Oyuncak silahlar, kılıçlar ve tüfeklerden sonra, şimdi de kelebek bıçaklarının çocuklar arasında yaygınlaşması velileri endişeye yol açtı. Antalya’da çocuklar arasında hızla yayılan ve tehlikeli bir eğlence aracı haline gelen bu oyuncak kelebek bıçaklar hem aileleri hem de uzmanları kaygılandırdı. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün “Ölümcül kelebek” manşeti ile gündeme getirdiği ilköğretim ve ortaokul öğrencilerinin elinde sıkça görülmeye başlanılan oyuncak kelebek bıçaklara yönelik velilerin anlattıkları tüyleri diken diken etti. Veliler buna benzer oyuncakların kantinlerde ve okulların yakınındaki marketlerde satıldığına dikkat çekerek bir an önce önlem alınması yönünde çağrıda bulundu. 

İNTERNETTE 50, SOKAKTA 10 TL

Antalya’da son zamanlarda çocukların “oyuncak” adı altında edindiği bazı ürünlerin, aslında şiddet ve suç aletlerine olan ilgiyi artırdığı düşünülüyor. Oyuncak silahlar, kılıçlar ve tüfeklerden sonra, şimdi de kelebek bıçaklarının çocuklar arasında yaygınlaşması velileri endişeye sürükledi. Özellikle ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocuklar arasında popüler hale gelen bu oyuncak, bıçak çevirme yeteneğini geliştirmek için kullanıldığı ileri sürüldü. Özellikle okul bahçelerinde ve sosyal medya platformlarında bu oyuncakların kullanımıyla ilgili videoların yaygınlaşması, kelebek bıçaklara olan ilgiyi arttırdı. İnternette 50 TL sokakta ise 10 TL’ye kadar düşen fiyatlarla satılan bu oyuncakların, çocukları şiddete teşvik ettiği endişesiyle uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları yetkilileri uyarmıştı. 

Kelebek Bıçak Oyuncağı

OLUMSUZ ETKİLERE NEDEN OLABİLİR

Çocuk Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Özgür Önen, “Oyuncağın kullanım şekli de önemlidir. Saldırgan, diğer insanlara zarar veren, onları hedef alan oyuncak kullanımı daha tehlikelidir. Oyuncak silahlarla oynayan çocuklara gerçek silahların oluşturduğu tehlikeler anlatılmalıdır. Gerçek silahlara ulaşmanın kolay olduğu ve şiddetin normalleştirildiği ortamlarda oyuncak silahların olumsuz etkileri daha yüksek olabilmektedir.  Bireysel açıdan zaten saldırgan olan çocuklarda da bu oyuncaklar daha olumsuz etkilere neden olabilir. Fiziksel olarak gerçekten zarar verebilecek oyuncakların kullanımı ise çok daha yakından takip edilmeli.” açıklamasında bulunmuştu. 

Psikiyatris Özgür Önen

AİLELERE UZAK DURUN ÇAĞRISI

Antalya Velider Başkanı Tülin Koç, bu oyuncakların çocuklar üzerindeki uzun vadeli etkilerine dikkat çekti. Tülin Koç, “Son dönemde artan şiddet olayları, çocuklarımızın ne tür oyuncaklarla büyüdüğünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kelebek bıçaklar, çocuklar arasında bir oyun gibi görünse de ilerleyen yaşlarda şiddet eğilimini artırabilecek bir alışkanlık kazandırıyor. Ailelerin bu konuda daha bilinçli olması gerekiyor. Çocukların ellerine oyuncak adı altında bu tür tehlikeli aletlerin verilmesi, masum bir oyun olarak görülemez” dedi.  Koç, ailelerin çocuklarını bu tür oyuncaklardan uzak tutması gerektiğini ve okullarda bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini belirtti. 

