Antalya’da kuaförler maliyetler altında eziliyor. Sektördeki durgunluk nedeniyle kuaför esnafı maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor. Esnafların kepenk kapattığını söyleyen Antalya Kuaförler, Manikürcüler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Tolgahan Demir, “Pandemiden sonra Türkiye'nin 81 ilinde kiralarda artış oldu. Ancak Antalya'da daha fazla kira artışları yaşandı. Örneğin 3 ila 10 bin lira kira öderken, bir anda kiralar 30 bine dayandı. Bu anlamda kiraların çok üst seviyeye çıkması aynı anda Bağ-Kur ödemeleri arttı” ifadelerine yer verdi. 

“FİYATLAR FECİ BİR ŞEKİLDE FIRLADI” 

Kira, Bağ-Kur, Sigorta ve kullanılan ürünlerin ithal olması nedeniyle yaşanan fiyat artışlarının katlanarak arttığını söyleyen Demir,  “Bağ-Kur 6 bin 500 lira peşin eğer gecikmeli yatırırsanız 7 bin 500 lira oldu. Ayrıca sigorta ödemeleri maliyetleri de arttırıldı. Kullanılan ürünlerimizin yüzde 100’ü tamamıyla ithal ürünler. Yani ülkemizde üretilen ürün yok. Bu anlamda da bütün her şey yurt dışından geliyor. Ürünlerin yurt dışından geldiği için doğal olarak bu da dövize bağlı oluyor. Dolar bugün 37 lira. Dün 20 liraya aldığımız bir oksijen 300-400 lira oldu. Bütün kalemlerin hepsinde gider maliyetleri arttı. Fiyatlar feci bir şekilde fırladı çıktı” şeklinde konuştu. 

Antalya Kuaförler Odası Başkanı

“ESNAF KEPENK KAPATMAK ZORUNDA KALIYOR” 

Sektörde durgunluk yaşandığını söyleyen Demir, “Doğal olarak artan fiyatlar karşısında dükkan sahipleri maliyetleri karşılayamıyor. Halktan da bunu talep edemiyoruz. Edemediğiniz için de dükkan kapanışları meydana geldi. Ayda 25-30 esnaf kepenk indiriyor. Piyasada ciddi bir durgunluk var. Bütün bunların hepsine baktığımız zaman Antalya’da kuaför esnafları dükkanlarını kapatmak zorunda kalıyor” ifadelerini kaydetti. 

“ESNAF PERSONEL ÇIKARTIMINA GİTMEK ZORUNDA KALIYOR” 

Müşterilerin artık daha uzun aralıklarda kuaföre geldiğini söyleyen Demir, “Müşterilerde de ciddi bir azalma var. Önceden bir hanımefendi ayda bir defa kuaföre gelirken artık bu 45 güne sarkmaya hatta 2 aya çıktı. Bu da mevcut dükkanlardaki ciroyu düşürdüğü yetmiyor gibi bir de personel çıkartımına gitmek zorunda kalıyor. Sektörde ciddi bir kayıp var” dedi. 

“ESNAFIN DAYANMA ŞANSI YOK” 

Eğer önlem alınmazsa daha fazla esnafın kepenklerini kapatmayla karşı karşıya kalacağını söyleyen Demir, “Ben bu kapanışların yılsonunda olacağını bekliyordum ancak şu andaki bu piyasada esnafın dayanma şansı yok. Benim düşünceme göre kasım aralık aylarında dükkan kapatanların sayısı daha da artacak gibi duruyor” şeklinde konuştu. 

“KDV ORANI DÜŞÜRÜLSÜN”

Yetkililere çağrıda bulunan Demir, “Öncelikle giderlerin düşürülmesi gerekiyor. KDV'nin, Bağ-Kur'un, SSK'nın düşürülürse esnaf rahatlar.  Esnafın üstünde ciddi bir vergi yükü var. El işçiliğinin bu kadar KDV'si olmaz. Bunların düşürülmesi lazım. Yani bir pırlantada KDV oranı yüzde bir iken el işçiliğinin yüzde yirmi olmamalı” ifadelerine yer verdi. 

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN