Antalya’da toptancı halinde sebze fiyatlarının düşmesi, üreticilerin tepkisine neden oldu. Aksu Üretici Birliği ve Kent Konseyi Başkanı Turan Şahin, üreticilerin zor durumda olduğunu ve tarım sektörünün ciddi bir krize sürüklendiğini belirtti. Diğer taraftan üreticiden alınan ürünlerin toptancı haline sadece 5 dakika uzaklıkta bir zincir markette 2 katına satılması dikkatlerden kaçmadı.

ÜRETİCİLER ACİL MÜDAHALE TALEP ETTİ 

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre artan girdi maliyetleri karşısında ürünlerini maliyetinin altında satmak zorunda kalan çiftçiler, tarım sektörünün büyük bir kriz içinde olduğunu belirtti. Üreticiler, ürünlerinin hal fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki uçuruma dikkat çekerken, yetkililerden acil müdahale talep etti. 

FİYATLAR DÜŞTÜ

Antalya Toptancı Hali’nde 5 Şubat 2025 ve 22 Ocak 2025 tarihleri arasındaki fiyat değişimleri, üreticilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları gözler önüne serdi. Halde domates fiyatları 18-25 TL aralığından 15-22 TL’ye, kokteyl domates 35-42 TL’den 30-35 TL’ye, sivri biber 57 TL’den 50 TL’ye geriledi. Kapya biber 53 TL’den 47 TL’ye, çarli biber ise 54 TL’den 48 TL’ye düştü. Çiftçiler, bu fiyatların maliyetlerinin çok altında olduğunu ifade ederken, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi girdi maliyetlerinin son yıllarda katlanarak arttığına dikkat çekti. 

5 DAKİKA MESAFEDE 2 KATI FİYAT

Çiftçiler için en büyük sıkıntılardan biri de ürünlerin halde düşük fiyata satılmasına rağmen, market raflarında kat kat yüksek fiyatlarla tüketiciye sunulması oldu. Antalya Toptancı Hali’ne sadece 5 dakika uzaklıkta yer alan bir zincir marketteki fiyatlar hem tüketicinin hem de üreticinin tepkisini çekti.  Çiftçiden 22 TL’ye alınan domates, zincir marketlerde 40-50 TL’ye, 32 TL olan patlıcan, 75 TL’ye, 47 TL’den satılan kırmızı kapya biber, 100 TL’ye, 50 TL’ye alınan sivri biberin market fiyatı 100 TL’yi bulması dikkatlerden kaçmadı. 

ÜRETİM DURMA NOKTASINA GELDİ

Aksu Üretici Birliği ve Kent Konseyi Başkanı Turan Şahin, üreticilerin zor durumda olduğunu ve tarım sektörünün ciddi bir krize sürüklendiğini belirtti. Bakanlık yetkililerine bir dilekçe sunan Şahin, çiftinin yaşadığı dar boğazdan bir an önce çıkarılması gerektiğini dile getirdi.  Şahin, “Tarımda üretim durma noktasına geldi. Çiftçimiz, son yılların en büyük mağduriyetini yaşamaya başladı. Tarım üretimi maliyetinin altında satılıyor ve çiftçi ayakta kalamıyor.” dedi.

Ekran Resmi 2025 02 06 09.12.45

DARALMAYA ACİLEN MÜDAHALE

Turan Şahin, ihracatçının da dünya pazarındaki satış gücünü kaybettiğini vurgulayarak, tarım ihracatının durma noktasına geldiğini belirtti. Şahin, “Üreticinin kullandığı tüm tarım girdileri kat kat artmışken, üretilen ürünlerin fiyatı maliyetin altında satılıyor. Devlet büyüklerimizin tarımdaki bu daralmaya acilen müdahale etmesi gerekiyor.” dedi. Şahin, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi ve tüketicinin de uygun fiyata ürün satın alabilmesi için acil tedbirler alınması gerektiğini söyledi.


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN