Antalya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan müzede şehrin Osmanlı'ya dayanan tarihi yer alıyor.
OLAĞANÜSTÜ BİR MÜZE
Alt ve Üst Konak olmak üzere iki ayrı konseptin oluşturulduğu binalarda, Osmanlı Dönemi mimari özellikleri karşımıza çıkıyor. 1 no.lu konakta genel olarak Türk-İslam Eserleri, 2 no.lu konakta ise Antalya’nın Osmanlı Dönemi ev yaşamını yansıtan oda düzenlemeleri ile aynı dönemde kullanılan eşyalar ve mimari parçalar teşhir ediliyor.
KAPI KİLİTLERİ DİKKAT ÇEKİYOR
Heybe, çuval, iğlik, kilim gibi dokuma örnekleri ile yöresel müzik aletleri sergilemesi yer almakta. Ayrıca Antalya bölgesinin özgün dokumalarından Döşemealtı Halıları, dokuma tezgâhı ve değişik dokuma örnekleri ile Osmanlı Dönemi küçük bir Antalya Mutfağı canlandırması yine bu katta bulunuyor. Konağın ikinci katında, Osmanlı Dönemi Kaleiçi ev yaşamını canlandıran misafirlerin ağırlandığı baş oda, hane halkının gün içinde ihtiyaçları doğrultusunda yemek-oturma odası olarak şekillendirilen oturma odası, yatak odası ve banyo bulunuyor. Bu katta Osmanlı Dönemi kültürünü yansıtan giyim-kuşam örnekleri ve kahve kültürü için de bir bölüm oluşturulmuş. Bahçe teşhirinde 13. yüzyıla tarihlenen Selçuklu Burç Kitabesi ile yine Selçuklu Dönemi Fetih Kitabeleri, özgün eserler olarak karşımıza çıkmakta. Diğer bahçe eserlerini ise, Osmanlı Dönemi kitabeleri, mezar taşları, top ve gülleler oluşturuyor.
ETNOGRAFYA MÜZESİ HAKKINDA
Osmanlı Dönemi’nden kalan iki tarihî konağın düzenlenmesiyle meydana getirilen Antalya Etnografya Müzesi, kent merkezinin turistik bölgesi Kaleiçi’nde bulunuyor. Bulunduğu konuma göre Alt ve Üst Konak olarak ayrılan müzenin Alt Konak kısmında Türk-İslam eserleri, Üst Konak kısmında ise Antalya halkının Osmanlı Dönemi’ndeki günlük yaşamına dair objeler, canlandırmalar eşliğinde sergileniyor.
Alt Konak bölümünün ilk katında, Kaleiçi’nde gerçekleştirilen kazılarda keşfedilmiş eserlerin yanı sıra Aspendos Tiyatrosu’nun saray olarak kullanıldığı Selçuklu Dönemi’ne ait çini parçalar sergileniyor. Osmanlı eserleri arasında ise İznik, Kütahya ve Çanakkale gibi dönemin seramik merkezlerinin üretimi olan parçalar ve el yapımı cam ürünler mevcut. İkinci kat, Osmanlı Dönemi silahları ile diğer günlük kullanım objeleri ve hat sanatı örneklerine ayrılmış durumda.
Canlandırmaların önemli yer kapladığı Üst Konak’ta, Osmanlı Dönemi’nde Antalya’da ev yaşamı, farklı odalarda ve döneme özgü eşyalar ile birlikte veriliyor. Yine Antalya kültüründe önemli yeri olan Yörük yaşamı da canlandırmalarla hayat buluyor.