Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından, ülkede yaşanan hızlı gelişmeler, Türkiye’deki Suriyeliler arasında dönüş hareketliliğini başlattı. Muhalif grupların 27 Kasım’da başlattığı operasyonlar sonucunda birçok kent kontrol altına alındı ve başkent Şam’ın da muhaliflerin eline geçmesiyle Beşar Esad ülkeyi terk etti. Yeni yönetim, yurtdışındaki Suriyelilere yönelik “Özgür Suriye’ye geri dönebilirsiniz” çağrısı yaptı. Bu gelişmeler üzerine, Antalya’da yaşayan birçok Suriyelinin de ülkelerine dönmek için hazırlıklara başladığı öğrenildi.
5 BİN 828 SURİYELİ VAR
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 29 Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye’de geçici koruma statüsünde kayıtlı olan Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 9 bin 382 kişi azalarak 3 milyon 96 bin 157’ye geriledi. Antalya ise Suriyeli nüfusu bakımından Türkiye genelinde 34. sırada yer aldı. Kentte toplam 5 bin 828 Suriyeli bulunduğu kaydedildi.
YÜZDE 30’U SURİYELİ
Suriyelilerin Antalya’da daha çok kırsal bölgelerde yaşadığı ve tarım sektöründe çalışarak geçimlerini sağladığı belirtildi. Özellikle Aksu, Serik ve Kumluca gibi ilçelerde yoğunlaşan Suriyeli nüfus, tarım işçiliği alanında önemli bir işgücü kaynağı oluşturduğu kaydedildi. Suriyelilerin dönüş hazırlığı tarım sektörü üzerinde olası etkileriyle gündeme geldi. Antalya’da dönüş hazırlıklarının daha çok kırsal bölgelerde yoğunlaştığı ifade edildi. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, kentte tarım sektöründeki işgücünün yüzde 30’unun Suriyelilerden oluştuğunu ifade etti. Alp, bu durumun özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçiler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.
"ÖNLEMİNİZİ ALIN" ÇAĞRISI
Gündelik işlerde çalışanların dönüş için hazırlıklara başladığı yönünde duyumlar aldıklarını ifade eden Alp, “Ancak sezonluk çalışan Suriyelilerin ülkelerine hemen döneceklerini düşünmüyorum. Sezon sonunda, hasatlarını tamamladıktan sonra dönmeyi tercih edeceklerdir. Yine de Suriyelilerin dönüşü, tarım sektöründe işgücü açısından ciddi bir krize yol açabilir. Bugün 20-30 dönüm kapalı alanı olup Suriyeli çalıştıran çok sayıda çiftçimiz var. Bunlar önlemlerini almadığı taktirde hem kendileri hem de ülkemiz ekonomik açıdan zor durumda kalacak. Çiftçilerimizin bu duruma karşı şimdiden önlem almaları gerekir” sözlerine yer verdi.
PANDEMİ İSPATLADI
Alp, Antalya gibi tarım merkezlerinde işgücü kaybının etkilerini azaltmak için tarım politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. “Pandemi döneminde tarımın stratejik önemini bir kez daha gördük” diyen Alp, yeni nesilleri tarıma teşvik eden eğitim politikalarının geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.