Antalya’da limon üreticileri, artan maliyetler ve düşük satış fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor. Üretici ile tüketici arasındaki fiyat uçurumu giderek büyürken, Aksu ilçesinde çiftçilik yapan Emin Şencan, maliyetlerin altından kalkamayınca 83 dönümlük limon bahçesindeki 2 bin 700 ağacı sökerek üretimi sonlandırdı. Şencan, çiftçiye yeterli desteğin verilmediğini ve bu şartlar altında üretimin sürdürülemez hale geldiğini belirtti.
MİLLİ SERVET KÖMÜR OLDU
Emin Şencan, yıllardır emek verdiği bahçesini sökmek zorunda kaldığını ve artık tarımla uğraşmak istemediğini söyledi. Şencan, “83 dönüm arazide 2 bin 700 ağaç vardı. Hepsini kestik. Daha önce de 150 dönüm limon bahçem vardı. Para kazanamadığımız için alanı muz serasına çevirdik. Şuan ben bu araziyi 25 bin TL’den kiraya versem en kötü alacağım para 1,5 milyonun üzerinde. Neden ben gece gündüz emek vererek üretim yapayım. Bunun yazın sulaması var, kışın budaması var. Gelinen seviyede bu işi yapmanın mantıklı bir tarafı kalmadı.” dedi.
FİYAT FARKI UÇURUM
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; üreticinin büyük zarara uğradığını vurgulayan Şencan, “Bu yıl limonları 6,5 TL’den sattım ama marketlerde fiyat 30 TL’ye kadar çıkıyor. Üretici olarak kazandığımız para, girdi maliyetlerini bile karşılamıyor. İşçilik, gübre ve mazot fiyatları her yıl artarken, limonun fiyatı neredeyse sabit kaldı. 2 yıl boyunca ürünümü satamadım, senetle sattım ama karşılıksız çıktı, tahsil edemedim. Üretmek artık mantıklı değil” sözlerine yer verdi.
DESTEKLEME ÇOK AZ
Şencan, çiftçiye verilen devlet desteklerinin de yetersiz olduğunu belirterek, “150 dönümlük arazi için 12 bin TL destek aldım. Ancak bu paranın 7 bin TL’si zaten Ziraat Odası’na geri gidiyor. Geriye kalan 6 bin TL ile ne yapabiliriz? Çiftçi resmen uşak gibi çalışıyor ama emeğinin karşılığını alamıyor. İnsanlar artık üretmek istemiyor. Sadece limon değil nar ve portakal da durum aynı. Üreticiler söküyor.” diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN KAZANCI YOK
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de çiftçilerin büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına dikkat çeken Alp, “Limon hal fiyatı 8 TL ama pazarda 40-45 TL’ye satılıyor. Çiftçinin kazancı yok ama aracılar büyük paralar kazanıyor” dedi. Nazif Alp, limon üreticisinin sadece iç piyasada değil, ihracatta da sorun yaşadığını belirtti. “Rusya ile ticarette bazı sıkıntılar var. İhracat açılmazsa üretici ürününü satamaz. Devletin bu konuda adım atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ÜRETİM PLANLAMAMIZ YOK
Nazif Alp, artan maliyetler nedeniyle çiftçilerin tarımdan uzaklaştığını söyledi. Alp, “Eskiden bir çiftçi bir sezonda kazandığı parayla bir daire alabiliyordu. Şimdi ise daire fiyatları 4-5 milyon TL’ye ulaştı ama çiftçinin kazancı 1 milyon TL’yi zor buluyor. Çiftçimizin büyük çoğunluğunun zirai borcu var. 5 dönüm serası olan bir üreticinin 600-700 bin TL borcu bulunuyor. Üretim planlamamız yok. Üretim planlamasına da geçmemiz gerekir. Doğru bir planlama ile herkes kazanır. Boş araziler ekonomiye kazandırılır” dedi.
ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN ÇEKİLİYOR
Tarımın geleceğinin tehlikede olduğunu vurgulayan Alp, “Çiftçi para kazanmazsa tarım biter. Üretici toprağını bırakırsa geri dönmesi çok zor olur. Devletin tarıma daha ciddi destek vermesi şart. Antalya’daki limon üreticileri, fiyatların düşük, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle üretimden çekilme kararı alıyor. Emin Şencan gibi birçok çiftçi, bahçelerini sökerek ya farklı ürünlere yöneliyor ya da tarımı tamamen bırakıyor. Eğer bu sorunlar çözülmezse, önümüzdeki yıllarda limon üretiminin daha da düşeceği ve fiyatların daha da artacağı öngörülüyor.” diye konuştu.