Antalya’da koronavirüs salgını nedeniyle tüm sektörlerde ekonomik daralma yaşanırken tarım sektörü daralmanın dışında kalarak hem üretimini hem de ihracat rakamlarını arttırdı. Pandemi döneminde sınırları genişletilen tarım ihracat ağı bugünlerde zirai ilaç tehlikesiyle karşı karşıya. Zirai ilaç fiyatlarının yükselmesi nedeniyle bu durumu fırsata çeviren merdiven altı zirai ilaç üreticileri mantar gibi türerken söz konusu ürünlerin kullanıldığı ürünlerin ihracatta labaratuvar kontrollerine takılma ihtimali oldukça yüksek. 

ÇİFTÇİ PARA KAZANMIYOR

Tarımsal girdilerde yaşanan büyük sıçrama çiftçileri zorda bırakmaya devam ediyor. Geçtmişte dövizdeki dalgalanmalar, koronavirüs süreci derken belini doğrultamaz duruma gelen çiftçiler şimdi de artan girdiler nedeniyle zorlu günlerden geçiyor. Çiftçiler para kazanamadığı için Antalya’daki üretimden kaçış her geçen gün artışını sürdürürken girdi maliyetlerini düşürmenin yolunu arayan çiftçilerin merdiven altı ürünlere yönelişleri de katlanarak sürüyor.

Mersin Sera (2)

ZİRAİ İLAÇ BAYİLERİNDE SATIŞ ORANLARI DÜŞTÜ

Seralarda kullanılan bağlama ipleri, gübreler, gübre fiyatları, fideler, zararlılarla mücadelede kullanılan ilaçlar şeklinde uzayıp giden listede her kalemde fiyatlar ciddi manada yükselmiş durumda. Girdilerdeki fiyat yükselişleriyse büyük çoğunluğu borçlu olan çiftçileri zorlamayı sürdürüyor. Üretim aşamasında ekonomik olarak rahatlamak isteyen çiftçi, kalitesiz ve ucuz ürüne yöneliyor. Bu nedenle zirai ilaç bayilerinin işlerinde önemli bir düşüş söz konusu. Üretimin hız kesmediği kentte zirai ilaç bayilerden alınan ürünlerin düşmesiyse çiftçinin merdiven altı ürünlere yöneldiğine işaret ediyor. 

İHRACATI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Antalya'da çiftçilerin merdiven altı zirai ilaçlara yönelmesiyle tarım sektörü için alarm çanları da çalmaya başladı. Zira pestisit kalıntısı nedeniyle birçok kez ihracatın yavaşlanması olayına şahit olan  yaş sebze-meyve ihracatcısının aynı krizle karşılaşma oranı oldukça yüksek. Uzmanlara göre ucuz diye kullanılan zirai ilaçların tamamına yakını sebze-meyvede pestisite neden oluyor. Antalya Toptancı Hali ya da tarla ve bahçelerden tırlara yüklenerek yurt dışına gönderilen tonlarca ton sebze ve meyveni sınır kapılarındaki tarım labaratuvarlarına takıldığı hafızalardaki yerini korurken yeni bir zirai ilaç kalıntısı krizinin yaşanmaması için merdiven altı ilaç ve gübrelerin kullanılmaması gerektiğinin altı kalın çizgilerle çiziliyor.  


 

Muhabir: VELİ AKOĞLU