Kültür ve Turizm Bakanlığı yurt genelinde Turizm İşletmeBelgesi Almadan çalışan tatil merkezlerini tek tek ifşa etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5’inci maddesinde yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren altı ay içinde bakanlığımızdan turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu tutulmuş̧, bu belgeyi yasal süre içerisinde alamayan konaklama tesisleri ile basit konaklama turizm işletmesi belgesi bulunmayan tesislerin faaliyette bulunamayacakları; kanunda belirtilen süreler içerisinde turizm işletmesi belgesi almayan konaklama işletmelerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptal edileceği düzenlenmiştir” denildi.

REKLAMLAR DURDURULDU 

Diğer taraftan bakanlık açıklamasında bu işletmelere yönelik bir de uyarıda bulundu. Uyarıda şu ifadelere yer verildi: “Turizm İşletme Belgesi ve Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi bulunmayan işletmelerin yasal olarak faaliyette bulunmaları mümkün olmadığından, bu işletmelerin reklam, tanıtım, pazarlama ve satışlarının yapılmaması ve yapılan var ise tarafınızdan ivedilikle kaldırılması gerekmektedir. Aksi halde hakkınızda yasal işlem uygulanacağı hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemli rica ederim.” 

4 2 2

YANLIŞLIKLAR OLABİLİR 

Ülke genelinde 2 bin 426 işletmenin girdiği listeye turizm başkenti Antalya’dan ise 319 konaklama tesisi dahil edildi. Gazipaşa’dan Kaş’a belgesiz bütün işletmeler ifşa edildi. 319 işletmenin yer aldığı liste tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı belgeli işletmelerin de listeye eklenmiş olabileceği, listenin önümüzdeki günlerde revize edilerek yeniden yayınlanacağı ifade edildi. 

İŞLETME BELGESİ DE YOK 

Liste hakkında değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Başdanışmanı Hamit Kuk, “Listenin doğru olmadığı, belgeli olan işletmelerin de dahil edildiği yönünde söylemler var. Antalya’mızda Gazipaşa’dan Kaş’a kadar 2 bin 500 üzerinde otel var. Yüzde 8’inin işletme belgesi yok. Bu listede yer alan otellerin çoğu küçük otellerdir. 2-3 yıldız oteller dahil edilmiş” dedi. 

Hami̇t Kuk-1

HAKSIZ REKABET VURGUSU

Konaklama tesislerinin inşaata başlarken yatırım işletmesi almış olabileceğini ve sonrasında normal işletmesinin yatırım işletmesine çevrilmediğinden dolayı sorunun yaşandığını ifade eden Kuk, “Otel inşaatının tamamlanmasının ardından bakanlığa başvuru yapmak gerekir. 3 ve 2 yıldızlı otellerin birçoğu belediye işletmesiydi. Belediyeden ruhsat alıyorlardı. Geçen yıl yapılan kararname ile belediye ruhsatları iptal edildi ve tüm oteller bakanlıkta toplandı. Belediye işletmelerine belgelerini almaları istendi. Muhtemelen bu işletmeler belgelerini almadı. Bu tesisler ise çalışılmaması yönünde seyahat acentelerine uyarı var. Çalışırlarsa ceza alacaklar. Bu işletmeler belgelerini almadıkları zaman haksız rekabet ortaya çıkıyor. Bu doğru bir uygulamadır. Yasalar karşısında herkes eşittir. Buna göre hareket etmek gerekir” dedi.  

Kaynak: HABER MERKEZİ