Karayollarında 30 Nisan hangi yollar kapalı? Beyşehir-Isparta istikametine dikkat! Karayollarında 30 Nisan hangi yollar kapalı? Beyşehir-Isparta istikametine dikkat!

Antalya’da yaşanan teleferik kazası 1 kişinin ölümüne, onlarca vatandaşın da saatlerce ecel teri dökmesine neden oldu. Tünektepe Teleferik Tesisi’nde meydana gelen kazayla ilgili yapılan uzman değerlendirmesindeyse bakımlarla ilgili eksiklik olabileceğine işaret edildi. 

TÜNEKTEPE TELEFERİK KAZASINDA BAKIM FAKTÖRÜ

Antalya Makina Mühendisleri Odası Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Atmaca, teleferik kazasına ilişkin yaptığı açıklamalarda, “Bu tip kaldırma iletme ekipmanlarında eğer bakımlar zamanında ve olması gerektiği şekliyle yapılmışsa ve yılda bir kez yapılması gereken periyodik kontroller de yapılmışsa, kaza yaşanma olasılığı hemen hemen yok denebilecek düzeye kadar düşüyor. Böyle bir kaza olduysa o zaman bakım da yapılmışsa ya bakımda eksik bir şeyler bırakılmıştır veya periyodik kontrol sırasında bu eksikliklerin bırakıldığı tespit edilememiş anlamı taşıyor" dedi.

ANTALYA’DAKİ TELEFERİK KAZASI BAKIMLARIN TAM YAPILMAMASINDAN MI KAYNAKLANDI?

Yanık kokusundan bahsedildiğine dikkat çeken Atmaca, "Bu bir sıkışma olasılığını gösteriyor. Metalin metale sürtünme olasılığını gösteriyor. Bu çelik halatlar üzerinde ilerleyen bir kabin. Hiçbir kabinin halattan çıkmadığını görüyoruz. Demek ki bir yerde bu makaralarda, makaraların üzerindeki kauçuk bir zemin var. Bunların yapısına bakmak lazım. Acaba bunlar duruyor mu? Çelik çeliğe sürtme gibi bir alevlenme, bir ısınma oldu mu? Yanık kokusu bunu gösteriyor. Peki bu civatalar kopmalı mıydı? Bu civataların tahribatsız muayeneleri, olması gerektiği zaman yapıldı mı? Eğer bakımda herhangi bir noksanlık olmasaydı, kesinlikle bu olay yaşanmayacaktı" diye konuştu.

'PERİYODİK BAKIMLAR PİYASANIN VİCDANINA TERK EDİLMEMELİ'

Atmaca, "Her türlü makinenin bakımı için yeterli süreyi tanımak gerekiyor. Aylık bakımlar var. Yakın zamanda ağır bakımı dediğimiz yıllık bakımı da yapılmış. Yıllık bakımda civataların, kaynakların dayanımlarına da bakmak gerekiyor. Acaba bir gevşeme var mı? Bir deformasyon var mı? Bunun dışında paslanma veya korozyon var mı? Çelik halatlar üzerinde herhangi bir deformasyon var mı? Bakın bunların bir gözle tespiti var, bir de tahribatsız malzeme muayenesi dediğimiz yöntem var. Bunu bakımcı firma yapamaz. Bunu üçüncü taraf muayene kuruluşu dediğimiz, bu konuda akredite bir şirketin yapması lazım. Bunların kesinlikle kamusal bir denetim mekanizması içinde olmasını öneriyoruz. Piyasanın vicdanına terk edilmemeli" ifadelerini kullandı. 


 

Kaynak: DHA