Antalya’nın tarihi Kaleiçi bölgesinde yer alan Yivli Minare Camii, 8 asırlık geçmişiyle bölgenin en önemli yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Camii 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseri olarak biliniyor. Kaidesinin kesme taştan gövdesinin ise tuğla ve turkuaz renkli çinilerden yapıldığı öğrenildi. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre minare günümüzde Antalya'nın sembolü durumuna geldi. Yüksekliği 38 metre olup 90 basamaklı merdiven ile çıkılıyor. Antalya’daki ilk İslami yapılar arasında yer alan cami, mimari özellikleri ve kullanılan tekniklerle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

800 YILLIK TOPRAK BORULAR HAYRAN BIRAKIYOR

Selçuklu döneminde yapılan ve minaresindeki 8 yiv dolayısıyla "Yivli Minare Camisi" olarak anılan tarihi camide bulunan 800 yıllık su kanalları, ilgi çekiyor. 800 yıllık toprak borularla sağlanan sıcak su dolaşım sistemi, caminin dikkat çeken detayları arasında yer alıyor. Bu eski mühendislik harikası, dönemin ileri teknolojisini ve mühendislik bilgisini yansıtarak hem mimarlık hem de tarih açısından büyük önem taşıyor.

ÖZGÜN YAPISIYLA ANTALYA’NIN SİMGESİ HALİNE GELDİ

Yivli Minare Camii, 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad döneminde inşa edildi. Caminin adını aldığı yivli minaresi, tuğladan yapılan ve göğe doğru yükselen özgün yapısıyla Antalya’nın simgesi haline geldi. Caminin iç mekanında kullanılan toprak borularla sağlanan sıcak su dolaşım sistemi, camiyi diğer yapılardan ayıran en ilginç özelliklerden biri. Caminin mistik atmosferi, mimarisi ve sahip olduğu teknolojik detaylar, ziyaretçiler üzerinde büyük bir etki bırakıyor. 

“ALLAH VE MUHAMMED YAZILARI YAZILDI”

Selçuklular döneminde yapılan caminin Antalya'nın sembollerinden biri olduğunu belirten Tarihçi Çağrı Yılmaz, “Caminin 13. yüzyıla ait olduğuna dair bir kitabe var. Minaresinin bir kısmı çinilerle süslenmiş bir kısmı da tuğla şeklinde bırakılmış. Minaresi 38 metre yüksekliğinde ve 90 basamaklı. Ana yapım malzemesi tuğla ve Horasan harcı olan minare, adını, yivlerinden alır. Kuzey tarafındaki küçük kapıdan girilerek, 90 basamaklı merdiven ile çıkılan yapının kaidesi, blok kesme taşlar üzerine inşa edilmiştir. Gövdesi, tuğla ve turkuaz renkli çinilerden yapılmıştır. Dilimli ve sekiz adet yarım silindirik biçimde tasarlanan kalın gövde, bu yivler sayesinde zarif ve estetik bir yapıya bürünür. Tabanın her yönünde, firuze ve lacivert renklere sahip çinilerle, Allah ve Muhammed yazıları yazılmıştır. Antalya’nın fetih camisi olarak da bilinir. Bir rivayete göre yapının kilise olduğu ardından camiye çevrildiği söyleniyor. Caminin etrafında birçok türbe de bulunur” dedi. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ - ERTUĞRUL GÜN