Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre, Antalya’da öğrenciler üniversitelerin açılmasını dört gözle beklerken, üniversiteyi yeni kazanan ve ev değiştirmek isteyen öğrenciler ev kiraları karşısında kara kara düşünüyor. Akdeniz Üniversitesine yürüme mesafesinde bulunan Kültür, Toros, Pınarbaşı Mahallelerinde eşyalı 1+1 evlerin aylık kiraları 15 bin TL’den başlayarak 30 bin TL’ye kadar çıktı. 

ÖĞRENCİLERİN EŞYALI EV HAYALİ YALAN OLDU

Turizm kenti Antalya’da son yıllarda en fazla göç alan şehirlerin başında geliyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından kentte kira fiyatlarında inanılmaz bir artış yaşandı. En fazla kira artışının yaşandığı ilçelerin başında ise Konyaaltı ve Muratpaşa geldi. Bu iki ilçede kiraların artması vatandaşları Kepez’e yönlendirdi. İlçeler arası yaşanan göçle birlikte bu ilçede de kira fiyatları önü alınamaz bir yükselişe geçti. Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala artan kira fiyatları öğrencilerin hayallerini zorluyor. Öğrenci sayısının artmasıyla birlikte Konyaaltı ve Kepez ilçelerinde Akdeniz Üniversitesine yürüme mesafesinde bulunan Kültür, Toros, Pınarbaşı Mahalleleri daha bir öne çıktı. Ancak son dönemde bu mahallelerdeki kira fiyatlarındaki artış, birçok öğrenciyi ve ailelerini zor durumda bırakmaya başladı. 

15 BİN TL’DEN BAŞLAYARAK 30 BİN TL’YE KADAR ÇIKTI

Eşyalı 1+1 dairelerin aylık kiraları 15 bin TL’den başlayarak 30 bin TL’ye kadar çıkmış durumda. Bu durum hem üniversiteyi kazanan hem de ev değiştirmek isteyen öğrenciler için ciddi bir ekonomik yük olarak karşılarına çıktı. Birçok öğrenci, yüksek kira fiyatları nedeniyle ya okuldan daha uzak bölgelerde ev aramak zorunda kalıyor ya da birkaç kişiyle bir araya gelerek, ortak ev tutmayı tercih ediyor. Uzaktaki evlerde ulaşım masraflarının artması da öğrencilerin bütçelerini zorlayan bir diğer etken olarak öne çıkıyor.

“ÖĞRENCİLERİMİZ EV SAHİPLERİNİN İNSAFINA BIRAKILMAMALIDIR”

Antalya’daki yüksek kira fiyatlarının yalnızca öğrencileri değil aileleri de zor durumda bıraktığını ifade eden Kiracılar Dayanışması Platformu Başkanı Cengiz Kul, “Birçok aile, çocuklarının eğitim masrafları yanında yüksek kira bedelleriyle baş etmekte zorlanıyor. Bazı aileler ise çocuklarını Antalya yerine daha uygun kira fiyatlarına sahip şehirlerde okutmayı düşünmeye başladı. Özellikle burs veya kredi gibi maddi desteklerden faydalanamayan öğrenciler için bu süreç daha da zor bir hale geldi. Hem yerel yönetimlerin hem de üniversite yönetimlerinin, öğrencilere yönelik daha uygun fiyatlı konut seçenekleri sunması gerekir. Öğrencilerimiz ev sahiplerinin insafına bırakılmamalıdır. Yurt imkanları arttırılmalı, yurtlarda kalmak istemeyenler için alternatif barınma olanakları düşünülmelidir. Öğrencilerin sağlıklı bir eğitim dönemi geçirmeleri her şeyden önce sağlıklı bir beslenme ve sağlıklı bir ortamda barınmalarından geçiyor. Bugün 15 bin TL kira ücretini hangi öğrenci verebilir. 1+1 evde kaç öğrenci aynı anda kalabilir. 30 bin TL 1+1 ev kirası mı olur? Otel mi kiralıyorsunuz? İki eşya koymakla bu denli kira artışını kabul etmiyoruz” dedi. 

Cengiz Kul Kiraci 1

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN