşan ürün yoğunluğunun önüne geçmek isteyen üreticiler hükümete çağrıda bulundu. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, büyükşehirlerde tanzim satış çadırlarının tekrar kurulması yönünde talepte bulundu. 

BOYKOTUN GÖLGESİNDE ÇİFTÇİ

Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün özel haberine göre CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrısıyla geçtiğimiz günlerde ülke genelinde uygulanan bir günlük alışveriş boykotu, tarımın kalbi Antalya’da beklenmedik bir etki yarattı. Alışverişin azalmasıyla birlikte Antalya’dan büyükşehirlere gönderilmek istenen sebzeler üreticinin ve tüccarın elinde kaldı. 

ÜRÜN FAZLALIĞI ARTTI

Piyasanın sıkışması üzerine Antalyalı çiftçiler de tepki olarak bir günlük ürün toplamama boykotu başlattı. Antalya’da örtü altı üretim yapan çiftçiler, özellikle domates fiyatlarındaki düşüş nedeniyle harekete geçti. Üreticiler, pazarda ve markette oluşan yoğunluğun bir gün boyunca ürün toplamayarak dengelenmesini istedi. Yapılan bu çağrı karşılık görmeyince tüccarın elindeki ürün fazlalığı da arttı. 

FİYATLAR DÜŞTÜ

Boykot öncesi domates 22-27 TL arasında satılırken, boykot sonrası 20-25 TL’ye geriledi. Sivribiberde ise düşüş daha net gözlendi; 75 TL olan sivri biberin fiyatı 65 TL’ye, 100 TL olan kılçık biberin fiyatı ise 90 TL’ye düştü. Bazı ürünlerde ise (kabak, salatalık gibi) fiyat artışı da gözlendi.

Salı Pazarı Domates Biber Salatalık

NAZİM SATIŞ GÜNDEMDE

Ürün toplamama boykotunun ardından bu kez de Antalya’dan önemli bir çağrı daha geldi. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp piyasadaki ürün fazlalığının toplanmasını istedi. Alp, ürünlerin fiyatlarının düşmesinden şikâyet ederken çiftçilerin 10 yıl önceki fiyatlara ürün satmaya başladığını duyurdu. Özellikle pandemi döneminde öne çıkan tanzim satışlarının tekrar gündeme gelmesini isteyen Alp, hükümete bir çağrıda bulundu. 

Nazif Alp-1

HÜKÜMETE TANZİM ÇAĞRISI

Alp, “Ben birkaç gündür girişimlere başladım. Devletimiz çiftçimizin ve hallerde yoğunluk oluşturan ürünleri kendisi toplasın. Bunu 10 gün boyunca yapsın. Kendisi belirlediği illere belirli aralıklara sevkini yapsın. Çiftimizden 20 TL’ye alsın. Bunun 5 TL’de nakliye masrafı olur. Gerekirse 30-35 TL’ye büyükşehirlerde tüketicilere ulaştırsın. Bugün baktığımız zaman büyükşehirlerde tüketiciler domatesi 60 TL’den aşağı tüketemiyor.” dedi. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN