Halk arasında 'Dikenli incir', 'Hint inciri', 'Frenk inciri', 'Mısır inciri', 'Babutsa', 'Kilis inciri', 'Pabuç inciri', 'Kaynanadili', 'Kürek yemişi' gibi farklı yöresel isimlerle anılan 'dikenli incir' şifa kaynağı olarak anılıyor. Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa, yorgunluğa, kolesterolü düşürmeye, cilt ve saç bakımına faydalı etkileri olduğu iddia edilen meyvenin C vitamini deposu olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de uzmanlar tarafından belirtiliyor. Frenk yemişinin dikenli dış yüzeyi nedeniyle insanlar bu meyveden uzak duruyor.
SAĞLIK SEKTÖRÜNE KADAR BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre toplamayı bilen ve meyvesine kolaylıkla ulaşanlar ise dalında çürümeden önce ulaşabildikleri kadarını evlerinde buzdolabında depoluyor. Günlük tüketilen Frenk yemişi, İspanya başta olmak üzere farklı ülkelerde kozmetikten, sağlık sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor. Antalya ve çevresindeki birçok köyle ilçede yol kenarlarında yetişen, herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan büyüyen Frenk yemişinin yararını bilenler ise evlerinin bahçesine bitkiyi ekerek meyvelerinin olgunlaşmasını bekliyor.
ELDİVENSİZ DOKUNMAYIN UYARISI
Frenk yemişini tüketmekten büyük bir haz aldığını ifade eden Gülay Çakır, “Çocukluğumuzdan bugüne ağacından koparır tüketiriz. Dalında uzun süre dayanabilir, kolay kolay çürümez. Koparırken bir değil üç kez düşünüyoruz. Hem meyvesindeki hem de ağacındaki dikenler elinize batabilir. Küçük beyaz çok sayıda dikeni var. Çıplak elle dokunduğunu sırada bir anda elinizde onlarca diken görebilirsiniz. Eldivensiz kimse dokunmasın” dedi.