Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar dünyanın öbür ucundaki kişiler ile saniyeler içerisinde iletişim kurabiliyor. 1970'li 90'lı yıllara kadar uzaklardaki yakınlarının özel günlerini kartpostal ve mektupla kutlayan vatandaşlar bu güzel alışkanlığını artık kaybetti. Kartpostallar artık sadece nostalji köşelerini süslüyor ya da koleksiyoncuların ilgisini cezbediyor.
ANILARDA KALDI
90’lı yıllarda vatandaşların sık uğradığı yerlerden biri de kırtasiye dükkânlarıydı. O yıllarda kırtasiyeciler yılbaşı yaklaşırken hummalı bir çalışma içine girerek çok sayıda kartpostal satışı gerçekleştirirlerdi. Vatandaşlar Antalya'da kırtasiyeden en güzel kartpostalları, sevdikleri için seçmeye çalışırdı. Ayaklı metal raflarda yerini alan renkli kartpostallar çeşit çeşitti. Onlarca kartpostalın arasında “Ağlayan Çocuk Kartpostalı” belki de en çok tercih edilenler arasındaydı. Posterleri bile mevcuttu. Şimdilerde ise iletişim araçları sayesinde bu güzel alışkanlık tamamen yok oldu.
GELİŞEN TEKNOLOJİ KARŞISINDA DAYANAMADI
Bir zamanlar ülke genelinde bayram, yılbaşı ve doğum günü gibi özel günlerde insanların birbirlerine gönderdiği kartpostal geleneği, gelişen teknolojiyle birlikte tarihe karıştı. Şu sıralar ise elektronik ileti yoluyla gönderilen yeni yıl mesajlarının yanı sıra, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların haddi hesabı yok. Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp gibi iletişim ve etkileşim siteleri her biri insanları birbirine yaklaştıran unsurlar oldu. Bir zamanlar ülke genelinde yılbaşı ve bayram günlerde insanların birbirlerine gönderdiği kartpostal geleneğinin yerini artık e-postalar aldı.
SATILAN KARTPOSTALIN YERİNE YENİSİ KONMUYOR
Antalya'da Kaleiçi'ndeki bir kartpostal satıcısı, "Biz göremedik ama daha önce siyah beyaz basılan kartpostallar varmış. O kartpostallar şimdi yakın tarihimize ışık tutması nedeniyle önemli bir belge niteliğini taşıyorlar. Ardından raflarda yerini alan renkli kartpostallar çıktı. Onlar da bizden sonraki nesillere ışık tutacak. Ama artık insanlar kartpostal yerine SMS ve e-postayı tercih ediyorlar. Kısacası satılan kartpostalların yerine yenisini bırakma gereğini de görmüyoruz” dedi.