Antalya'da Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminin kültür mirasının bir arada görüldüğü, Yivli Minare ile külliye arasına Vakıflar Bölge Müdürlüğü eliyle tuvalet inşaat çalışması başlatıldı. Tarihi Kaleiçi bölgesi içinde bulunan Yivli Minare, Mevlevihane ve türbelerin bulunduğu bölgenin tam ortasında başlatılan tuvalet inşaatı son hız devam ediyor. Tuvalet inşaatının gerçekleştirildiği alana 100 metre uzaklıkta Muratpaşa Belediyesi'ne ait ücretsiz tuvalet bulunuyor.

MEDRESE DİBİNE TUVALET İNŞAASI

Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Kaleiçi bölgesinin sınırları içinde yer alan Yivli Minare Camii ve Külliyesi, Atabey Armağan ve İmaret Medresesi’nin hemen dibinde tuvalet inşaat çalışması devam ediyor. Büyük tepki çeken inşaatın hemen çevresinde Şehzade Korkut'un annesi olan Nigar Hatun'un türbesi ile tarihi Antalya Mevlevihanesi yer alıyor. Tuvalet inşaatı kentin geçmişine de saygısızlık olarak nitelendiriliyor.

MELEK AKER’İN ARAŞTIRMA YAZISI 

Doç. Dr. Alptekin Yavaş’ın danışmanlığında Yivli Minare Cami ve Külliyesi ile ilgili önemli bir araştırma yazısını kaleme alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Melek Aker. “Atatürk’ün, ‘Şüphesiz ki dünyanın en güzel yeridir’ diyerek önemini belirttiği Antalya ilimiz Anadolu Selçuklu Devletinde seçkin bir yere sahipti. Hemen hemen her dönem işlek bir liman kenti olan Antalya’nın stratejik konumu boyunca tarihin birçok uygarlığının elinde bulundurmak için mücadele verdiği bilinen kaynaklardan da anlaşılmaktadır. Bunun neticesinde çok katmanlı bir mimari geçmişe sahip olduğu gerçeği yadsınamaz. Selçuklular deniz, güneş, tarih ve doğanın büyülü bir ahenk içinde olduğu bu topraklar üzerine hanlar, kervansaraylar, camiler, kuleler, mescitler, kümbetler, medreseler ve şehrin simgesi haline gelen Yivli Minare gibi anıtsal bir şaheseri inşa etmişlerdir” dedi.

BİRÇOK ESER, GÜNÜMÜZE ULAŞAMADI

Aker, araştırma yazısının devamında, “Gerek Selçuklular gerek Teke beyliği ve Osmanlı döneminde yapılan birçok eserin sürekliliğinin devamı için vakıflar kurulmuş nihayetinde zamana yenik düşerek bu eserlerin önemli bir kısmı gerek savaşlar, gerek bakımsızlık gerekse doğal afetler nedeniyle günümüze ulaşamamıştır. Çalışmamızın konusu olan Antalya Yivli Minare Camii içinde bulunduğu külliye yapısıyla birlikte tüm bu tarihsel süreç içerisinde birçok yapıyla birlikte değişimlere ev sahipliği yapmıştır. Yaşanan bu değişimleri ve günümüzdeki haliyle mimari ve süsleme özelliklerini var olan kaynaklar ve bilgiler ışığında aktarmaya çalıştım.” dedi. 

Muhabir: BÜLENT ÖNER