Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Cumhuriyet Meydanı üzerinde bulunan, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne, kullanımı Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait Yivli Minare Külliyesi içerisinde yer alan ve uzun yıllardır Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmet veren Mevlevihane binasının restorasyon çalışmaları 2 Ekim 2023 tarihinde başladı. Alanda demir perde örüldü ve çalışmalar başladı.
200 GÜN GEÇTİ AMA HALA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Restorasyon çalışmalarının 200 gün sonra bitmesi planlanıyordu ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Aradan hemen hemen 2 yıla yakın bir zaman geçti ve henüz restorasyon çalışmaları bitirilemedi. Bölgedeki çalışmaların ise daha deva ettiği gözlemlendi.
SPREY BOYA İLE KARALADILAR
Bunun üzerine bir de demir perdelerin üzerine kişi veya kişiler tarafından sprey boya ile bazı karalamalar yapıldığı görüldü. Yapılan bu karalamalar büyük bir görüntü kirliliğine neden oldu. Her gün yerli ve yabancı binlerce kişinin geçtiği bir yer olan Antalya Mevlevihanesi’nin restorasyonun duvarlarının bu şekilde kişi veya kişiler tarafından karalanmasına vatandaşlar tepki gösteriyor.
SELÇUKLU MİMARİSİNİN ÖZELLİKLERİNİ TAŞIYOR
Antalya Mevlevihane binası, 1255 yılında Selçuklu Sultanı olan Alâeddin Keykubad tarafından inşa edilmiştir. Antalya Mevlevihanesi, hamam ve türbelerden oluşan bir müzedir. Yapı topluluğu içerisinde yer alan türbelerden birinde Osmanlı’nın 8’inci padişahı olan II. Beyazid'ın eşi Nigar Hatun yatmaktadır. Diğer türbede ise aşılmaz denen limanın zincirlerini kırıp Antalya'yı alma başarısı gösteren Mehmet Bey yatmaktadır. Mevleviliğe ait kıyafetler, eserler ve daha fazlası bu müzede sergileniyor. Antalya Mevlevihanesi, Selçuklu döneminde kubbe ve tavan sistemi kullanılarak inşa edildi. Enine dikdörtgen planlı olan Mevlevihane’nin iç kısmında basamaklı yükseltileri var. Mevlevihane’de altta ve üstte olmak üzere 4 mekan bulunuyor. Mevlevihane’nin hemen batısında yeni onarılmış bir Osmanlı hamamı da yer alıyor.