Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 Yılı Faaliyet Raporu, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbarlarla ilgili çarpıcı veriler ortaya koydu. Çağrıların 1 milyon 829 bin 232’sinin asılsız olduğu tespit edildi. Gelen çağrıların büyük bir kısmının asılsız ihbarlardan oluşması, acil durum ekiplerinin işleyişini olumsuz etkiledi.
ASILSIZ İHBAR SAYISI PES DEDİRTTİ
Türkiye genelinde acil durum çağrılarını tek bir numara altında toplayan Yeni Nesil 112 Sistemi, vatandaşların ambulans, polis, jandarma, itfaiye, AFAD ve orman yangın ekipleri gibi birimlere hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi de bu sistem kapsamında 7 farklı kurumun koordineli çalıştığı bir yapı ile hizmet veriyor. 300’den fazla personelin 7/24 görev yaptığı merkez, vatandaşlardan gelen ihbarları ortalama 25-30 saniye içerisinde değerlendirerek ilgili birimlere aktarıyor.
HAYATA ENGEL OLUYORLAR
Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre, gelen çağrıların büyük bir kısmının asılsız ihbarlardan oluşması, acil durum ekiplerinin işleyişini olumsuz etkiledi. Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 Yılı Faaliyet Raporu, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbarlarla ilgili çarpıcı veriler ortaya koydu. Rapora göre, 2024 yılı boyunca merkeze toplam 3 milyon 161 bin 947 çağrı geldi. Ancak bu çağrıların 1 milyon 829 bin 232’sinin asılsız olduğu tespit edildi. Böylece asılsız çağrı oranı yüzde 58 olarak kayıtlara geçti.
TAKSİ ÇAĞIRMAK İÇİN ARIYORLAR
Yetkililer, asılsız ihbarların büyük bir kısmının çocuklar, şaka amaçlı aramalar veya yanlışlıkla yapılan aramalar olduğunun bilgisini verdi. Bazı vakalarda ise vatandaşların acil olmayan konular için 112’yi aradığı, örneğin hastane randevusu sormak, taksi istemek ya da hava durumu hakkında bilgi almak gibi gereksiz taleplerin geldiği kaydedildi.