Türkiye’nin en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin 63 yıldır hizmet veren tarihi binasının yıkılması gündeme geldi. Kültürel mirasın korunması için çalışmalar yürüten gönüllülerden ve Antalya Kültür Varlıkları Envanteri Projesi’nin yürütücüsü Orhan Deniz Kaplan, bu kararın geri çekilmesi çağrısında bulundu.

MALİYETİ 2,5 MİLYAR TL

Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün özel haberine göre Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, geçtiğimiz ay düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, mevcut yapının deprem riski taşıdığını ve bu nedenle yıkılarak yerine yeni bir müze binası yapılacağını duyurdu. Açıklamaya göre, yeni projenin maliyeti yaklaşık 2,5 milyar TL olarak öngörülüyor.

BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

1964 yılında düzenlenen ulusal mimarlık yarışmasında birincilik kazanan proje ile inşa edilen mevcut bina, Türkiye’de yarışma yoluyla inşa edilen ilk müze binası olma özelliğini taşıyor. Bu yönüyle yapı, yalnızca bir sergi alanı değil; mimari, tarihî ve toplumsal değerler açısından da büyük önem arz ediyor. 

Antalya Müzesi Heykel

"KARARI GERİ ÇEKİN" ÇAĞRISI

Antalya Arkeoloji Müzesi’ne yönelik yıkım kararı kentte bir tartışmanın da başlamasına neden oldu. Kültürel mirasın korunması için çalışmalar yürüten gönüllülerden ve Antalya Kültür Varlıkları Envanteri Projesi’nin yürütücüsü Orhan Deniz Kaplan, bu kararın geri çekilmesi çağrısında bulundu. 

HALKIMIZIN ORTAK MİRASI

Kaplan, “Cumhuriyet tarihimizin önemli kültürel miraslarından biri olan, 1964 yılında ulusal bir yarışma projesi ile seçilen ülkemizin ilk müze binası olma vasfına sahip Antalya Arkeoloji Binası, yalnızca bir yapı değil, aynı zamanda şehrimizin belleği, bilimsel çalışmaların merkezi ve halkımızın ortak mirası. Mimari değeri, tarihi dokusu ve uzun yıllar boyunca arkeolojik bilgiye ev sahipliği yapması açısından bu yapı, yalnızca Antalya için değil, Türkiye'nin kültürel birikimi açısından da paha biçilemez bir konumda.” dedi. 

Antalya Müzesi Lahitler

KÜLTÜREL BİR SORUMLULUK

Antalya Arkeoloji Binası’nın yıkılması yönündeki planların kendilerini derin bir endişeye sevk ettiğini ifade eden Kaplan, “Çağdaş toplumların gelişmişlik düzeyleri, kültürel mirasa ve tarihi yapılara gösterdikleri özenle ölçülüyor. Bu bağlamda, geçmişle gelecek arasında bir köprü işlevi gören Antalya Arkeoloji Binası'nın korunması, yalnızca bir tercihten ibaret değil, kültürel bir sorumluluk.” sözlerine yer verdi. 

Antalya Arkeoloji Müzesi 10

BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Kaplan, “Yeni yapılacak Arkeoloji Müzesiyle birlikte mevcut binanın korunması hem tarihi dokunun yaşatılması hem de gelecek nesillere aktarılarak toplumsal hafızanın canlı tutulması açısından büyük önem taşıyor. Yıkım yerine, yapıdaki fiziki yıpranmaların çağdaş koruma teknikleriyle giderilmesi, bu alanda yapılacak tüm projelerin temel yaklaşımı olmalı.” açıklamasında bulundu. 

Antalya Arkeoloji Müzesi (1)

YAŞATILMASI EN DOĞRU KARAR

Kaplan, kültürel mirasımızı korumanın, onu yaşatmakla mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle, Antalya Arkeoloji Binası'nın yıkılmasına yönelik karardan vazgeçilmesini ve yapının özgün kimliğine uygun şekilde korunarak yaşatılması en doğru karar. Kamuoyunun, ilgili kurumların ve karar vericilerin bu konuda duyarlı olmalarını, bilim insanlarının, kültür insanlarının ve halkımızın sesine kulak verilmesi bu hususta önemli.” dedi. 
 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN