Antalya'nın tarihi sembollerinden Hıdırlık Kulesi'nde gerçekleşen arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait 3 bin 500 yıllık 800 metre uzunluğunda sütunlu cadde keşfedildi. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan sütunlu caddenin deniz kenarından Üçkapılar’a kadar uzandığı tahmin ediliyor. 

ÇALIŞMALAR 2020 YILINDA BAŞLADI

Antalya Müze Müdürlüğü ve KUDEB denetiminde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi’nde toprak altında kalmış tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, Antalya’nın kültürel mirası ve tarihi yapılardan Hıdırlık Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için 2020 yılında Koruma Kurulu kararı doğrultusunda başlattığı arkeolojik kazı çalışmaları sonunda bölgede antik dönem kalıntıları ve yapıları ortaya çıkmıştı. 

Hıdırlık Kulesi Proje Çalışmaları (2)

ROMA DÖNEMİNE AİT SÜTUNLU CADDE GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Proje kapsamında tarihi kalıntıların konservasyon çalışmaları devam ederken, arkeolojik kazı çalışmaları da titizlikle sürüyor. Son olarak kulenin güney kısmında tarihe ışık tutacak sütunlu bir cadde gün yüzüne çıkarıldı. Caddenin Roma Dönemi’ne ait 3 bin 500 yıllık olduğu belirtilirken, uzunluğunun 800 metre olduğu değerlendiriliyor. 

Hıdırlık Kulesi Proje Çalışmaları (6)

Giritli Mutfağı ot kültürü demektir! Birbirinden lezzetli yemekler... Giritli Mutfağı ot kültürü demektir! Birbirinden lezzetli yemekler...

TARİHİ SÜTUNLU CADDENİN KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ ORTAYA ÇIKARILDI 

Yapılan çalışmalar esnasında Roma Dönemi’ne ait 3 bin 500 yıllık sütunlu bir cadde bulunduğuna dikkati çeken Antalya Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Şube Müdürü Ezgi Öz, “Kaleiçi’nin önemli bulgularından biri. Üç Kapılara kadar uzanıyor. Burada da denize kadar olan bağlantısını bulduk. Aslında o caddeyi ayağa kaldırıyoruz. 3 bin 500 yıl önce Roma Dönemi’ne ait. Kültür Bakanlığımız devamının olduğunu öngörüyor, tahmini 800 metre olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 100 metrelik kısmına ulaştık” dedi. 

Hıdırlık Kulesi Proje Çalışmaları (1)

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SEYİR TERASI 

Daha önceki kazı çalışmalarında hamam, Girit Buz Fabrikası ve villa mozaiklerinin ortaya çıkarıldığını aktaran Antalya Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Şube Müdürü Ezgi Öz, projenin bitimiyle birlikte Türkiye’nin en büyük seyir terasının oluşacağını aktardı. Öz, “Çalışmalar sonlandığında önemli çıkan yapılar cam kaplamalardan sergilenecek, diğer alanlarda da ahşap yürüme alanları olacak” dedi.

Hıdırlık Kulesi Proje Çalışmaları (4)
 

Editör: Veli Akoğlu