Tülin Koç Konuşma

BU KADAR RAHAT SATILMAMALI

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise bu tür oyuncakların satışına yönelik daha sıkı denetimler yapılması gerektiğini vurguladı. Gündüz, “Oyuncak olarak satılan kelebek bıçaklar, çocukların şiddet içerikli aletlere olan ilgisini artırabilir. Çocuklar, bu oyuncaklarla bıçak çevirme konusunda pratik yaparak ilerleyen yaşlarda gerçek bıçak kullanımına daha yatkın hale gelebilir. İnternette ve sokakta bu kadar rahat satılması büyük bir sorun. Yetkililerin bu tür oyuncaklara yönelik denetimlerini sıklaştırması gerekiyor” demişti. 

Neşet Gündüz Antalya Tüketiciler Birliği Başkanı

VELİLER KANTİNLERİ İŞARET ETTİ

İlköğretim ve ortaokul öğrencilerinin elinde sıkça görülmeye başlanılan oyuncak kelebek bıçaklara yönelik velilerin anlattıkları tüyleri diken diken etti. Veliler buna benzer oyuncakların kantinlerde ve okulların yakınındaki marketlerde satıldığına dikkat çekerek bir an önce önlem alınması yönünde çağrıda bulundu. 

YASAKLANSIN ÇAĞRISI

Selma Tanır, oğlunun oyuncağı istemesi karşısında çaresiz kaldığını ifade ederek, okul çıkışında herkeste olmasından dolayı oğlunun da istediğini belirtti. Can İbrahim ise Ticaret ve Gümrük Bakanlığına büyük bir sorumluluk düştüğünü yazarak, buna benzer oyuncakların yasaklanmasını istedi. Tülin Yıldız Gür, “Buna benzer oyuncakların satışını yapanlara yönelik ceza verilmelidir. Biz artık çocuklarımızı hangi konuda uyaracağımıza şaşırdık. Kantinlerde amacı dışında ürün satışı ivedilikle satılmalıdır” dedi. 

Kelebek Bıçak Oyuncağı 2

TÜYLERİ DİKEN DİKEN ETTİ

Dilan Can’ı anlattıkları ise tüyleri diken diken etti: “Evet hem de okulların karşısındaki market ve kırtasiyelerde satılıyor. Benim oğlum da arkadaşlarından görüp istedi. Almadım öğretmenimiz de yasakladı, oyuncak adı altında çocukları şiddete özendiriliyor.” Ahmet Çelikel, “Aynısından bizim oğlan mahalle bakkalından almış, annesi elinden aldı ve çok kızdı, direk çöpe attı. Bu mahalle bakkallarından çıkıyor bunlar hep, daha çok çeşit var, nasıl başa çıkacağız bilmiyorum” diyerek çaresizliğini anlattı. 

OKUL KANTİNİNDEN TİKSİNDİM

Bahar Başbuğ, “Bunu alan çocuklara değil üretip satana tepki gösterilsin. Böyle şeyleri görmezlerse almazlar. 3 kuruş kazanmak için saçma sapan şeyleri kırtasiye ve kantinlerde satıyorlar. Kimler üretiyorsa ceza yazılsın.” dedi. Anıl Koçak, “Önce satışının yasaklanması gerekir. Okul kantininden tiksindim her şey var; boyalı gıda, boyalı şeker, sakız, niye izin veriliyor? Kime neye derdimizi anlatacağız” dedi. 

OKULDA HERKESTE GÖRÜYORUM

Songül, “Bunu satanlar ve üretenler için bu haber bir ihbar niteliği taşısın. Türkiye’de hiçbir yerde satılmasın.” Mehtap Demirkapı, “Bunu üretirken ne diyerek üretiyorsunuz. Bir de oyuncak diye üretim yapıyorsunuz. Yazık gerçekten” sözlerine yer verdi. Fatih Mehmet Nur, “İki ay önce bir market devir aldım. İlk işim bu ve buna benzer oyuncakları çöpe atmak oldu. Sebile Koca, “Evet okulda herkeste görüyorum.” Nuri Hayri Çelik, “Ben okulda çok sayıda öğrenciden topladım.” Ayşe Çakır, “Her yede satılıyor. Tehlikeli ise satılmasın."

Oyuncak Kelebek

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN