14 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdareleri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde Antalya’da toplandı. “İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi” başlıklı toplantıya CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP Parti Meclisi Üyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya Milletvekilleri Cavit Arı, Aliye Coşar, Mustafa Erdem ile 14 Büyükşehir Belediyesi’nin Su ve Kanalizasyon İdareleri Yöneticileri katıldı. Toplantı öncesi basın toplantısı düzenlendi.
“İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bu önemli toplantıyı Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısına hizmet veren 14 büyükşehir belediyesinin su ve atıksu idarelerinde karşılaşılan sorunları değerlendirmek ve çözüm önerilerini görüşmek, karşılıklı tecrübelerden istifade etmek ve işbirliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Başkan Böcek, küresel iklim değişikliğine bağlı su kaynaklarının azalması, kuraklık riski, su taşkınları ve seller, su tüketim miktarının artması, su kayıp kaçakları, atıksu arıtma sistemlerinde yaşanan sorunlar ve artan maliyetler gibi nedenlerle sürdürülebilir su yönetiminin daha kritik bir önem kazandığının altını çizdi.
ELEKTRİK FATURALARI MİLYONLARI GEÇTİ
Antalya’da 2 milyon 696 bin nüfusa ve 26 milyon yerli-yabancı turiste; altyapı, üst yapı, katı atık, arıtma, ulaşım gibi hizmetlerin yanı sıra sağlıklı içme suyunu temin ettiklerini dile getiren Başkan Muhittin Böcek, 1 milyon 515 bin 179 aboneye kesintisiz hizmet sunduklarını kaydetti. Antalya’da su temininin diğer illerden farklı olarak baraj veya yüzey sularından değil yüzde 98 oranında yeraltı sularından sağlandığına dikkati çeken Başkan Böcek, “Aktif 1180 kuyudan su temini, 36 merkezi arıtma tesisi, 161 içme suyu ve 270 atıksu terfi istasyonu, 1290 su deposu ile Antalya’da içme suyunun her aşamasında yüksek maliyeti olan elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Örneğin ASAT elektrik faturamız 2022 yılı Ekim ayında 34 milyon TL iken, 2023 yılında 174 milyon TL, 2024 yılı Ekim ayında ise 200 milyon TL’nin üzerinde beklenmektedir” dedi.
TEMİZ ENERJİ YATIRIMI
Hükümetten elektrikte KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini talep ettiklerini ancak bir sonuç elde edemediklerini dile getiren Başkan Böcek, elektrik giderlerini düşürmek ve nötr karbon hedefine ulaşmak amacıyla hayata geçirdikleri temiz enerji yatırımlarıyla toplam 53 megawat kurulu güçte, 145 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer enerji ürettiklerini anlattı.
“SKADA SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ”
Gelecek nesilleri düşünerek entegre kentsel su yönetimi planını hazırladıklarını söyleyen Başkan Muhittin Böcek, şu bilgileri verdi: “Antalya’dan Londra‘ya kadar mesafede 3605 km rekor düzeyde içme suyu hattı yaptık. Toplam 633 km kanalizasyon hattı yaptık. Bu dönemde iklim değişikliğine uyum kapsamında yağmur suyu hatlarının yapımına ağırlık veriyoruz. Su tüketiminin en çok olduğu tarım arazilerinde ilk defa dönemimizde başlattığımız kapalı devre sulama tesisi sayımızı 25’e çıkardık. Yine ilk defa Korkuteli Atıksu Arıtma Tesisi çıkış sularını, tarımsal sulamaları için çiftçimize ulaştırdık. Su kayıp ve kaçaklarının önlenmesine yönelik içme suyu izleme ve yönetimi SKADA sistemini güçlendiriyoruz. Yani birileri Antalya’da 20 belediyenin 18’ini kaybetmenin verdiği şaşkınlıkla basın mensuplarının karşısına çıkıp her ne kadar altyapıya hiçbir yatırım yapmadığımızı söyleseler de toplamda güncel maliyetle 14 milyar 948 milyon TL yatırım yaptık.”
“SUYA YATIRIMDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Tüm bu başarılı çalışmalar sayesinde denizlerin temizliğinin göstergesi olan Mavi Bayrak sayısı Türkiye’de 567 iken, Antalya’da 233’e çıkardıklarını vurgulayan Başkan Böcek, “Dünyanın en fazla mavi bayrağının olduğu kent konumundayız. Kısacası biz suyun önemini biliyoruz. Ekonominin zor bir dönemden geçtiği bu günlerde yaşamın temel kaynağı olan sudan ve suya olan yatırımlardan şartlar ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceğiz. Azimle gururla 5 yıl daha bu bilinçle çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
BİLGİ SİSTEMİ İNŞASI: ASAT BİLGİ SİSTEMİ
Başkan Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi’nin su yönetiminde devrim niteliğindeki ASAT bilgi sistemi projesinden bahsetti. Böcek, belediye iştiraki ALDAŞ tarafından hazırlanan projeyle ilgili şunları söyledi: “Mali hizmetlerden, abone işlerine, atık sudan su şebekeye, kanalizasyondan coğrafi bilgi sistemlerine kadar her birimi sisteme dahil ettik. Suyun kaynaktan musluğa ve musluktan deşarjına kadarki süreçte her noktada bilgiyi ortaklaştıran bir sistem oluşturmayı hedefledik. Bu sistemin yüksek performansla çalışacağı bir alt yapı kurduk. Bunun adına bilgi sistemi inşası dedik. Buna bütünleşik sistem diyoruz. Süreler azaldı verim arttı. İhbarlara ortalama müdahale süresi 72 saatten 8 saate, çağrı karşılama süremiz 8 saniyeye indi.”
TOPLANTIDA ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
İki gün sürecek “İklim değişikliğine uyumda su yönetimi” başlıklı toplantında 14 Büyükşehir Belediyesi’nin Su ve Kanalizasyon İdareleri, Su ve Kanalizasyon İdarelerinin Başarı Göstergelerinin Tespiti, Su ve Kanalizasyon İdarelerinin Kimyasal İhtiyacının Karşılanmasında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Fiziki Su Kayıplarına Dair Yapılması Gereken Çalışmalar ve Çözüm Önerileri, Atıksuyun Tekrar Kullanımının Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri, Su ve Kanalizasyon İdarelerinin Finansmana Erişimine Yönelik Öneriler, Suyun Fiyatlandırılmasındaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri konularını ele alacak.