Antalya’da balığa olan rağbet her geçen gün artıyor. Omega-3 bakımından zengin olan balık, pek çok hasatlığa iyi gelirken, diyete girecek kişiler içinse son derece uygun ve doyurucu bir besin. Pazar tezgahlarından yer alan onlarca güzel lezzetli balık arasından en tazesi nasıl seçilir? Balığın taze olduğu nasıl anlaşılır? Tarım ve Orman Bakanlığı merak edilen bu soruları cevapladı. İşte detaylar…
BALIĞA TALEP FAZLA
Kış mevsiminin vazgeçilmez lezzeti olan balığa talep Antalya’da bir hayli fazla. Antalya’da bulunan pek çok balık pazarının tezgahında süsleyen onlarca balık, burada vatandaşlar için görücüye çıkıyor. Son yıllara göre balıkçı ağlarına takılan balık sayısının fazla olmasından dolayı bu gıdaya ulaşım son derece kolay.
BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?
Omega-3 bakımından zengin bir besin kaynağı olan balık, içerdiği yüksek protein ve düşük yağ içeriği ile sağlıklı beslenme için son derece ideal. Balık tüketmek çocukların büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir katkı sunarken aynı zaman kalp sağlığı, kanserden korunma ve zihinsel sağlık sorunlara da iyi geliyor.
TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
Böylesine sağlık ve önemli bir besini tüketmek ise son derece önemli. Peki ama iyi balık nasıl seçilir? Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya üzerinden yayınladığı bir paylaşım ile bu soruya cevap verdi. Bakanlığa göre iyi bir balık seçiminde dikkat edilecek 6 husus var. Bunlar; solungaç, göz, koku, pul-deri, doku, kuyruk…
-
Solungaç: Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişir.
-
Göz: Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar, sonra da içe çöker.
-
Koku: Taze balık neredeyse kokusuzdur, bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar.
-
Pul-deri: Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pullar deriye yapışıktır ve elinizi kafadan kuyruğa doğru sürttüğünüzde pullar dökülmüyorsa balık taze demektir.
-
Doku: Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır.
-
Kuyruk: Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar.