Son dönemde tarım girdilerinde yaşanan maliyet artışları, domates üretiminde de kendini hissettirdi. Gübre, mazot ve işçilik gibi temel girdilerde yaşanan yükseliş, üreticilerin maliyetlerini ciddi şekilde etkiledi.

"KIŞIN PAZARDA 3 DOLARA KADA ÇIKABİLİR"

Antalya Ticaret Borsası Eylül ayı hal endeksine göre işlem gören domates miktar endeksi yıllık yüzde 47,37 azalırken, fiyat endeksi yüzde 63,40 arttı. Sebze miktar endeksi yıllık yüzde 48,91 azalırken, fiyat endeksi yüzde 55,99 arttı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2024 Eylül ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi.  Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Sedat Ekici ise domates fiyatlarının kışın pazarda 3 dolara kadar çıkabileceğine dikkat çekti.

“ANALİZ SAHADA YAPILSIN”

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre Ekici, ayrıca ihracata gönderilen domateslerin analizlerinin sahada yapılması gerektiğini belirtti. Şu anki uygulamada, kontrollerin sınır kapılarında yapıldığını ve bunun zaman kaybına yol açtığını ifade eden Ekici, “Ürünlerin kalite kontrolleri ve analizleri, ihraç edilmeden önce sahada tamamlanmalı. Sınır kapılarında yapılan işlemler, ürünlerin yurtdışına ulaşmasını geciktiriyor ve tazelik kaybına neden oluyor” dedi. Ekici, ihracat sürecinde yaşanan bu gecikmelerin, yurtdışı pazarda Antalya domatesinin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini de ekledi. Sedat Ekici, “Maliyetlerin yükselmesi fiyatlara yansıyacak. Tüketicilerin domates talep etmesi zor gibi görünüyor. Geçen yıl 1 dolara satılan domates 3 dolar olacak. Umarım iyi gider. İhracatın yükselmesi burada iç piyasada da yükselmesine neden oluyor. Biz ürettiğimiz ürünleri kaliteli yapmamız gerekir” açıklamasında bulundu. 

“DEVLET TİCARET YAPIYOR”

İhracat edilen ürünlerin gümrük kapılarında değil de sahada analizinin gerçekleştirilmesini isteyen Ekici, “Analizde problemlerimiz var. Bizim ürünleri sahada kontrol etmemiz gerekir. Kapıda kontrol ediyoruz. Onlarca ziraat mühendisleri boşta bekliyor. Kapıda problem çıkıyor, sonra bu bize eksi yazıyor. Analiz ücretleri 4 bin 500 TL. Devlet ticaret yapıyor. Özel sektör analizi bin 200 TL yapıyor. Biz her ürüne analiz yaptırmak zorundayız. Zaten sektörde bir sıkıntı var. Bir de bunlarla mücadele ediyoruz” uyarısında bulundu. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ - ERTUĞRUL GÜN