İkinci el giyim ürünlerinin sergilendiği açık hava mağazası Çarşamba ve Pazar günleri Antalya Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binası duvarında kuruluyor. Bir gömleğin 10 liraya satılırken, ikinci el pantolonlar 50, tişörtler, 40-50 ve diğer giyim ürünleri ise 30 ile 150 lira arasında satıldığı görüldü.
KALDIRIMLAR İKİNCİ EL ÜRÜNLERLE DOLUYOR
Antalya’da Çarşamba ve Pazar günleri SGK İl Müdürlüğü ile Orman Bölge Müdürlüğü arasında kurulan Bit Pazarı’nda 10 liraya gömlek satılıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren kaldırım ve kurum duvarlarına asılan ikinci el giyim ürünleri alıcılarını bekliyor.
ELEKTRONİK ÜRÜNLERDE YER ALIYOR
Kaldırımlara kurulan ikinci el ürünlerin arasında elektronik ürünlerde yer alıyor. Televizyon kumandasından saate, pilden elektrikli ev ürünlerine kadar çok sayıda ürün yelpazesine sahip olan kaldırım mağazasından satışa sunuluyor. İkinci el ürün alan vatandaşların sayısı ise oldukça fazla.
ZABITA ÇOĞU ZAMAN İZİN VERMİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi zabıta ekiplerinin çoğu zaman izin vermediği ikinci el giyim eşyası satıcıları, izin aldıkları günlerde ise satışlarını rahatlıkla yapabiliyor. İkinci el ürünleri topladıktan sonra tadilatlarını yapan ve satışa hazırlayan satıcılar ise tüm ürünlerin hijyen olduğunu belirtiyor.
KAYIT DIŞI KAZANÇ ARTIYOR
Antalya’da kurulan semt pazarlarında yer alan esnafların tamamının kayıt altında olduğunu anlatan Antalya Pazarcılar Odası Başkanı Metin Bucak, kayış dışı çalışan binlerce işportacının ise meslek odası ve vergi kaydı olmadan çalışmaya devam ettiğini dile getirdi. İşportacıların pazarcı esnafından daha fazla para kazandığına dikkat çeken Bucak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Meslek odamıza kayıtlı 5 bin esnafımızın vergi türü basit vergi türü. Semt pazarlarının çevresinde satış yapan işportacılarla görüştük, gelin kaydınızı yaptırın dedik. İşportacılar kayıt altına alınmak istemiyorlar. Burada olan ise esnafımıza oluyor. Pazarın dışında içindeki kayıtlı esnaf kadar seyyar satıcı var. Ekonomik koşullarda esnafımız artık bunlarla mücadele edemiyor. Antalya'daki işportanın önüne geçemiyoruz. Belediyeler buna müdahale etmeli. Esnaf vergi öderken, tezgah kurarken karşısında kayıtsız satış var.”