Antalya’nın Aksu ilçesinde, “beleş tatilin merkezi” olarak bilinen Kumköy sahilindeki 60 yıllık çardak geleneği, yıkım kararının ardından sona erdi. Yaklaşık 700 çardağın bulunduğu sahilde, yasadışı yapıların tamamı Aksu Belediyesi ve ilgili birimlerce yıkıldı. Bölgede çok sayıda sahipsiz sokak hayvanın olması da tepki çekti.
YILLARDIR SÜREN ÇARDAK GELENEĞİ
Kumköy sahili, 2021 yılında alınan bir Cumhurbaşkanı kararı ile nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağalarının yuvalanma alanı ilan edildi. Bu karar, bölgenin 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsüyle korunmasını ve insan etkisinin sınırlandırılmasını öngörüyordu. Ancak, bu statüye rağmen, sahilde yıllardır süren çardak geleneği devam ediyordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında sahildeki çardakların yasadışı yapı kapsamında olduğunu belirleyerek yıkım kararı aldı.
BİRİ YIKTI, DİĞERİ SAVUNDU
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre dönemin belediye yönetimi, yıkım kararını çeşitli sebeplerle uygulamaya koymadı. Bu süreçte, çardak sahipleri hem yerel halktan hem de dışarıdan gelen tatilcilerle, yaz aylarında sahilde ücretsiz bir tatil deneyimi sunmaya devam etti. 2024 yılında Aksu Belediyesi’ni devralan CHP’li İsa Yıldırım, kaçak çardakların yıkımını gerçekleştirme kararı aldı ve çardak sahiplerine, sahili boşaltmaları için 20 Kasım’a kadar süre verdi.
İLK YIKIM BAŞARISIZ
Belirtilen sürenin dolmasının ardından, Aksu Belediyesi ekipleri, Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekiplerinin desteğiyle sahilde yıkım işlemlerine başladı. İlk gün gerçekleştirilen yıkımda çardak sahiplerinin yoğun direnişi ile karşılaşıldı. Yaklaşık 500 çardak sahibinin sahile gelerek tepki göstermesi nedeniyle ekipler ile çardak sahipleri arasında uzun süre müzakereler yaşandı. İlk müdahalede yalnızca beş çardak yıkılabildi.
ŞAFAK OPERASYONU
Beş gün sonra tekrar harekete geçen ekipler, bu kez geniş güvenlik önlemleri alarak bölgeye girişleri tamamen kapattı. Yaklaşık 10 kepçe ve çok sayıda iş makinesiyle yürütülen operasyon sonucunda 600’den fazla çardak kısa sürede yıkıldı. Çardak sahiplerine, yıkılan yapıların malzemelerini almak için bir hafta süre tanındı. Sürenin sonunda geriye kalan malzemeler, belediye ekipleri tarafından temizlenerek sahilden tamamen kaldırıldı.
GERİYE BİR ŞEY KALMADI
Çardakların yıkılmasının ardından, yıllardır düzensiz bir görünüm ve çevre kirliliğiyle gündeme gelen Kumköy sahilinde, doğal bir manzara ortaya çıktı. Sahil, balık tutmak ve ailece vakit geçirmek isteyen vatandaşlar için yeniden cazip bir alan haline geldi. Yıkım kararı, halk arasında farklı tepkilere yol açtı. Bazı vatandaşlar, çardakların bölgenin tarihi ve kültürel bir geleneği olduğunu belirterek yıkıma karşı çıktı. Bazı vatandaşlar ise sahildeki düzensiz yapılaşmanın çevreyi kirlettiğini ve bölgenin doğal yapısını tehdit ettiğini savundu.
BU HALİ ÇOK GÜZEL
Kumköy sahiline 7 yıldır geldiğini belirten Cevher Çakır, yıkımı destekleyenlerden biri oldu. Çakır, “Eskiden burada düzensiz bir yapı vardı. Çok fazla çöp oluyordu, çevre kirliliği büyük bir sorundu. Şimdi sahil temizlendi, doğal haliyle çok daha güzel görünüyor. Eğer yeniden çardak yapımına izin verilecekse, belediye standart bir tasarım belirleyip buna uygun yapılar yapılmasını sağlamalı. Ama şu anki hali çok iyi, bugün balık tutmaya geldim ve sahilden keyif aldım” dedi.
ÇARDAK SAHİPLERİ TEPKİLİ
Diğer yandan, çardak sahiplerinden bazıları, yıllardır süre gelen bu geleneğin yok edilmesine tepki gösterdi. Sahilde çardak bulundurmanın büyük bir sosyal alan oluşturduğunu belirten bir vatandaş, “Biz burada ailemizle yıllardır tatil yapıyorduk. Otellere paramız yetmediği için bu çardaklar bizim için bir nefesti. Şimdi herkes sahili kullanabiliyor ama eski samimiyet ve gelenek kalmadı” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Diğer taraftan bölgede çok sayıda sahipsiz sokak hayvanın olması da tepki çekti.