Sıcak havanın bunalttığı Antalya’da vatandaşlar güneş çarpmalarına karşı uyarıldı. Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuran onlarca vatandaşa güneş çarpması teşhisi konuldu. 

ANTALYA'DA ACİL SERVİSLERDE YOĞUNLUK VAR

Temmuz ayının ilk gününde Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisinde hasta yoğunluğu devam etti. Sağlık çalışanlarının yoğunluk karşısında oldukça zorlandığı fakat sağlık hizmetinde bir aksamanın yaşanmadığı ifade edildi. Acil servislere başvuran vatandaşların önemli bölümüne güneş çarpması teşhisi konuldu. 

GÜNEŞ ÇARPMASI NASIL ANLAŞILIR?

Vücut ısılarının anormal artması, kalp atışlarının hızlanması, ciltlerinin kuruması ve/veya kızarması, sık ağlamaları, kusmaları, derin nefes alamamaları bebeklerde güneş çarpması belirtileri arasında yer alır. Buna benzer belirtilerin fark edilmesi durumunda acil tıbbi desteğe başvurulmalıdır.

GÜNEŞ ÇARPMALARINA KARŞI NELER YAPILMALI?

Güneş çarpmasını önlemek için de dikkatli olmak önemlidir. Güneşli ve sıcak havalarda bol su içmek, şapka ve güneş koruyucu kullanmak gibi önlemler alarak güneş çarpmasını engellemeye çalışın. Ayrıca, özellikle risk altındaki kişilere (çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar) daha fazla dikkat etmek önemlidir. 

GÜNEŞ ÇARPMALARINA NE İYİ GELİR?

Güneş çarpmasına ne iyi gelir? Güneş çarpması, aşırı güneşe ve sıcağa maruz kalmanın neden olduğu potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur. Özellikle yaz aylarında, dış mekanda uzun süre geçirilen aktiviteler sırasında risk artar. Güneş çarpması, vücudun ısısını düzenleme yeteneğinin bozulması sonucunda ortaya çıkar ve bu, aşırı sıcaklık yüzünden vücutta ısı birikimine neden olur. Baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, hızlı nabız ve kuru, sıcak cilt gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu tür belirtiler gözlendiğinde hemen tedbir alınması ve serin bir yere taşınması esastır. Özellikle risk altındaki gruplar arasında yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler bulunmaktadır. 

Muhabir: BÜLENT ÖNER