Antalya’nın ilk 5 yıldızlı tesisi olarak 1970’li yıllarda falezler üzerine denize sıfır inşa edilen Talya Otel’in yeniden yapım planı bir kez daha iptal edildi. İşte, Antalya Körfez Gazetesi'nden Ertuğrul Gün tarafından kalema alınan haberin detayları...

"FALEZLER ÜZERİNE TATİL KÖYÜ YAPMAK İSTİYORLAR"

Kararı sosyal medya hesabından duyuran Avukat Avukat Figen Çalıkuşu, “Koca bir kütle oraya yerleştirildi. Şehrin içine yani falezlerin üzerine bir tatil köyü yapmak istiyorlar. Bu inatlaşmaya aslında gerek yok. Bu inatlaşma olmadan Koç Holding’in Divan Grubu’nun imzasını taşıyan, şehre değer katan, çevreye ve insana saygılı, kent dokusuyla uyumlu bir otel neden yapılmaz? Neden 36 yıldır daha fazla metrekareyi elde edeyim bir inatlaşma yaşanır, anlaşılır gibi değil” sözlerine yer verdi.

Talya Otel

80 MİLYON DOLARLIK YENİLEME BÜTÇESİ 

1975 yılında açılan ve 38 yıl faaliyet gösterdikten sonra otel, 2013 yılında yenilenmek amacıyla kapatıldı. Ama o dönemde inşaatla ilgili çıkan sorunlar nedeniyle sekiz sene kapalı kaldı. Yargı sürecinin tamamlanmasının ardından ise Koç Grubu, 2021 yılında 50 milyon dolarlık yatırımla oteli yıkıp yeniden yapım çalışmalarına hız verdi. Nisan 2021 yılında otelin yıkım çalışmaları başladı. Talya Otel’in sahibi olarak görülen ve Koç Grubu’na ait olan Marmaris Altınyunus Turistlik Tesisleri (MARES) tarafından, maliyetler artınca otelin yenilenmesi için ayrılan bütçenin 80 milyon dolara çıktığı KAP’a bildirildi.

MAHKEME RET KARARINI UYGUN GÖRDÜ

Antalya’nın ilk beş yıldızlı oteli olan ve Koç Holding kurucusu Vehbi Koç’un 1996’da yaşamını yitirdiği Divan Antalya Talya Oteli’nin yeniden yapımı ve Konferans Merkezi'nin yenilenmesi projesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Mahalle sakinlerinin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Muratpaşa Belediye Başkanlığı aleyhine açtığı, Koç Grubu şirketi Marmaris Altınyunus Turistik Tesisleri AŞ’nin müdahil olduğu “imar planı ve inşaat ruhsatının iptali”davasıAntalya İdare Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Mahkeme, iptal talepli davaya ilişkin kısmen kabul kısmen de ret kararını uygun gördü.Tarihi otelin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planının iptali talebini oy çokluğuyla reddeden mahkeme, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ile bu plana bağlı inşaat ruhsatının iptal talebini ise yine oy çokluğuyla kabul etti

"KARARA KARŞI BİR ÜST DERECE MAHKEMESİNDE İSTİNAF YOLU AÇIK”

Otel projesini yürüten Koç Grubu şirketi Marmaris Altınyunus Turistik Tesisleri AŞ’den mahkeme kararı ve otel inşaatının durumuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bir açıklama yapıldı.Mahkemenin verdiği karara yer verilen açıklamada,“İlk derece mahkemesi tarafından verilen söz konusu karar kesin nitelikte olmayıp karara karşı bir üst derece mahkemesinde istinaf yolu açıktır. Şirketimiz tarafından sürdürülmekte olan inşaat faaliyetleri, söz konusu hukuki sürecin ilerleyen aşamalarındaki gelişmelere göre netleşecektir” sözlerine yer verildi.

“ANTALYA’NIN EN GÜZEL YERİNE SAHİP”

Karası sosyal medya hesabından duyuran Avukat Figen Çalıkuşu, ruhsatın iptal edilmesi kararına yönelik şunları kaydetti: “Antalya için değeri büyük. Antalya’nın en güzel yerine sahip. Yapan holding de Türkiye’nin en çok katma değer üreten şirketlerinden birisi. Dolayısıyla kimse Antalya’ya değer katacak, istihdam yaratacak; çevreye, insana saygılı bir inşaata kimse itiraz etmez. Fakat Talya Oteli 1988 yılından beri dava görüyor. 36 yıldır Talya ile ilgili mahkemelerimize açılan davalar var. En son bu plandan önce yine bir imar planı iptali davası açılmıştı. O davada artık mahkeme dedi ki, ‘Sürekli yeni imar planı yapılıyor; fakat bu imar planları imar mevzuatına ve kamu yararına uygun değil. Verilmiş birçok mahkeme kararı var ve bunlar Danıştay’dan geçerek kesinleşmiş kararlar. O yüzden ‘buraya yapılacak inşaatın plan koşulları yargı kararıyla belirlenmiştir, buna uygun yapılmalıdır’ diye bundan önceki planı da iptal etti. Bunun üzerine yeni plan yaptıklarını gördük. Yeni planda da ‘mahkeme kararının uygulanması’ yazıyordu” dedi.

“BU İNATLAŞMAYA ASLINDA GEREK YOK”

Açıklamasında yapıyı eleştiren Çalıkuşu, “Bu sebeple de koca bir kütle oraya yerleştirildi. Dışardan baktığınız zaman beş kat gibi gözüküyor ama falezlerden içine de inmiş. Sonuç itibariyle şehrin içine yani falezlerin üzerine bir tatil köyü yapmak istiyorlar. Dolayısıyla müvekkilim de bu yönde dava açılmasını talep etti. Tabi yine aynı netice hasıl oldu ve plan iptal edildi. Bu inatlaşmaya aslında gerek yok. Bu inatlaşma olmadan Koç Holding’in Divan Grubu’nun imzasını taşıyan, şehre değer katan, çevreye ve insana saygılı, kent dokusuyla uyumlu bir otel neden yapılmaz? Neden 36 yıldır daha fazla metrekareyi elde edeyim bir inatlaşma yaşanır, anlaşılır gibi değil” sözlerine yer verdi.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN