TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Biçer Karaca başkanlığında toplandı. AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi gruplarının katılımları ile gerçekleştirilen Genel Kurulda, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin araştırma komisyonu kurulması için ortak önerge verildi.

Milletvekilleri, siyasi parti gruplarının "kadına şiddet" ile ilgili önergelerinin birleştirilerek ele alınmasına yönelik Danışma Kurulu önerisinin kabul edilmesinin ardından Genel Kurulda söz aldı. Gruplar adına yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair siyasi partilerin görüşleri aktarıldı.

“YAŞAMA HAKKI KULLANILMIYOR”

Genel Kurul çalışmalarına katılarak konuşma yapan Saadet Partisi (SP) Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Türkiye'de sadece kadınların değil çocukların, erkeklerin, gençlerin, sağlık görevlilerinin, doktorların en temel anayasal hakları olan yaşama hakkını kullanamadığını söyledi. Yaşanan problemlerin pek çok alanda yürütülen politikalarla ilişkisi bulunduğunu savunan Özbudun, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini eleştirdi.

“MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Bu sözleşmenin aslında aile içi şiddeti önlemeye dair düzenlemeler içerdiği halde kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ileri süren Özbudun, "Biz mücadelemize devam edeceğiz ve bu komisyonun kurulması halinde sözleşmenin içeriğiyle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmeye yönelik bir çalışmanın yapılmasını da arzu ediyorum." diye konuştu. Özbudun, araştırma önergesine destek verdiklerini belirterek, sorunların el birliğiyle çözümü için uğraşmak gerektiğini kaydetti.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU TEKLİFİ

Görüşmelerin ardından, tüm siyasi partilerin olumlu yönde oy kullanmasıyla araştırma komisyonu kurulması kabul edildi. Daha sonra Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU HAKKINDA

Araştırma Komisyonu, son dönemde artan şiddet olayları ve toplumsal etkileri, kadına şiddetin önlenmesine yönelik alınması gereken acil tedbirler, iş hayatında kadınlara yönelik mobbingin önlenmesi, kadın haklarının güçlü şekilde korunması gibi konularda çalışmalar yapacak. 22 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süresi 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek. Genel Kurul’da alınacak kararla kurulması planlanan Araştırma komisyonu, çalışmalarının sonunda rapor hazırlayarak Meclis Genel Kurulu’na sunacak.

Kaynak: AA